Gemeente Amsterdam
max €120 per uur
Noord-Holland
32 uur per week
16 januari 2023
15 januari 2024
Functieomschrijving
In verband met de ambities die de Gemeente Amsterdam heeft in haar Digitale Transformatie, wordt er een Vakgroepmanager gevraagd die leiding geeft en ondersteunt bij de vorming van de vakgroep Data Engineering.
De Vakgroepmanager Data Engineering (DE) zorgt, samen met de teamleiders van de vakgroep, voor een gedragen visie op Data Enginering passend in de visie van het cluster Digitalisering, Innovatie en Informatie (DII). Hierbij werkt de Vakgroepmanager Data Engineering actief aan draagvlak voor de visie en de roadmap binnen het cluster Digitalisering, Informatie en Innovatie en bij overige stakeholders.
De Organisatiestructuur is nog in opbouw. Daarom dient actief te worden meegedacht over de wijze waarop dit leidt tot een effectieve inzet van de medewerkers binnen de te vormen teams en een maximale realisatie van de opgaven waar deze teams voor staan. De Vakgroepmanager DE is een zelfstandige professional met ervaring en passie voor het vak. Vakgroep manager DE is verantwoordelijk voor het neerzetten van een visie en de realisatie daarvan op het vakgebied Data Engineering, specifiek gericht op het eenduidig ontsluiten, organiseren, beschikbaar en bruikbaar maken van data voor analytische doeleinden en het beschikbaar stellen aan anderen.
Daarnaast bouwt de Vakgroepmanager DE aan een professionele vakgroep, waarin iedereen in een prettige werksfeer elke dag het maximale uit zich zelf kan halen. Je gebruikt daarbij een faciliterende en coachende leiderschapsstijl.
Werkzaamheden
De Vakgroepmanager Data Engineering stelt, binnen de geldende kaders en het beleid, de gemeente brede kaders en strategie op voor het vakgebied Data Engineering. De belangrijkste taken en verantwoordelijkheden:
• Je geeft invulling aan de specifieke ontwikkelopgave voor de vakgroep. Dit zijn thema's die gericht zijn op de concrete ontwikkeling en borging van de kwaliteit en professionaliteit, de processen en/of de producten en vakmanschap;
• Je geeft leiding aan het onder hem/haar ressorterende Vakgroep. Je stuurt de medewerkers binnen zijn/haar team aan en coacht hierbij op de te behalen resultaten, monitort de prestaties op basis van concrete (beleids-)opdrachten en draagt zorg voor het opstellen van de plannen, planning en (budget)verantwoordingsrapportages van het team.;
• Je stuurt op wendbaarheid, vitaliteit en inclusie van/binnen het team;
• Je faciliteert medewerkers bij de uitbouw van hun kennis en kunde door hen te stimuleren om continu te leren en te verbeteren. Je levert een actieve bijdrage aan de strategische personeelsplanning op vakgroep niveau en draagt er mede zorg voor dat de juiste mensen op de juiste plek terecht komen;
• Je levert een bijdrage aan het ontwikkelen van het de nieuwe werkwijze, zowel conceptueel als in de praktijk;
• Je bent lid van het MT van de directie Data en levert een bijdrage aan het ontwikkelen van een visie op de organisatie en het beleid van de directie. Het MT geeft gezamenlijk vorm en inhoud aan de doorontwikkeling en professionalisering van de directie en de positionering en rol binnen het cluster Digitalisering, Innovatie en Informatie. Sturing op samenhang en samenwerking met het bredere i-domein vindt doorlopend plaats.
De belangrijkste veranderopgaven voor de komende jaren:.
Je bent onderdeel van het Management Team van de directie Data en geeft samen met de directeur Data en andere afdelingsmanagers vorm aan de nieuwe organisatie. De verschillende afdelingen binnen de directie Data zijn volop in ontwikkeling en dat biedt veel nieuwe kansen. Je denkt mee over de nieuwe data-strategie en het beleid en levert- zo een bijdrage aan de nieuwe data-organisatie om te komen tot een innovatieve, data gedreven gemeente. Een gemeente die data beter en slimmer benut. Data en statistiek spelen een belangrijke rol binnen de gemeente en de dienstverlening.
Gemeentelijke organisatie
De gemeentelijke organisatie bestaat uit vijf clusters, een bestuurs- en concernstaf en zeven bestuurscommissies (stadsdelen). De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De clusters Ruimte en Economie, Sociaal, Dienstverlening en Informatie, Interne Dienstverlening en Stadsbeheer bestaan uit afdelingen die expertise hebben op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad. Meer informatie over de gemeentelijke organisatie is te vinden op: https://www.amsterdam.nl/
De opdrachtgever(s)
Amsterdam wil zijn positie als digitale stad verder versterken. Om deze uitdaging te tackelen bouwt de gemeente aan een stevig en veilig fundament om digitale diensten te kunnen leveren aan zowel burgers, ondernemers als bezoekers. Er wordt opgavegericht gewerkt, uitgaande van agile principes, samen met de collega's uit de andere clusters en directies in multidisciplinaire teams. Daarnaast wordt stevig ingezet op een modern IT fundament, denk bijvoorbeeld aan het nieuwe dataplatform in de cloud.
De nieuwe gemeentelijke organisatie van Amsterdam bestaat uit 5 clusters, een bestuurs- en concernstaf en 7 stadsdelen. Het cluster Digitalisering, Innovatie en Informatie zorgt voor toegankelijke en betrouwbare digitale dienstverlening aan bewoners, ondernemers en bezoekers. Zij zorgt dat de stad meegaat in de digitale ontwikkelingen in onze samenleving en gebruik maakt van informatie en technische mogelijkheden om de doelstellingen van de gemeente te realiseren. Tevens zorgt het cluster dat de medewerkers van de gemeente over de digitale middelen en informatie beschikken die ze nodig hebben om goed en gemakkelijk hun werk te doen.
Het cluster Digitalisering, Innovatie en Informatie bestaat uit 5 directies:
• Digitalisering en Innovatie
• Digitale Strategie en Informatie
• Data
• Digitale Voorzieningen
• Stadsarchief
In totaal werken er ongeveer 1.500 mensen binnen het cluster Digitalisering, Innovatie en Informatie.
Binnen de directie Data vallen de volgende afdelingen:
• Data Engineering
• Business Intelligence
• Business en Informatie Analyse Data
• Data Science
• Data academie & Community
• Data office
De missie van Directie Data is om de gemeente data gedreven te werken en daarmee de dienstverlening naar de bewoners, bezoekers en ondernemers te verbeteren. De directie Data is verantwoordelijk voor het organiseren en regisseren van de data-activiteiten binnen de organisatie, om zo de data- en informatiepositie van de gehele organisatie en daarbuiten te versterken. Directie data faciliteert de datatransformatie van de gemeente bijvoorbeeld met behulp van menselijke capaciteit en goede hulpmiddelen (dataplatform en tooling). De directie is verantwoordelijk voor het vergroten van de leverbetrouwbaarheid en schaalbaarheid van de dataproducten. De doelstelling is het samenbrengen van alle data gerelateerde onderwerpen om een stevige datafunctie te kunnen opbouwen. Door een integrale dataorganisatie neer te zetten, wordt de governance en kwaliteitszorg op datagebruik, -beheer en -producten in Amsterdam versterkt.
Vakgroep Data Engineering
De afdeling Data Engineering organiseert de rollen rondom het organiseren van data voor analytische doeleinden en het beschikbaar en bruikbaar maken van data voor anderen. Binnen de vakgroep wordt gewerkt aan het ontwikkelen en uniformeren in het maken scripts en algoritmes en uniformiteit in de wijze waarop we data bij elkaar brengen. Ook wordt binnen de vakgroep aandacht besteed aan de wijze waarop we data omzetten, het technisch modelleren en programmeren, het analyseren van kwaliteit en bruikbaarheid van de bron en het technisch testen.
De vakgroep draagt zorg voor het ontwikkelen van standaard werkwijze en templates ten behoeve van data ontsluiting en het beschikbaar stellen van data voor anderen. Het totale werkveld van Data Engineering neemt de komende jaren toe binnen de organisatie. De rol binnen deze vakgroep is die van Data Engineering specialist: data omzetten via technisch modelleren en programmeren, analyseren van de kwaliteit en bruikbaarheid van de bron en het technisch testen. Deze vakgroep richt zich op zowel ontwikkeling, test als beheer; we werken conform DevOps-principe In de vakgroep zijn ongeveer 40 Data Engineering professionals aan boord.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox