Metropoolregio Eindhoven
max €145 per uur
Noord-Brabant
24 uur per week
04 augustus 2025
31 december 2026
Opdrachtomschrijving
Aanleiding
Zuidoost-Brabant groeit de komende jaren in aantallen inwoners, bezoekers, bedrijvigheid en werknemers. Dat gaat samen met een forse woningbouw- en ontwikkelopgave en vertaalt zich in een toename van het aantal verplaatsingen. De bereikbaarheid van en doorstroming in het gebied komen daarmee onder druk te staan. We moeten dan ook op een andere manier naar de mobiliteit van de toekomst kijken. Daarom werken we als regio aan slimme oplossingen voor een goede bereikbaarheid in een gezonde, duurzame en aangename leefomgeving: brede welvaart.
Brainporthubs
Grote mobiliteitshubs vlak bij de snelweg (Brainporthubs) zijn een onderdeel van deze slimme oplossingen. Niet als doel op zich maar als belangrijke rand voorwaardelijke schakels in het mobiliteitssysteem van de toekomst om de gehele Brainportregio bereikbaar en leefbaar te houden, ook na 2030. De Brainporthubs hebben als doel reizigers (forensen en bezoekers) die met de auto op weg zijn naar de economische toplocaties in Zuidoost-Brabant te verleiden om het laatste stuk van hun reis op een andere manier te reizen. De hubs zijn zo ook een alternatief voor mensen die afhankelijk blijven van reizen met de auto. Tegelijkertijd bieden de regionale hubs lokale kansen. Denk aan de verbeterde bereikbaarheid voor bedrijven en bewoners door de vervoersmogelijkheden die een hub biedt, meervoudig ruimtegebruik en aan leefbaarheidseffecten.
De Brainporthubs hebben pas kans van slagen als het een aantrekkelijk alternatief wordt voor gebruikers of als parkeren op de bestemmingslocatie niet langer mogelijk of ongewenst is. De hubs moeten daarom in nauwe samenhang worden gezien met de verstedelijkingsopgaven, investeringen in de weg, (toekomstige) hoogwaardige OV-verbindingen, fietsinfrastructuur en met regionaal/lokaal overheidsbeleid en beleid bij werkgevers. Het gaat uiteindelijk om een integraal mobiliteitsnetwerk dat gebruikers moet verleiden en inspireren op een andere manier te gaan reizen. Daarin gaat het niet meer om modaliteiten maar om slimme mobiliteit en om samenwerking tussen overheden, werkgevers en andere stakeholders om het gebruik te optimaliseren.
Kaders
Mede op basis van eerste verkeerskundige analyses is in 2020 een ontwikkelplan opgesteld voor de
Brainporthubs. Dit plan is adaptief en flexibel, maar geeft richting en houvast voor de locatiekeuze van de hubs en/of een afbakening van de zoekgebieden. Het ontwikkelplan is vastgesteld door het Portefeuillehouders overleg Mobiliteit van de regio (Poho MRE) en beschrijft de aanpak om te komen tot een netwerk van Brainporthubs. Het ontwikkelplan biedt hiervoor een basis, maar is slechts het begin van de uitwerking. In de afspraken die Rijk, regio en het bedrijfsleven hebben gemaakt in het kader van de Brainportdeal (2022) en Beethovendeal (2024) is de noodzaak van het realiseren van Brainporthubs bekrachtigd en zijn hier ook de eerste middelen voor gereserveerd. Uitgaande van de verschillende ‘windrichtingen’ betekent dit dat er plekken moeten worden gevonden voor hubs die -in potentieel- door kunnen groeien. Dit vraagt onder meer voldoende massa (vraag en aanbod) om een voldoende en goed vervoersaanbod te creëren, marktpartijen te verleiden te investeren in de gevraagde voorzieningen en daadwerkelijk een alternatief te bieden aan werkgevers voor alternatieve parkeerlocaties. Tegelijkertijd is als uitgangspunt gekozen om te werken aan een groeistrategie per hub, gebaseerd op vraag van gebruikers en aanbod aan vervoer. Het serviceniveau groeit dan mee met de omvang van de hub.
Werkzaamheden strategisch adviseur realisatie Brainporthubs
De ontwikkeling van de Brainporthubs komt in een volgende fase waarin strategische keuzes, regionale samenwerking en maatschappelijke positionering samenkomen. Veel planstudies zijn reeds uitgevoerd en het komende jaar dienen er verdere concrete afspraken te worden gemaakt over de realisatie en samenwerking van de Brainporthubs. Aangezien dit onderdeel is van een grotere (mobiliteits)transitie en schaalsprong van de Brainportregio, is dit soms spannend en complex. Uiteenlopende belangen, hoge verwachtingen en landelijke én lokale opgaven komen samen. Dat levert spanningen op in processen, in de samenwerking en soms ook bij de mensen zelf.
Er moet nu vaart gemaakt worden. In deze dynamische context zoeken wij een strategisch adviseur/kwartiermaker die in staat is de samenhang tussen governance, samenwerking, werkgeversbetrokkenheid en positionering integraal te benaderen en te vertalen naar gedragen strategieën en handelingsperspectieven. Iemand die conform de bedoeling de juiste dingen blijft doen en rust en ontspanning brengt in een dynamische context.
Deze adviseur opereert op het snijvlak van beleid, bestuur en samenwerking en werkt samen met het programmateam Brainporthubs (programmaregisseur, drie projectleiders en projectcoördinator) aan:
De resultaten worden niet geïsoleerd opgeleverd, maar in samenhang uitgewerkt tot een strategie die eigenaarschap, legitimiteit en doorwerking richting fysieke realisatie versterkt. De aanpak is cyclisch, adaptief en zoekt actief de koppeling met bredere ontwikkelingen in de regio (zoals de Brainportlijnen, werkgeversaanpak en brede welvaart).
De opdracht is geen dichtgetimmerde lijst van activiteiten of producten, maar een uitnodiging om samen richting te geven aan een essentiële ontwikkelslag voor de regio. Daarom het verzoek om tot na gunning tot een plan van aanpak (stap 0) te komen. In deze opdracht is ruimte voor reflectie, herijking en co-creatie, mits dit bijdraagt aan het versterken van bestuurlijke slagkracht, maatschappelijke legitimiteit en fysieke realisatie van de Brainporthubs.
Hieronder volgt een toelichting op de hierboven beschreven resultaten/ activiteiten.
Toelichting resultaten / activiteiten:
De organisatie
Over de Metropoolregio Eindhoven (MRE)
De MRE is een intergemeentelijk samenwerkingsverband van de gemeenten in Zuidoost Brabant. De MRE richt zich op de samenwerking van de 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant. Binnen deze samenwerking werken we aan de strategische grensoverschrijdende opgaven op het gebied van ruimte & wonen, mobiliteit, economie, energietransitie en landelijk gebied. De ambitie is een economisch sterke regio met een stabiele sociale basis en vitale leefomgeving voor alle inwoners, nu en in de toekomst.
De MRE werkt intensief samen met de Provincie Noord-Brabant en andere publieke, private en maatschappelijke landelijke en regionale partners. Dit om de grote opgaven op het gebied van brede welvaart en dus ook de benodigde schaalsprong van het mobiliteitssysteem in de Brainportregio te realiseren. Er worden stappen gezet om ook de uitvoering van de verschillende opgaven zoals de Brainporthubs te versnellen. Daarbij zet de MRE samen met haar partners ook stappen om dit met elkaar nog slimmer te doen Dat is soms best spannend en we hebben elkaar daarbij allemaal nodig. Het kan zijn dat onderstaande governance nog wat gaat wijzigen. Dat vraagt ook van de projectleiders om adaptief te blijven en mee te doen om hieraan een proactieve bijdrage te leveren.
Governance realisatie Brainporthubs Brainportregio
Bestuurlijke besluitvorming vindt plaats in het Poho Mobiliteit MRE (regionale overheden) en BAG Mobiliteit (regionale overheden inclusief partners Rijk, bedrijfsleven en maatschappelijke partners). Ter voorbereiding op het Poho Mobiliteit MRE is er een Bestuurlijke Begeleidingsgroep (BBG) Brainporthubs waar vertegenwoordigers van de 6 hubgemeenten, Provincie Noord-Brabant en gemeenten Veldhoven, Eindhoven en Helmond zijn vertegenwoordigd. De voorzitters van het BBG Brainporthubs zijn de wethouder van de gemeente Veldhoven en gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant.
Ambtelijk opdrachtgevers voor de Brainporthubs namens de gezamenlijke overheden zijn de MRE namens de 21 gemeenten en de Provincie Noord-Brabant. Er is een klein Kernteam Brainporthubs die de dagelijkse aansturing verzorgt en de bredere Ambtelijke Begeleidingsgroep (ABG) Brainporthubs voorbereid. De ABG Brainporthubs bereidt o.a. de BBG Brainporthubs voor en borgt de samenhang op het totale Brainportsysteem. Hierin zijn ambtelijke vertegenwoordigers van de MRE, Provincie Noord-Brabant, 6 hubgemeenten, Eindhoven, Veldhoven, Helmond, RWS en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven betrokken (Brainport Bereikbaar en Brainport Development). Daarnaast is er een projectteam Brainporthubs bestaande uit de programmaregisseur, projectcoördinator en 3 projectleiders voor de in totaal 6 Brainporthubs. Zowel het Kernteam als ABG Brainporthubs wordt voorgezeten door de programmaregisseur Brainporthubs. Direct aanspreekpunt en opdrachtgever voor de strategisch adviseur/kwartiermaker realisatie Brainporthubsis de programmaregisseur Brainporthubs.
In het selectiegesprek wordt door de opdrachtgever gekeken naar de motivatie en overtuigingskracht waarmee de betreffende kandidaat aansluit bij het benoemde profiel in de praktijk. Het selectiegesprek wordt gevoerd met minimaal twee vertegenwoordigers van de opdrachtgever.
De opdracht wordt gegund aan de kandidaat die naar het oordeel van de opdrachtgever het beste voldoet aan het benoemde profiel en opgeteld het hoogste scoort op de gestelde criteria.
Gemiddeld 16-24 uur per week.
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Heb je interesse in deze opdracht?
Reageer directOntvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox