Beleid- en adviesdiensten

Binnen veel opdrachten die we aanbieden binnen het segment beleid- en adviesdiensten ben je verantwoordelijk voor het ondersteunen van de organisatie bij het ontwikkelen en uitvoeren van beleid. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van de specifieke taken en verantwoordelijkheden binnen de opdracht. Vaak vragen we naast ervaring als beleidsadviseur specifieke kennis van een domein. Je kunt hierbij denken aan: sport, cultuur, WMO of ICT.

Nieuwe opdrachten in je mailbox

Wordt gratis lid, ontvang nieuwe Beleid- en adviesdiensten opdrachten direct in je mailbox

We vinden privacy belangrijk, lees onze privacy verklaring

Nieuwste: Beleid- en adviesdiensten opdrachten

Nieuwe opdrachten in je mailbox

Wordt gratis lid, ontvang nieuwe Beleid- en adviesdiensten opdrachten direct in je mailbox

We vinden privacy belangrijk, lees onze privacy verklaring

Interim Beleid- en adviesdiensten opdrachten in 2023

De afgelopen jaren verzamelde wij alle Beleid- en adviesdiensten opdrachten binnen de overheid. De aantallen geven we hiernaast weer. Door te filteren per jaar kun je een goed inzicht krijgen in de ontwikkelingen binnen de interimwereld.

ZZP uurtarief binnen Beleid- en adviesdiensten in 2023

Bij het uitvragen van Beleid- en adviesdiensten opdrachten bepalen overheden vaak een maximaal en een minimaal uurtarief. We hebben deze gegevens verzamelt om inzicht te geven in tarief ontwikkelingen binnen het vakgebied. Om uurtarief trends te ontdekken kun je hiernaast filteren per jaar.

Veel gestelde vragen

Welke type beleidsadviseurs zijn er binnen de overheid?

Er zijn verschillende types beleidsadviseurs binnen de overheid.

Strategische adviseurs helpen bij het opstellen en implementeren van lange termijnbeleid dat gericht is op het verbeteren van organisatorische doelstellingen, zoals kostenreductie of duurzaamheid en ontwikkelingsdoelstellingen.

Wetgevingsadviseurs ondersteunen bij het ontwikkelen, implementeren en evalueren van nieuwe wetten en regelgeving die gericht zijn op het bestrijden van knel en probleempunten.

Econoom-beleidsadviseurs worden ingezet om inzicht te geven in economisch beleid, waarbij ze vaak gebruik maken van economisch analyse-instrumentarium om dit te doen. Hierbij horen ook analyses voor macro-economische stabiliteit, markttrends, industriestructuur en andere financiële instellingseffectiviteitskwesties.

Onderzoeksadviseurs richten zich op het verstrekken van advies en onderzoek omtrent demografie, milieuverandering, volksgezondheid. De adviseurs werken samen met gespecialiseerde subsectors (zoals landbouw) om gedegen advies te genereren.

Welke opleidingen heb je nodig voor freelance beleidsadviseur?

Beleidsadviseurs binnen de overheid hebben vaak een afgeronde HBO/WO opleiding in bestuurskunde, recht of politieke wetenschappen.
Naast de algemene opleidingen worden er vaak specifieke cursussen gevraagd op het gebied van het domein waarbinnen de adviseur werkzaam is.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan WMO of Ruimtelijke ontwikkeling. Omdat er veel verandering is binnen deze domeinen is actuele kennis een vereiste.

Wanneer is een freelance beleidsadviseur succesvol?

Binnen ons platform worden relatief vaak opdrachten aangeboden als beleidsadviseur of beleidsmedewerker. Als je nu werkzaam bent binnen de overheid en de overstap wilt maken naar zzp/freelance werk dan maak je een goede kans een succesvol bedrijf te starten als:

  1. Je meerdere jaren ervaring hebt binnen de overheid
  2. Je kennis hebt van een specifiek domein
  3. Je een afgeronde HBO/WO opleiding hebt

Het aanbod van adviseurs voor de openstaande opdrachten is over het algemeen minimaal. Gemiddeld komen er 8 reacties op een opdracht. Het gemiddelde tarief is €86 per uur

Nieuwe opdrachten in je mailbox

Wordt gratis lid, ontvang nieuwe Beleid- en adviesdiensten opdrachten direct in je mailbox

We vinden privacy belangrijk, lees onze privacy verklaring