Gemeente 's-Hertogenbosch

Twee jobcoaches voor jongeren

Gemeente 's-Hertogenbosch

De opdracht­omschrijving

Opdrachtomschrijving

Opdracht
Een traject behelst ongeveer 6 maanden berekend op gemiddeld 50 uur inzet per jongere  (inclusief werving).
Je kunt inschrijven voor het aantal trajecten dat je zou willen doen (maximaal 30 in deze eerste tranche, en de trajecten worden verdeeld over de 2 jobcoaches). De (job)coach is gericht op het ontzorgen van bedrijven in Noordoost Brabant waar -(voormalig) pro/vso/entree/BBL-studenten binnen het MBO of anderszins- jongeren in een kwetsbare positie werken of stage lopen. Het gaat om jongeren uit Noordoost Brabant tussen de 16 en 27 jaar. Het doel is dat de jongere duurzaam aan het werk blijft bij de werkgever. Met duurzaam bedoelen we een verlenging van de aanstelling met minimaal 1 jaar.
Dit kan door jongeren bij deze bedrijven extra te ondersteunen die zonder deze extra begeleiding onverhoopt dreigen uit te vallen. Tevens wordt de werkgever hier deels mee ontzorgd. Ofwel, jongeren met ‘een hoog uitvalrisico’ aan het werk houden door de werkgever te ondersteunen in (o.a. werk gerelateerde) begeleiding voor deze jongere(n). 
Deze functie van de jobcoach is breed hetgeen blijkt uit onderstaande werkzaamheden.


Type werkzaamheden:

  • Werknemersvaardigheden van de jongeren coachen, inclusief zelfstandig(er) werken, sociale vaardigheden.
  • Indien vraagstukken breder dan werk gerelateerd zijn, zoals problemen met vervoer, financiën, zorg of huisvesting, pakt de coach deze eveneens op of verwijst door naar de sociale kaart.
  • Werkgever faciliteren in de benodigde begeleiding voor deze jongere(n).
  • Inzicht en kennis bieden aan de werkgever over de inzetbaarheid van de jongere(n). Wegwijs maken in de mogelijkheden van de werkgever.
  • Aanspreekpunt / vraagbaak voor de werkgever voor de jongere op het gebied van de jongere duurzaam aan het werk houden.
  • Aanspreekpunt/vraagbaak voor de jongere op het gebied van de jongere duurzaam aan het werk houden.
  • Jongeren die dreigen uit te vallen oppakken en begeleiden naar werk (in samenwerking met het Werkgeversservicepunt Noordoost Brabant en/of de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie (RMC)).
  • In geval van stage (of BBL studenten): ook contact met school/stagecoördinator/de BPV-begeleiding (de jobcoach stemt in dit geval af, maar neemt niet over). En eventueel ouders en/of andere begeleiders rondom de jongere.
  • Opstellen handleiding(en) voor de werkgever.
  • De werving van de trajecten zal tevens tot je werkzaamheden behoren (in afstemming met de projectleiders van de regionale Jongerenaanpak).
  • Je verbindt je een half jaar aan de jongere om hem/haar te helpen duurzaam aan het werk te houden. Ook als deze verandert van werkgever, is het volgen/begeleiden van de jongere leidend. Een vast vertrouwd gezicht is belangrijk.
  • We gaan ervan uit dat je gemiddeld 2 uur per week, gedurende deze 6 maanden je 100% inzet voor deze jongere en zijn werkgever.
  • Je voert gesprekken met zowel de jongere als de werk(stage)gever, om te achterhalen wat er nodig is om beide partijen succesvol aan elkaar te verbinden.
  • Je coacht de jongere om het maximale uit zichzelf te halen en om zijn werk/stage prettig en duurzaam vol te houden.
  • Je ontzorgt de werkgever d.m.v. extra begeleiding van de jongere op de werkvloer, vraagbaak te zijn voor alles wat er speelt, zoekt naar oplossingen, legt waar nodig verbinding met andere partijen of je verwijst door.   
  • Je stelt maandelijks een gespreksverslag op volgens de format die de Jongerenaanpak je doorstuurt.
  • Je ziet erop toe dat er aan het einde van het traject een ondertekend trajectplan ligt en aan het einde een ondertekende prestatieverklaring (intentie verlenging arbeidsovereenkomst jongere).
  • Je bent bekend met de doelgroep, dit zijn (kwetsbare) jongeren van 16 – 27 jaar die veelal van het vso, pro of mbo entree of BBL onderwijs komen. Ze lopen of stage of zijn al aan het werk.

Inleiding
Jongeren
Begeleiding van o.a. (voormalig) pro- en vso- en entree- en BBL-leerlingen op de arbeidsmarkt is belangrijk. De overgang van school naar werk verloopt niet altijd soepel. En eenmaal op de arbeidsmarkt hebben dergelijke oud-leerlingen in meer of mindere mate ondersteuning nodig om aan het werk te blijven. Zonder begeleiding is het risico op uitval van jongeren in een kwetsbare positie groot: circa 3 jaar na uitstroom heeft tussen de 35 en 60 procent van de oud (pro- en vso-) leerlingen geen werk meer.
Niet alleen aandacht voor werknemersvaardigheden voor de doorontwikkeling van deze jongeren, ook aandacht voor andere levensterreinen als financiën, gezondheid en wonen verkleint het risico op uitval.
Uit onderzoek is gebleken dat vanuit het perspectief van de jongeren een belangrijke factor voor een succesvolle arbeidstoeleiding ook het gevoel is gewenst en welkom te zijn. Vertrouwdheid is belangrijk en het zorgen voor korte lijntjes.


Werkgevers
Tegelijkertijd aan de werkgeverskant is er door de arbeidskrapte en personeelstekorten drukker dan ooit. Dit staat op gespannen voet met voldoende en goede begeleiding van deze jongeren.
Er dreigen jongeren uit te vallen als er onvoldoende begeleiding geboden kan worden. Met als wisselwerking uitval van deze toekomstige werknemers en een nog grotere krapte aan personeel. Vanuit het perspectief van de werkgever is het wenselijk dat er één aanspreekpunt is en dat de jongere goed functioneert op de werkplek.

Context
Een van de kansrijke mogelijkheden in deze uitzonderlijke krappe arbeidsmarkt voor goed arbeidspotentieel bestaat uit het verstevigen van deze (nazorg)begeleiding van oud-leerlingen en begeleiding bij jonge startende werknemers (16 t/m 27 jaar) op de werkvloer.
In de regio Noordoost Brabant hebben wij ons daarom een doel gesteld om te starten met een pilot om hier op in de zetten d.m.v. twee breed inzetbare jobcoaches die extra begeleiding bieden.
De trajecten worden gefaciliteerd door de regionale Jongerenaanpak (NOBW) in samenwerking met het Werkgevers Servicepunt Noordoost Brabant (WSP). En gefinancierd vanuit de landelijke middelen ‘aanpak Jeugdwerkloosheid’  voor deze regio.
De aan te stellen (job)coaches maken deel uit van het team (WSP), maar werken vooral zelfstandig. Zij rapporteren aan de  manager van het WSP/RWB en werken samen met de projectleiders van de regionale Jongerenaanpak.


Kandidaatomschrijving

Je bent een spin in het web, hebt zowel kennis van de jongeren doelgroep; kunt goed omgaan met jongeren in een kwetsbare positie. En kan werkgevers ontzo


Kenmerken waar wij ook naar op zoek zijn:

  • Niet opgeven, nee is geen optie.
  • Aansluiten bij de leefwereld van de jongeren.
  • Begrenzen; het is duidelijk welk gedrag gewenst en ongewenst is.
  • Doorgaan waar andere organisaties stoppen.
  • Talenten en competenties van de jongere ontdekken.
  • Geloven in de jongere, ook wanneer hij of zij het vertrouwen in zichzelf of de wereld verloren is.
  • Vanzelfsprekend: flexibele inzetbaarheid.
  • Vereiste is dat je beschikt over rijbewijs/eigen vervoer om klanten te bezoeken.
  • De Jobcoach tekent in voor 10 tot maximaal 30 trajecten en is hiervoor beschikbaar van 1 dec 2022 tot en met 31 dec 2023.

 

Interviewplanning

De gesprekken vinden plaats op donderdag 17 november 2022.

Toelichting op rooster

De Jobcoach tekent in voor 10 tot maximaal 30 trajecten en is hiervoor beschikbaar van 1 dec 2022 tot en met 31 dec 2023.
Een traject behelst ongeveer 6 maanden berekend op gemiddeld 50 uur inzet per jongere (inclusief werving). Elk traject is echter maatwerk.
Je kunt inschrijven voor het aantal trajecten dat je zou willen doen (maximaal 30 in deze eerste tranche, en de trajecten worden verdeeld over de 2 jobcoaches).

Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.

De Eisen

  • 2 relevante referenties, die de volgende gegevens bevatten: naam referent, functie, organisatie, e-mailadres en/of telefoonnummer.

De Wensen

  • Motivatiebrief Bij deze opdracht wordt om een motivatiebrief gevraagd. Deze weegt mee in de uiteindelijke beoordeling. Deze motivatiebrief wordt beoordeeld volgens de hieronder aangegeven criteria. Om aan te kunnen tonen dat je voldoende werkervaring hebt als jobcoach vragen wij je om twee succesvolle casussen te beschrijven met betrekking tot jobcoach trajecten voor jongeren.
  • Gewenste certificering Geregistreerd bij Noloc als erkend jobcoach of in het NVS jobcoachregister (blikopwerk.nl). Dit moet blijken uit het CV.
  • Werkervaring met jongeren 3 jaar aantoonbare werkervaring met jobcoachen en begeleiden van jongeren in opdrachtnemerschap. Dit blijkt uit het CV.
  • Kennis onderwijsbranche Aantoonbare kennis van het Pro, VSO en MBO/entree, RMC. Dit moet blijken uit het CV.
  • Interview Bij deze opdracht worden na de eerste selectieronde met een aantal partijen interviews afgenomen. Deze wegen mee in de uiteindelijke beoordeling. Deze interviews worden beoordeeld volgens de hieronder aangegeven criteria. Bij deze opdracht worden na de eerste selectieronde met een aantal partijen interviews afgenomen. Deze wegen mee in de uiteindelijke beoordeling. Deze interviews worden beoordeeld volgens de hieronder aangegeven criteria.Bij de gesprekken wordt gekeken naar relevante werkervaring en of de betreffende persoon past binnen de regio.

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Deze opdracht is gesloten, reageren is helaas niet meer mogelijk

Gesloten

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox