Gemeente Roosendaal

Stadsprogrammeur cultuur

Gemeente Roosendaal

De opdracht­omschrijving

Stadsprogrammeur Cultuur
 
Gemeente Roosendaal wil cultuur voor alle inwoners toegankelijk maken. En daarom meerdere plekken door stad en in dorpen realiseren waar cultuur beoefend en ontdekt kan worden. Daarom zoeken wij een Stadsprogrammeur Cultuur voor 20 uur per week voor in eerste instantie de periode 23 september 2024 tot en met 23 september 2025. Afhankelijk van de resultaten is verlenging mogelijk.  
Aanleiding:
Roosendaal heeft de ambitie komende jaren het cultureel aanbod in de stad te versterken en uit te breiden. Cultuur toegankelijk maken voor alle inwoners. Cultuur inzetten om maatschappelijke problemen als bijvoorbeeld eenzaamheid terug te dringen maar vooral ook om de leefbaarheid en levendigheid in de stad, buurten en dorpen te vergroten.  
Op dit moment zijn er goede culturele voorzieningen in de vorm van podia en locaties voor cultuurbeoefening geconcentreerd in het centrum van de stad en in Cultuurhuis Bovendonk en op wisselende locaties in de dorpen. We willen meer culturele activiteiten dichter bij de mensen brengen in wijken en dorpen. Bovendien willen we plekken voor cultuurbeoefening en cultuurbeleving waar nodig creëren of toegankelijk maken.
Daarom zoeken we een stadsprogrammeur cultuur
We denken aan een initiatiefrijk en creatief persoon. Iemand die zelfstandig en/of in nauwe samenwerking met collega’s van gemeente waaronder groep economie/cultuur verbinding maakt met individuen en groeperingen. Doel is te komen tot een optimale match. Je werkt samen met de basisinstellingen Cultuur zoals de bibliotheek, het museum, de schouwburg en stichting Cultuur Verbindt Roosendaal en met welzijnsinstellingen, culturele verenigingen, Roosendaal Citymarketing, buurthuisbesturen en dorpsraden.  
Algemeen doel is groepen uit alle delen van de Roosendaalse samenleving en individuen te faciliteren en ondersteunen bij het vinden van geschikte oefen- en cursusruimtes voor sociaal-culturele activiteiten in de wijken en dorpen. Dat kan zijn in bestaande culturele hotspots maar ook in nieuw te ontwikkelen ruimtes, broedplaatsen en gebouwen. Als stadsprogrammeur analyseer je wat er nodig is en zoek je naar oplossingen om dit, samen met collega’s en partners, te realiseren.
Daarnaast zoek je naar mogelijkheden voor sociaal-culturele activiteiten voor alle doelgroepen met name voor degenen die nu om bepaalde redenen geen gebruik maken van culturele activiteiten. Met sociaal-cultureel bedoelen we zowel cultuur in verenigingsverband als individuele cultuurbeoefening en -beleving. We denken aan alle cultuuruitingen inclusief erfgoed, urban culture en cultuurparticipatie.  Doelgroepen die prioriteit hebben zijn: jongeren 0-27 jaar, volwassenen t/m 40 jaar, senioren, kwetsbare burgers in dorpen en wijken, inwoners met migratieachtergrond, laagopgeleiden.
Wat we van je verwachten:
- Aantoonbare werkervaring in het culturele veld en met vergelijkbare opdrachten.
- Voldoende ervaring met de gevraagde activiteiten: het inventariseren met groepen, organisaties en individuen wat er nodig is; het bij elkaar brengen van  vraag en aanbod. Bij de constatering van knelpunten zoek je mogelijkheden om die, samen met organisaties, op te lossen. Je zoekt sponsoring en fondsbijdragen om mogelijke knelpunten op te lossen. Je brengt beleidsmatige lacunes in de stad of dorpen in beeld en rapporteert die aan de gemeente.  Je zoekt naar nieuwe sociaal-culturele (amateur)initiatieven - juist niét of soms wel in verenigingsverband – in de wijken en dorpen in Roosendaal. En je draagt, samen met de collega’s, bij aan het realiseren van de doelen in de nieuwe cultuurnota.

Je levert een bijdrage aan:
- integratie en participatie van groepen en individuen, die geen aansluiting
vinden in de samenleving, met als doel betekenisvolle momenten te creëren, waarmee
deelnemers grip krijgen op hun persoonlijke ontwikkeling, sociale en fysieke omgeving.
- Het toegankelijk maken van cultuur voor iedere inwoner in Roosendaal.
- aantoonbare stijging van de cultuurparticipatie en beleving in de stad bij genoemde doelgroepen.

Duurzaamheid idee/ plan:
Uiteindelijk moet september 2025 duidelijk zijn wat de meerwaarde is van de inzet van de stadsprogrammeur cultuur
Eind 2024 wordt het cultuurbeleid bijgesteld en zal bepaald worden welke structurele bijdrage de stadsprogrammeur kan leveren bij het ontwikkelen van het cultuurbeleid en het voorzieningenniveau van de stad en dorpen. De ervaringen en feedback van het culturele netwerk wordt hierbij meegewogen.


Positie
Je werkt zelfstandig en onafhankelijk maar in nauwe samenspraak met collega’s van de gemeente en het culturele en sociaal-maatschappelijke veld. Je rapporteert aan gemeente Roosendaal, afdeling cultuur en de wethouder cultuur. Het netwerk in de stad en de dorpen wordt betrokken bij tussen- en eindpresentaties.


De Eisen

  • Heeft specifieke vakkennis op het gebied van het culturele veld en participatie (blijkt uit CV)
  • De kandidaat beschikt over 1-3 jaar werkervaring op het gevraagde werkterrein (blijkt uit CV)
  • Heeft ervaring op het gebied van amateurkunst en verenigingen (blijkt uit CV)
  • De kandidaat heeft een afgeronde hbo-opleiding, bijvoorbeeld in kunst en cultuur of vrijetijdsmanagement, zoals blijkt uit het cv.
  • De kandidaat beschikt over de volgende competenties (blijkt uit het gesprek) Analytisch vermogen Communicatief vaardig Creatief Flexibel Netwerker

De Wensen

  • Is kandidaat in staat op de in de aanvraag genoemde startdatum te starten met de opdracht en is beschikbaar voor het aantal uren per week zoals in de aanvraag is aangegeven

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Deze opdracht is gesloten, reageren is helaas niet meer mogelijk

Gesloten

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox