Krimpen aan den IJssel

Projectleider Implementatie Omgevingswet

Krimpen aan den IJssel

De opdracht­omschrijving

Organisatie
Krimpen aan den IJssel is een ondernemende gemeente die graag vooruit denkt en doet. Met zo'n 180 medewerkers zorgen we voor een gemeente waar het fijn wonen, werken en leven is. Onze organisatie is continu in beweging. We zoeken naar nieuwe manieren van (samen)werken, gaan uit van zelforganisatie en zijn steeds meer gericht op resultaat in plaats van tijd. De organisatie is verdeeld in 25 thuisteams die gevormd zijn rondom inhoudelijke thema’s. We zoeken naar nieuwe manieren van (samen)werken, gaan uit van zelforganisatie en zijn steeds meer gericht op resultaat in plaats van tijd.

Opdracht
Het team Omgevingsloket is belast met het begeleiden van locatie- en gebiedsontwikkeling en met het proces van vergunningverlening voor en toezicht op sloop- en bouwactiviteiten. Het team bestaat uit een vaste kern van 2 projectleiders, 2 (Wabo-)coördinatoren/adviseurs, 1 plantoetser en 1 toezichthouder. Er wordt nauw samengewerkt met de DCMR (milieudienst) en de Veiligheidsregio. Daarnaast wordt gewerkt met een flexibele schil van externe projectleiders en adviseurs.

De invoering van de Omgevingswet (Ow) en de Wet Kwaliteitsborging (Wkb) gaan zorgen voor veranderingen. De gemeente heeft er daarbij bewust voor gekozen om per 1 januari 2024 te focussen op de zo geheten minimale eisen.

Het team Omgevingsloket bereidt zich hier goed op voor, maar is op dit moment nog niet (volledig) klaar voor het werken met de Ow en Wkb. Daarom zoekt het team een verbindende projectleider met verstand van de huidige en toekomstige wet- en regelgeving die er samen met het team voor gaat zorgen dat per 1 januari 2024 aan tenminste de minimale eisen kan worden voldaan.

Graag zetten wij de projectleider ook in voor de implementatie van het omgevingsplan en de omgevingsvisie. Een uren uitbreiding is dan bespreekbaar.

De projectleider is – in afstemming met het team en de verbindende  (directeur – verantwoordelijk voor:

  • Het op tijd voldoen (voor 1 januari 2024 en in nauwe samenwerking het team) aan de minimale eisen en de daaruit voortvloeiende actiepunten van de VNG (rol van aanjager en meewerkend voorman)
  • Het zorgvuldig en gestructureerd bijhouden en bijwerken van de actielijst
  • De advisering aan het college van B&W en de Raad over de te nemen besluiten
  • Duidelijke prioritering
  • Het ervoor zorg dragen dat de medewerkers van het team Omgevingsloket goed voorbereid zijn om succesvol met de Omgevingswet en Wet kwaliteitsborging aan de slag te gaan
  • Het – waar mogelijk – ook zelf produceren van documenten en (werk)instructies die het team Omgevingsloket kan gebruiken
  • Het in overleg met team Communicatie aanpassen van de website
  • Het zorg dragen voor de aanpassing van afspraken met de externe backoffices/ketenpartners

Competenties

  • Communicatie: de projectleider moet goed kunnen communiceren met verschillende partijen, zoals gemeenten, backoffices, omwonenden, bedrijven en andere betrokken partijen en de verschillende belangen kunnen behartigen. De projectleider kan zich mondeling en schriftelijk helder uitdrukken en past zijn/haar communicatie aan de ander. 
  • Leiding geven: de projectleider moet in staat zijn om het projectteam aan te sturen, te motiveren en te inspireren. De projectleider overtuigend zijn en duidelijke beslissingen durven nemen (aanjager).
  • Resultaatgerichtheid: de projectleider moet gericht zijn op het behalen van resultaten en deadlines. Hij of zij moet in staat zijn om prioriteiten te stellen en te zorgen dat het project binnen de gestelde kaders blijft.
  • Creativiteit: de projectleider moet in staat zijn om creatieve oplossingen te bedenken voor problemen die zich tijdens het project voordoen. Hij of zij moet flexibel zijn en kunnen inspelen op veranderingen.
  • Analytisch vermogen: de projectleider moet in staat zijn om de complexiteit van het project te doorgronden en te analyseren. Hij of zij moet problemen kunnen identificeren en oplossen.
  • Plannen & Organiseren: de projectleider moet in staat zijn om het project gestructureerd te organiseren en te plannen. Hij of zij moet kunnen omgaan met budgetten, deadlines en risico's.
  • Integriteit: de projectleider moet integer zijn en zich houden aan de geldende regels en wetten. Hij of zij moet open en transparant communiceren en vertrouwen kunnen winnen van alle betrokken partijen.
  • Samenwerken;
    Bij de uitvoering van je opdracht stem je af met de opdrachtgever Implementatie Omgevingswet (verbindend directeur) , het team omgevingswet (en andere teams) en college / raad.

Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.

De Eisen

  • Een afgeronde opleiding op minimaal hbo bachelor niveau;
  • Aantoonbare kennis van de Wabo, Omgevingswet én Wet kwaliteitsborging (benoem dit duidelijk in het cv.);
  • Aantoonbare werkervaring als projectleider binnen het VTH domein (benoem dit duidelijk in het cv.);
  • Aantoonbare werkervaring met het implementeren van nieuwe werkwijzen én procesverbeteringen (benoem een duidelijk voorbeeld in het cv.).
  • 2 relevante referenties, die de volgende gegevens bevatten: naam referent, functie, organisatie, e-mailadres en/of telefoonnummer.

De Wensen

  • Aantoonbare werkervaring met de implementatie van de Omgevingswet bij een gemeentelijke organisatie;
  • Aantoonbare kennis van de systematiek van het omgevingsplan onder de omgevingswet (benoem duidelijk in het cv waar deze kennis is opgedaan);
  • Aantoonbare kennis van het proces om tot een omgevingsvisie te komen (benoem dit duidelijk in het cv.).

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Deze opdracht is gesloten, reageren is helaas niet meer mogelijk

Gesloten

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox