Gemeente Amsterdam

Projectmanager laadinfra

Gemeente Amsterdam

De opdracht­omschrijving

Opdrachtomschrijving
Schone lucht is belangrijk voor je gezondheid; dagelijks adem je 8.000 liter lucht in en uit. Je ziet het misschien niet, maar door verkeer en industrie adem je ook vervuilende en schadelijke stoffen in. Ook scheepvaart en huishoudens veroorzaken luchtvervuiling. Denk bij huishoudens bijvoorbeeld aan verwarming en koken met behulp van aardgas of het stoken van hout. Een Amsterdammer leeft ruim een jaar korter door te vieze lucht. De gemeente wil daarom schone en gezonde lucht voor bewoners en bezoekers van de stad.
Stadsverkeer is een van de grootste vervuilers in Amsterdam. Het stoot vervuilende stoffen als stikstofdioxide en fijnstof uit, maar ook broeikasgassen zoals CO2. De gemeente voert daarom nieuwe milieuzones in, bevordert uitstootvrij rijden met aanschafsubsidies en legt een goed en snel oplaadnetwerk aan. Zo wordt de stad zoveel mogelijk uitstootvrij in 2025 en willen we overal voldoen aan de advieswaarden voor fijnstof van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) vanaf 2030.
Het college heeft daarom het Actieplan Schone Lucht vastgesteld en het Team Uitstootvrije Mobiliteit (TUM) geeft invulling aan de uitvoering van het Actieplan. Het team bestaat uit vier subteams: communicatie, milieuzones, laadinfra en uitstootvrije mobiliteit. Daarnaast zijn er nog een aantal teambrede rollen op gebied van o.a. monitoring en lobby. Elk team wordt aangestuurd door een projectmanager in opdracht van de teammanager. In november 2019 heeft het college de Amsterdamse laadvisie 'Laad me - Strategisch plan laadinfrastructuur 2020-2030) vastgesteld waarin meerdere strategische lijnen worden besproken.
Voor het subteam laadinfra zoeken we een ervaren projectmanager. Het is de ambitie dat in 2030 alle verkeer in Amsterdam uitstootvrij is. Goede laadinfrastructuur en de beschikbaarheid van voldoende elektriciteit en waterstof zijn essentiële voorwaarden voor het realiseren van een uitstootvrij Amsterdam in 2030. De Amsterdamse laadvisie geeft aan hoe dit gerealiseerd gaat worden. Het team van laadinfra heeft projectleiders met teams op de volgende deelopgaven: Uitrol laadinfra; Snelladen/laden voor logistiek/waterstof; (semi-) Privaatladen; Energiestrategie.

Doel:

  • Coördineren van opgave op het gebied van laadinfrastructuur
  • Reden van opdrachtverstrekking: inhuurcontract huidige projectmanager loopt af.

Bestanddelen van de opdracht

  • Verantwoordelijk voor de uitvoering van de bovenstaande opgave;
  • Bewaakt de samenhang tussen de verschillende laadopgaven; met de rest van het team (TUM) en binnen de gemeentelijke organisatie;
  • Maakt afspraken binnen de gemeentelijke organisatie over de samenwerking en rolverdeling bij het behalen van de doelstellingen;
  • Stuurt samen met de teammanager en de projectmanagers van de andere deelopgaves op de teambrede opgaves en is hierin
    sparringpartner.
  • Geeft leiding aan het subteam van ca 15 medewerkers: projectleiders, beleidsmedewerkers en juristen;
  • Werkt samen en bevordert samenwerking met de G4 en overige NAL-regio's.
  • Coacht of zorgt voor coaching van de teamleden en heeft aandacht voor persoonlijke ontwikkeling van de teamleden

Daarnaast heeft deze projectmanager ook de rol om circa een halve dag per week het projectteam Milieuzone aan te sturen. Het team bestaat uit ervaren medewerkers en is grotendeels zelfsturend.

Op te leveren resultaat

  • De projectmanager draagt zorg voor het uitvoeren van de Amsterdamse Laadvisie en zorgt zo voor een veilig, betrouwbaar en betaalbaar laadinfrastructuur netwerk in de stad.
  • Het laten uitvoeren van een aanbestedingsprocedure voor de uitrol van openbare laadinfra in Amsterdam de komende jaren. (gereed december 2023).
  • Het zorgen voor een aanpak op laden voor logistiek en snelladen (gereed Q3 2023)-
  • Het zorgen voor een aanpak op laden voor pleziervaartuigen (gereed Q3 2023)


Afstemming
De projectmanager rapporteert aan de teamleider Uitstootvrije Mobiliteit. De uitoefening van de opdracht gebeurt met inachtneming van de eisen van goed vakmanschap en professionaliteit
Periodiek (kwartaal) vinden rapportages plaats. Daarnaast vindt kortcyclisch overleg plaats met de teamleider over de voortgang, prioriteiten van deelopgaven en afstemming gemeentelijke doelen/visies.
Aan het einde van elk kwartaal zal de projectmanager een rapportage opleveren om inzicht te geven in de voortgang van de verschillende projecten zoals afgesproken in het uitvoeringsplan.(resultaatsverplichting)
Tweewekelijks zijn er mondelinge voortgang overleggen en elk kwartaal is er een rapportage welke besproken wordt.
Opdrachtgever geeft aanwijzingen en instructies omtrent het resultaat. Opdrachtnemer deelt zijn werkzaamheden zelfstandig in.

Gemeentelijke organisatie

De omgeving van stedenbouw, planologie en duurzaamheid verandert sterk. De manier waarop omgegaan wordt met het stellen van kaders en het formuleren van beleid verandert mee. De eenheid Ruimte en Duurzaamheid (R&D) werkt op ieder schaalniveau, van portiek tot metropool, aan het ontwikkelen van een duurzame visie op de ontwikkeling van Amsterdam, het uitwerken van die visie tot concrete voorstellen en inrichtingsplannen en het mogelijk maken van die ontwikkeling en de uitvoering van de plannen.
Enerzijds is zij verantwoordelijk voor de beleidsontwikkeling en kaderstelling op het gebied van ruimtelijke ordening, stedenbouw en duurzaamheid. Anderzijds werkt zij in opdracht voor stadsdelen en grootstedelijke projecten, waar zij kennis inbrengt en planproducten tot stand brengt met betrekking tot stedenbouw, openbare ruimte ontwerp, planologie en duurzaamheid.
Team Uitstootvrije Mobiliteit maakt deel uit van afdeling Duurzaamheid binnen R&D. Het team geeft vorm en uitvoering aan het Actieplan Schone Lucht. Daarin zijn de gemeentelijke ambities en maatregelen vastgelegd voor schone en gezonde lucht in Amsterdam. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit op korte termijn voldoet aan de Europese grensnorm. De ambitie is om in 2030 te voldoen aan de strengere advieswaarden van de WHO. Om deze doelstellingen te halen zet het team stevig in op emissievrij vervoer 2030 in de hele stad. Portefeuille Luchtkwaliteit heeft een grote bestuurlijke gevoeligheid. Tevens wordt verbinding gezocht met de overige teams binnen de afdeling Duurzaamheid en het Cluster Ruimte en Economie die bijdragen aan de verduurzaming van de stad.

Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.

De Eisen

  • De aangeboden kandidaat heeft minimaal 5 jaar ervaring met complexe bestuurlijke besluitvormingstrajecten in Amsterdam of G4 gemeente. Dit dient duidelijk geel gearceerd te blijken uit het cv.
  • De aangeboden kandidaat heeft minimaal 10 jaar ervaring als opdrachtgever of projectmanager met het ontwikkelen en uitvoeren van beleid op het gebied van laadinfrastructuur. Dit dient duidelijk geel gearceerd te blijken uit het cv.
  • De aangeboden kandidaat heeft een netwerk op gebied van duurzame mobiliteit in de publiek-private omgeving, bij de Rijksoverheid en bij de netbeheerders. Dit dient duidelijk geel gearceerd te blijken uit het cv.
  • De aangeboden kandidaat heeft een afgeronde wo/hbo-opleiding. Dit dient duidelijk geel gearceerd te blijken uit het cv.
  • 2 relevante referenties, die de volgende gegevens bevatten: naam referent, functie, organisatie, e-mailadres en/of telefoonnummer.

De Wensen

  • De aangeboden kandidaat heeft een politiek gevoel en kan dit aantonen door middel van projectresultaten die in politiek-bestuurlijke arena tot stand zijn gekomen. Dit dient duidelijk geel gearceerd te blijken uit het cv.
  • De aangeboden kandidaat heeft aantoonbare ervaring met projecten op het gebied van duurzame mobiliteit en heeft hierbij een netwerk opgebouwd binnen het bedrijfsleven en met belangenorganisatie (zoals TLN, EVO, VNO-NCW, BOVAG, RAI of KNV, Elaad NL, Nationaal Kennisplatform Laadinfra). Dit dient duidelijk geel gearceerd te blijken uit het cv.
  • De aangeboden kandidaat weet het gemeentelijk beleid goed te verwoorden, te verdedigen en is in staat om signalen uit de maatschappij te vertalen naar een kwaliteitsverbetering van beleid en projectresultaat. Dit dient duidelijk geel gearceerd te blijken uit het cv.

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Deze opdracht is gesloten, reageren is helaas niet meer mogelijk

Gesloten

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox