VNG
max €75 per uur
Zuid-Holland
36 uur per week
14 april 2025
01 oktober 2025
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vertegenwoordigt ruim 300 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een sterke en efficiënte lokale overheid. VNG Realisatie richt zich op de uitvoering van maatschappelijke opgaven door gemeenten, binnen de kaders van het VNG-beleid. Dit gebeurt door:
VNG Realisatie draagt in opdracht van VNG beleid bij aan vier gemeentelijke speerpunten:
Het team Implementatie- en Uitvoeringsondersteuning helpt gemeenten bij de implementatie van (nieuwe) wetgeving in hun uitvoeringsprocessen. Dit gebeurt binnen grootschalige veranderprogramma’s, zoals bestaanszekerheid, schuldhulpverlening en het digitaal stelsel Omgevingswet.
Daarnaast richt het team zich op structurele uitvoeringsondersteuning als opvolging of aanvulling op de implementatieondersteuning. Ook coördineert het team de ketensamenwerking tussen gemeenten en andere overheidsorganisaties, onderhoudt het specialistische kennis en expertise, en zorgt het voor een sterke verbinding met gemeentelijke netwerken.
De VNG streeft naar bestaanszekerheid voor alle inwoners. Inkomenszekerheid speelt hierin een cruciale rol, omdat het armoede en schulden helpt voorkomen. Het project Implementatie Participatiewet Spoor 1 is gekoppeld aan dit thema en maakt deel uit van het programma Participatiewet in Balans, beter bekend als de bijstandswet.
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft wetswijzigingen en maatregelen aangekondigd binnen het brede thema bestaanszekerheid. Het programma Participatiewet in Balans wordt op landelijk niveau uitgewerkt langs drie sporen:
De impact van dit programma op de gemeentelijke uitvoering en ICT-omgeving is groot. Een goede begeleiding is daarom noodzakelijk, zodat gemeenten optimaal worden ondersteund bij de veranderingen. Het project Implementatie Participatiewet Spoor 1 richt zich op de uitvoering van de 21 maatregelen en verloopt in drie fasen:
In samenwerking met SZW en Divosa is een implementatie-aanpak opgesteld. Het project biedt gemeenten ondersteuning in de vorm van impactanalyses, handreikingen, routekaarten, Q&A’s, formats, bijeenkomsten en voorlichtingsproducten.
Als Programmasecretaris ondersteun je het programmamanagement bij het beheersen van het programma door te initiëren, signaleren en rapporteren. Jouw taken omvatten onder andere:
Hiermee zorg je ervoor dat het programmamanagement effectief kan sturen op tijd, budget en kwaliteit.
Als Programmasecretaris ben je verantwoordelijk voor:
✅ Rapportages en monitoring
✅ Projectplanning en beheersing
✅ Inzicht en samenhang binnen het programma
✅ Stakeholdermanagement en besluitvorming
✅ Administratieve en organisatorische ondersteuning
Als Programmasecretaris speel je een cruciale rol in het structureren en beheersen van het programma. Je zorgt ervoor dat het programmamanagement altijd beschikt over de juiste informatie om tijdig en effectief te kunnen sturen.
Je draagt bij aan:
📌 Heldere rapportages en monitoring
📌 Effectieve projectplanning en beheersing
📌 Betere samenhang binnen het programma
📌 Efficiënte besluitvorming en stakeholdermanagement
📌 Sterke administratieve en organisatorische ondersteuning
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox