Gemeente Amsterdam

Senior programmamanager gezamenlijk ontwikkelen en beheren common ground (cg) g4

Gemeente Amsterdam

De opdracht­omschrijving

Opdrachtomschrijving
Doel van de Functie Senior programmamanager gezamenlijk ontwikkelen en beheren CG G4:

Hij/zij maakt een plan voor de opbouw en de realisatie van een gezamenlijke en robuuste organisatie waarin het gezamenlijk opdrachtgeverschap (regie) netjes is gescheiden van de levering door leveranciers. Dit plan dient aan te sluiten op het landelijke programma Common Ground en de programmamanager verwerft daar middelen voor de realisatie. 
Omdat het landelijke programma is opgehangen op het niveau van gemeente secretaris, heeft de senior programmamanager ervaring om op dat niveau presentaties te verzorgen en stakeholders te betrekken bij de voorstellen en, zoals hierboven aangegeven, de financiering te verwerven. 
Voor de realisatie van het Common Groundplatform G4, wordt een “programma manager realisatie CG platform G4” geworven.

Ontwikkelen van een robuuste regie en leveringsorganisatie
De senior programmamanager Common Ground G4 is verantwoordelijk voor het robuust organiseren van determineer, design, develop en deploy van het common ground platform voor de G4 gemeenten. Hiervoor stelt de senior programmamanager een programmaplan op ondersteunt de G4 CIO bij de werving van middelen hiervoor bij het landelijke programma Common Ground en verzorgt de besluitvorming over continuatie eind 2024. Zodat de uitvoering van het plan zo snel mogelijk kan starten in 2025. Het kunnen opereren binnen een complexe omgeving met veel stakeholders en eigen belangen (G4, VNG, Rijk, marktpartijen, etc.) en deze belangen kan samenbrengen is hiervoor  essentieel. Het plan gaat in op:

  • Organisatievorm;
  • Wegzetten in de markt;
  • Toepassen standaarden;
  • Vorm;
  • Determineer;
  • Design;
  • Develop;
  • Deploy.


Dit programmaplan vormt input voor de besluitvorming van de G4 CIO’s over de opzet van een gezamenlijke regie- en leverings- / beheer-organisatie. Een beslismoment hierover staat gepland eind 2024, waarna de uitvoering kan starten in 2025. De oplevering van de regie- en leveringsorganisatie is bedoeld voor eind 2025. 

De senior programma manager is hands-on en schrijft het programmaplan met de nodige input van een veelvoud van stakeholders voornamelijk zelf. Bij het opstellen van het plan houdt de programmamanager rekening met de interne afhankelijkheden per gemeente, de huidige inzet van common ground elementen en individuele strategische keuzes.
Het opstellen van het programmaplan gaat iteratief, hand in hand met de huidige uitvoering en het zetten van de eerste stappen in de inrichting van:
1.    Regieorganisatie:

  • Opzetten en beheren van de regieorganisatie, inclusief governancemodel en verantwoordelijkheden;
  • Sturing geven aan inkoopstrategieën, financieel beheer en product- en kwaliteitsmanagement;
  • Coördineren van de doorontwikkeling van platform Dienstverlening onder architectuur.

2.    Leverings- / beheer-organisatie:

  • Aansturing van de leveringsorganisatie voor de installatie, integratie en documentatie van software;
  • Beheren van externe development capaciteit en het waarborgen van conformiteit aan afspraken en ontwerp;
  • Coördineren van 1ste en 2de lijns support, onderhoud van omgevingen en naleving van wettelijke kaders;
  • Vormgeven aan Lifecycle management, patchmanagement en continuous delivery.

3.    Stakeholder Management:

  • Identificeren en betrekken van relevante stakeholders, inclusief interne teams, gemeenten en externe partners;
  • Ontwikkelen en uitvoeren van een communicatiestrategie om betrokkenheid en participatie te waarborgen;
  • Evalueren en verwerken van feedback om continue verbetering te realiseren.

4.    Risicomanagement:

  • Uitvoeren van risicoanalyses en het ontwikkelen van mitigatieplannen;
  • Monitoren van risico’s en rapporteren aan de stuurgroep en andere relevante partijen.

5.    Financieel Beheer:

  • Budgetteren en kostenraming voor verschillende projectfasen.
  • Voeren van financiële monitoring en controle om kosten-batenanalyse te optimaliseren.

6.    Evaluatie en Monitoring:

  • Opstellen van prestatie-indicatoren en meetpunten voor kwaliteitsborging;
  • Continu evalueren van de voortgang en het implementeren van verbeteringen op basis van evaluatieresultaten.

7.    Juridische en Regulerende Aspecten:

  • Zorgen voor naleving van wet- en regelgeving (zoals AVG, WDO, WOO, WEP, WMEBV);
  • Beheren van contracten en overeenkomsten met externe partners.


Gemeentelijke organisatie
De gemeentelijke organisatie bestaat uit 5 clusters, een bestuurs- en concernstaf, 7 stadsdelen en 1 stadsgebied. De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De 5 clusters zijn: Ruimte en Economie, Sociaal, Stadbeheer, Bedrijfsvoering, Digitalisering, Innovatie en Informatie. De clusters hebben expertise op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad. Meer informatie over de gemeentelijke organisatie is te vinden op: https://www.amsterdam.nl/.

De opdrachtgever(s)
Context
De CIO's van de G4 zijn gezamenlijk de opdrachtgever voor de senior programmamanager ontwikkelen en beheren CG G4. Zij willen samenwerken om de business breed te ondersteunen met applicaties en daartoe het platform dienstverlening Common Ground uitbreiden met vervangende en/of nieuwe functionaliteit/applicaties voor het sociaal en fysiek domein. Daarnaast willen de G4 CIO’s  “regie en levering” robuust organiseren van en voor de resultaten van de vier Common Ground programma’s die nu al binnen de G4 gemeenten lopen. De CIO’s willen de beweging maken van 4 programma’s die samenwerken naar gezamenlijke activiteiten o.l.v. een senior programmamanager G4 en hiervoor een robuuste toekomst vaste organisatie opzetten. Hiermee nemen de G4 de versnelling van de implementatie, verbreding en robuust inrichten van het beheer  ter hand.
De CIO’s van de G4 hebben voor het robuust organiseren van “regie en levering” opdracht gegeven voor het schrijven van een programma plan. Het maken van dit programmaplan is onderdeel van de opdracht voor de senior programmamanager G4. De G4 CIO’s willen het programmaplan afstemmen met het landelijk programma Common Ground en daar middelen verwerven voor de uitvoering in 2025 en verder.

Stand van zaken mbt de samenwerking
De gemeenten Utrecht en Den Haag zijn 3 jaar geleden gestart met de ontwikkeling van een Common Ground platform, aansluitend is Rotterdam aangehaakt en recentelijk is Amsterdam stedelijk toegetreden. Tijdens deze periode is er een generieke architectuur en applicatie invulling gerealiseerd. Het platform draait inmiddels bij meerdere gemeenten en trekt ook de aandacht van andere overheden en organisaties. 
De G4 gemeenten behoren tot de zogenaamde koplopers groep. Deze gemeenten zetten individuele ontwikkel budgetten in voor de doorontwikkeling van het Common Ground platform. Op product owner niveau is er periodieke afstemming over een gezamenlijke roadmap. Deze enigszins vrijblijvende vorm van samenwerken levert nog niet voldoende regie op een vergaande standaardisatie van componenten waardoor intensief hergebruik en efficiency bij doorontwikkeling & implementatie niet mogelijk is. Het intensiveren van de G4 samenwerking is nodig voor het wel behalen van deze voordelen. Dit geldt ook voor het robuust inrichten van een gezamenlijk G4 opdrachtgeverschap richting leveranciers middels de opzet van “regie en levering”. Waarbij opdrachtgeverschap in een regie organisatie van gemeente is georganiseerd. De regie organisatie geeft opdracht aan leveranciers en al bestaande leveringsorganisaties die het daadwerkelijke ontwikkeling, beheer, infra en de serviceorganisatie leveren. 

Businesswaarde is uiteraard essentieel
Centraal in deze ontwikkeling staat niet de techniek maar de dienstverlening en businesswaarde, die ermee gerealiseerd wordt voorop. Maximaal aansluiten op wat er in de business speelt is essentieel.
 

Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.

De Eisen

  • Referentie U dient minimaal 1 relevante referentie op te geven van de aangeboden kandidaat. Vul in: organisatie naam contactpersoon telefoonnummer contactpersoon. Na afstemming met kandidaat en na het gesprek kan de opdrachtgever besluiten om in contact te treden met de referentie.  Let op: de referentie dient op de hoogte te zijn
  • Eis - Draaideurconstructie Is de aangeboden kandidaat in de afgelopen 2 jaar in loondienst geweest bij de gemeente Amsterdam? Let op antwoordmogelijkheden: Nee, kandidaat is in de afgelopen 2 jaar niet in loondienst geweest bij de gemeente Amsterdam. Ja, kandidaat is in de afgelopen 2 jaar wel in loondienst geweest bij de gemeente Amsterdam. (KO)
  • Eis - CV toevoegen U voegt het cv toe van de kandidaat. Het cv is opgesteld in het Nederlands en is maximaal 5 A4 groot. Als een cv meer dan 5 A4 omvat worden alleen de eerste 5 A4 meegenomen in de beoordeling. Het cv dient enkel en alleen ter verificatie van de bij de eisen en wensen gegeven antwoorden. Als het cv niet overeenkomt met de door u gegeven antwoorden kan de gemeente Amsterdam besluiten uw offerte af te wijzen.
  • Eis - Werk- en denkniveau De aangeboden kandidaat beschikt minimaal over een academisch werk- en denkniveau met een relevante opleiding. Dit dient duidelijk te blijken uit het cv.
  • Eis - Toevoegen motivatie Geef in maximaal 1 A4 aan waarom uw kandidaat de meest geschikte is voor deze opdracht. Uw motivatie zal worden besproken tijdens het interview, indien de kandidaat hiervoor wordt uitgenodigd.
  • Eis - Kennis De aangeboden kandidaat heeft kennis van ICT, IT-architecturen, platformbeheer en wettelijke kaders. Dit dient duidelijk te blijken uit het cv.
  • Eis - Werkervaring De aangeboden kandidaat heeft minimaal 15 jaar werkervaring in het leiden van complexe, grootschalige organisatieontwikkeling en borging in een relevante context die toepasbaar is op deze complexe functie. Dit dient duidelijk te blijken uit het cv.
  • Eis - Werkervaring De aangeboden kandidaat heeft ervaring met financieel beheer en budgettering. Dit dient duidelijk te blijken uit het cv.
  • Eis - Werkervaring De aangeboden kandidaat heeft affiniteit met opensource agile softwareontwikkeling. Dit dient duidelijk te blijken uit het cv.
  • Eis - Verificatie kennis Verificatie van de kennis van de kandidaat.
  • Eis - Verificatie Ervaring Verificatie van de ervaring van de kandidaat.
  • Beschikbaarheid en tarief kandidaat Een interview maakt deel uit van het selectieproces en de aangeboden kandidaat kan in de evaluatiefase van de offerteaanbiedingen uitgenodigd worden voor een gesprek. Hij of zij dient daarom beschikbaar te zijn voor het interview; Bij gunning is de aangeboden kandidaat direct inzetbaar zoals vermeld in de opdrachtomschrijving van deze tender; Het uurtarief (exclusief BTW) dat u opgeeft is inclusief reis- en verblijfkosten, indexatie  en overige bijkomende kosten voor de gehele duur van de opdracht en optionele verlengingen. Indien het opgegeven tarief de aangegeven range of het maximumtarief overschrijdt wordt uw offerte terzijde gelegd (knock out).
  • Referentie U dient minimaal 1 relevante referentie op te geven van de aangeboden kandidaat. Vul in: organisatie naam contactpersoon telefoonnummer contactpersoon. Na afstemming met kandidaat en na het gesprek kan de opdrachtgever besluiten om in contact te treden met de referentie.  Let op: de referentie dient op de hoogte te zijn

De Wensen

  • Toetsing van de competentie: Resultaatgerichtheid                  [Gevorderd niveau]
  • Toetsing van de competentie: Omgevingsbewustzijn                   [Gevorderd niveau]
  • Toetsing van de competentie: Relatiebeheer                  [Gevorderd niveau]
  • Toetsing van de competentie: Overtuigingskracht                  [Gevorderd niveau]
  • Informatie Kandidaat Wij willen de onderstaande gegevens van de door u aangeboden kandidaat ontvangen. De gegevens worden onder andere gebruikt voor het uitnodigen van de kandidaat voor een interview en het aanvragen van de VOG indien hij/zij de functie krijgt. Let op! Het verstrekken van onjuiste en/of onvolledige informatie leidt tot vertraging. Gebruik de volledige naam van de kandidaat zoals deze in het paspoort of op de identiteitskaart staat vermeld.   Middels de tab 'Offerte' dient u de naam van de inschrijving te wijzigen, die bovenin wordt weergegeven. Wijzig deze naar: Naam organisatie + naam kandidaat, zodat duidelijk is welke kandidaat het betreft. Dit kan worden gewijzigd aan de hand van het potlood icoon. Indienen extra inschrijvingen Gemeente Amsterdam stelt u voor deze aanvraag in staat om maximaal 1 kandidaat aan te bieden. Om een extra offerte aan te maken klikt u op het tabblad 'Offerte' en vervolgens rechtsonder op 'Extra offerte'. Attentie: u dient iedere inschrijving apart in te dienen. Indienen doet u door middel van de button 'Indienen'. Ter controle vraagt het systeem om uw wachtwoord. Heeft u hier vragen over dan kunt u contact opnemen met de Servicedesk van Mercell. Klik op 'Invullen' en vul aan: Naam kandidaat: Telefoonnummer kandidaat: (privé) e-mailadres van de kandidaat:
  • Wens - Werkervaring De aangeboden kandidaat heeft ervaring binnen een grote gemeente bij voorkeur een G4 gemeente Dit dient duidelijk te blijken uit het cv. - Gemeente Amsterdam - G4 gemeente - Rijksoverheid - Overige gemeente - Geen ervaring
  • Wens - Werkervaring De aangeboden kandidaat heeft kennis van de informatiekundige visie CG en de realisatie daarvan is zeer gewenst. Dit dient duidelijk te blijken uit het cv. - Ja - Nee
  • Wens - Werkervaring De aangeboden kandidaat heeft kennis van en ervaring met verandermanagementvaardigheden in een gemeente context.  Dit dient duidelijk te blijken uit het cv.
  • Toetsing van de competentie: Analytisch vermogen                  [Gevorderd niveau]
  • Toetsing van de competentie: Samenwerken                  [Gevorderd niveau]
  • Toelichting Maximumtarief Het uurtarief voor deze tender bedraagt maximaal € 160,- Het uurtarief (exclusief BTW) dat u opgeeft is inclusief reis- en verblijfkosten, indexatie en overige bijkomende kosten voor de gehele duur van de opdracht en optionele verlengingen. Er geldt een maximum uurtarief conform het actuele bezoldigingsmaximum per uur zoals bepaald in de WNT waarbij maximaal 36 uur per week mag worden gefactureerd; EN - De contractwaarde over 12 maanden is maximaal gelijk aan de actuele WNT-norm. Indien het opgegeven tarief buiten de aangegeven range valt, wordt uw offerte terzijde gelegd (knock-out). De verdeling van de punten voor de score op tarief wordt als volgt berekend: de inschrijver met het laagste tarief krijgt het maximale aantal punten. De score van de overige offertes wordt gerelateerd aan het laagste tarief op basis van percentuele afwijking.

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Deze opdracht is gesloten, reageren is helaas niet meer mogelijk

Gesloten

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox