Het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA)

Wanneer je je inschrijft op een dynamisch aankoopsysteem van een overheidsorganisatie en/of op een opdracht reageert dan wordt vaak gevraagd om een ingevuld en ondertekend Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA). Omdat er vaak vragen en misvattingen zijn over dit document leggen wij hier uit wat dit document is en geven we je enkele tips voor het invullen daarvan.

Het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA)

Wat is het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA)?

Het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) is een formulier dat wordt toegepast op aanbestedingen die plaatsvinden op basis van de aanbestedingswet. Het is een ‘uniform' formulier voor een eigen verklaring van ondernemers dat zij voldoen aan de minimale vereisten voor een aanbestedingsprocedure.

Het document is uniform voor de opdrachtgever. De aanbestedende organisatie bepaalt in het uniform document de details van de aanbesteding, de aanbestedende dienst en uitsluitingsgronden. Als zzp’er heb je dus niet te maken met één en hetzelfde formulier bij verschillende aanbestedingen, maar met een op het aanbestedingstraject aangepast document.

Waar moet ik op letten tijdens het invullen van het document?

Het invullen van het UEA is niet heel ingewikkeld. De meeste vragen zijn duidelijk of helder toegelicht. Maar een UEA waarin alles is aangevinkt door de aanbestedende organisatie kan nog wel eens veel vragen opleveren. Het is zaak de vragen goed te beantwoorden en vooral te controleren of je alle vragen beantwoord hebt. Het zou zonde zijn als je door een vinkje vergeten te zetten een aanbesteding misloopt.

Veel vragen zijn zo geformuleerd dat ze met “Nee” beantwoord moeten worden, bijvoorbeeld: Heeft de ondernemer zich schuldig gemaakt aan ernstige beroepsfouten? Ja/ Nee Maar pas op, deze structuur wisselt waardoor veel ondernemers niet doorhebben dat je “Ja” moet invullen.

Zijn er verschillende versies van het UEA?

Ja, helaas zijn er meerdere malen wijzigingen geweest waardoor het Uniform Europees Aanbestedingsformulier meerdere versies heeft gekregen. Let op dat je bij een aanbesteding van een interim opdracht altijd het aangereikte document gebruikt dat is te vinden bij de aanbesteding in het Dynamisch Aankoopsysteem (DAS). Gebruik nooit een kopie van een andere aanbesteding of een template die je ergens online hebt gevonden. Daarmee mis je vereiste informatie waardoor de kans groot is dat je niet toegelaten wordt.

Veel voorkomende technische problemen bij het invullen van de UEA

Helaas zorgt het invullen van het uniform europees aanbestedingsdocument regelmatig voor problemen. Hieronder geven we tips bij de meest voorkomen technische problemen.

Ik wil de UEA digitaal ondertekenen, kan dat?

Nee, In sommige aanbestedingsprocedures wordt gesuggereerd dat de UEA PDF digitaal ondertekend kan worden. Dit kan niet! De UEA dient 'op schrift’ ondertekend te worden. De snelste weg is om het (eventueel interactieve) document te printen, je handtekening eronder te zetten en het geheel in te scannen. Heeft de aanbestedende dienst een niet werkende PDF online gezet? Je kunt het formulier ook gewoon volledig met pen invullen en scannen. Het scannen gaat eenvoudig via je mobiele telefoon. Hiervoor zijn meerdere apps te vinden

 • Voor apple gebruikers

  In de app store zijn veel scanners te vinden die je foto's omzetten naar een pdf. Hieronder tref je 2 apps die wij hebben getest:

 • Voor android gebruikers

  In de playstore zijn veel scanners te vinden die je foto's omzetten naar een pdf. Hieronder tref je 2 apps die wij hebben getest:

scannen van een uea

Waarom opent het UEA bestand niet op mijn computer?

Het uniform aanbestedingsdocument is een interactieve pdf. Hiervoor moet je adobe acrobat reader hebben geïnstalleerd.

Als je het bestand download of opent in een browser dan kan het soms zijn dat het bestand niet juist opent, ook als je wel adobe acrobat reader hebt geïnstalleerd. Wat er dan feitelijk gebeurd is dat je computer je browser gebruikt om het bestand te openen. Helaas werkt dit niet voor interactieve pdf bestanden.

Wat je dan krijgt is de onderstaande melding:

Please wait...
If this message is not eventually replaced by the proper contents of the document, your PDF viewer may not be able to display this type of document. You can upgrade to the latest version of Adobe Reader for Windows®, Mac, or Linux® by visiting

 • Probleem oplossen

  Volg de onderstaande stappen om het document alsnog te openen:

  1. Download het bestand
  2. Ga naar je downloads folder
  3. Klik op het bestand met je rechtermuisknop
  4. Selecteer openen met …
  5. Kies het programma adobe acrobat reader
UEA opent niet

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox