Gemeente Hilversum

Kwartiermaker PAW-Proeftuin Hilversumse Meent Aardgasvrij

Gemeente Hilversum

De opdracht­omschrijving

Gemeente Hilversum, een uitdagende werkgever in de Mediastad in het groen
De gemeente Hilversum luistert aandachtig naar de vraagstukken die haar burgers, bezoekers en bedrijven aan de orde stellen. We zoeken actief de dialoog op met onze inwoners en partners. We helpen hen om oplossingen te vinden. Soms door in coproductie samen te werken. En soms door de regie te voeren. Zo werken we aan een zelfredzame samenleving. Die samenleving verandert echter steeds sneller. Van ons wordt verwacht dat wij effectief en tijdig kunnen inspringen op nieuwe eisen en wensen.

Hiervoor hebben we een netwerkorganisatie gebouwd. Daarin werken ruim 600 collega’s aan wat er nodig is voor en in Hilversum. Dat zijn collega's die hun maatschappelijke betrokkenheid en ambitie kunnen omzetten naar concrete resultaten, waar de stad verder mee kan. Het zijn collega's die bereid zijn om steeds die extra stap te zetten, ook op de minder gebaande paden. Die anderen - binnen en buiten de organisatie - stimuleren en helpen om hetzelfde te doen. Collega's die flexibiliteit tonen in houding en gedrag. Die denken en handelen vanuit zelfvertrouwen en verantwoordelijkheid. Collega’s die politiek sensitief zijn, inzicht hebben in de processen en hun eigen rol binnen een politiek bestuurlijke omgeving.

Onze kernwaarden: klantgericht werken, initiatief nemen, samenwerken en samenlevingsgericht werken. De rode draad is dat we ons blijven ontwikkelen. Dan zijn we nu, maar ook in de toekomst, toegerust voor de (nieuwe) taken waar we als gemeente voor staan.

Opdracht
Algemene omschrijving

Met de toekenning van de aanvraag in het kader van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) is Hilversum van start gegaan met de aanpak van een proeftuin in het noordelijke deel van de Hilversumse Meent, de PAW Hilversumse Meent (PAW Meent). In de Hilversumse Meent werkt de gemeente sinds 2017 nauw samen met woningcorporaties, netbeheer en bewonersorganisaties, die allen hebben bijgedragen aan de aanvraag en hun aandeel nemen in de realisatie van de PAW Meent. (www.hilversum.nl/meentaardgasvrij). Deze organisaties zijn als stakeholders vertegenwoordigd in een actieve regiegroep die toeziet op de aanpak en realisatie van de PAW  Meent. Onder de regiegroep hangen diverse werkgroepen (actueel zijn communicatie en arrangementen), waarin medewerkers van de stakeholders participeren en zaken inhoudelijk worden voorbereid. Op diverse wijzen wordt vanuit deze werkgroepen en vanuit de stakeholders daarnaast contact gehouden en input gehaald vanuit de bewoners. Particulieren en huurders kunnen op diverse manieren hun input leveren en of betrokken zijn. Bijvoorbeeld in de bewonersraad of via een klankbordgroep verbonden aan de eerder genoemde werkgroepen. Zo loopt er op dit moment een pilot met koplopers die als eerste van het aardgas willen en daarbij ondersteund worden door energiecoaches, het duboloket en het regionaal energiedienstenbedrijf (EDB).

Deze inzet heeft tot doel om uiteindelijk een aanbod te kunnen doen voor een passend warmte alternatief richting particuliere woningeigenaren en huurders en woningcorporaties. De voorbereidingen hiertoe zijn in volle gang en dienen gecontinueerd te worden om uiteindelijk medio 2023 een buurtenergieplan (BEP) voor dit deel van de wijk te kunnen vaststellen door de gemeenteraad van Hilversum. Dit BEP is het wijkuitvoeringsplan.

De kwartiermaker heeft tot taak om deze voorbereidingen te leiden en tot een goed resultaat te brengen in samenwerking met stakeholders, bewoners en participerende partijen zoals het EDB. De kwartiermaker krijgt als voornaamste taak toe te zien op de voortgang en realisatie van het jaarplan 2021-2022 PAW Hilversumse Meent, de besluitvorming door de regiegroep voor te bereiden en al het nodige te doen om de plannen in dit proeftuingebied ook daadwerkelijk te operationaliseren in.

Specifieke taken en verantwoordelijkheden

  • Uitvoeren van het jaarplan 2021-2022 PAW Hilversumse Meent, stakeholderanalyse en risicoanalyse (met de aanvraag PAW als uitgangspunt), in samenspraak met betrokken organisaties en bewoners;
  • Operationaliseren en waar nodig aanpassen van de projectstructuur / organisatie zoals beschreven in de PAW aanvraag;
  • Overleg met, en draagvlak organiseren bij, de bij de PAW betrokken organisaties (o.a. woningcorporaties, bewonersorganisatie, netbeheerder, enz.);
  • Verzorgen van een selectie- en aanbestedingstraject voor langdurige binding met adviseurs / procesbegeleiders;
  • Vorm geven van de wijkaanpak samen met bewoners (zowel eigenaar/bewoners als huurders);
  • Opzetten van een goede rapportage structuur en systematiek voor partners, het college van B&W en de gemeenteraad;
  • Ervaring met complexe projecten waarin meerdere stakeholders actief zijn (professioneel en vrijwillig);
  • Ervaring met samenwerken met bewonersorganisaties en bewonersparticipatie;
  • Realiseren van een gedegen communicatie en bewonersparticipatie met als doel te komen tot een gedragen warmte alternatief voor de bewoners en eigenaren in de noordelijke Meent;
  • Affiniteit met duurzaamheid / energie.

Competenties

- Netwerker, verbinder, pionier;
- Resultaatgericht;
- Oplossingsgericht;
- Organisatiesensitiviteit;
- Bestuurlijke-politieke sensitiviteit;
- Omgevingsbewust.

Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.

De Eisen

  • Minimaal een afgeronde opleiding op WO Master niveau
  • Minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring in de afgelopen 5 jaar als Kwartiermaker
  • 2 relevante referenties, die de volgende gegevens bevatten: naam referent, functie, organisatie, e-mailadres en/of telefoonnummer.

De Wensen

  • Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring binnen een gemeente
  • Minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring met verduurzaming van woningen
  • Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring in de afgelopen 8 jaar als Kwartiermaker
  • Aantoonbare werkervaring met bewoners participatie in minimaal 3 projecten op wijkniveau (benoem deze 3 projecten duidelijk in het cv)
  • Aantoonbare werkervaring met bewonersorganisatie in minimaal 2 projecten op wijkniveau (benoem deze 2 projecten duidelijk in het cv)

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Deze opdracht is gesloten, reageren is helaas niet meer mogelijk

Gesloten

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox