Provincie Gelderland
max €140 per uur
Gelderland
16 uur per week
03 oktober 2022
30 juni 2023
Opdracht omschrijving
De Nederlandse agrifoodsector heeft de rest van de wereld veel te bieden. De grote belangstelling uit het buitenland voor innovatieve, Nederlandse oplossingen wordt onderstreept door de vele inkomende bezoeken aan bedrijven en kennisinstellingen in Nederland. In economische zin is agrifoodkennis voor Nederland van cruciaal belang. Toch wordt in brede kring het beeld gedeeld dat we als Nederland deze internationale belangstelling nog niet optimaal weten te benutten. Dit heeft verschillende oorzaken, waaronder:
Daarnaast zijn er veel verzoeken voor verkennende missies en delegaties, die een aanslag plegen op de capaciteit van bedrijven en kennisinstellingen en niet altijd van belang zijn. Het gaat om tientallen verzoeken bij WUR en Foodvalley NL per jaar.
Het initiatief ‘FoodX’ is erop gericht deze leemte te vullen en zal als eerste ontvangstplek en gastheer optreden voor Nederlandse partijen en hun internationale gasten en delegaties en hen daarbij te ontlasten, maar toch in de etalage te kunnen zetten.
FoodX vervangt niet het bezoek van individuele organisaties, maar fungeert als eerste landingsplek voor internationale bezoekers waar men in brede zin kennismaakt met wat Nederland te bieden heeft. Door goed de behoeften in kaart te brengen van de internationale gasten, wordt hier ook veel kennis opgebouwd die gerichte vervolgbezoeken bij mogelijke partners veel effectiever maken dan tot nog toe mogelijk was. FoodX fungeert ook als filter voor bedrijven.
Hiermee zetten we niet alleen Nederland op de kaart, maar ontlasten we ook bedrijven en organisaties, die wel in beeld willen komen bij buitenlandse partijen, maar niet de ballast van eerste, verkennende delegaties willen hebben.
Het Kennishart Ede-Wageningen is een logische omgeving en het World Food Center de ideale locatie: het ligt centraal in het land en is een stationslocatie, die zonder overstap te bereiken is vanuit Schiphol/Amsterdam. Op het World Food Center ontstaat bovendien de komende jaren een bruisende ‘voedselomgeving’. In de openbare ruimte, op het station en in de gebouwen weerspiegelt de connectie met voedsel, gezondheid en innovatie. De World Food Experience wordt ontwikkeld, er is nu al een dynamische community van agro & food start-ups en op het Food Innovation District vestigen zich innovatieve bedrijven in verschillende soorten en maten. De combinatie van business, publiek en innovatie is een unieke plek voor de thuisbasis en ontvangstruimte van de Nederlandse agro-food sector.
Vanwege het momentum (er is behoefte en de dynamiek trekt post-COVID weer enorm aan zo blijkt uit het aantal aanvragen voor bezoeken bij FoodvalleyNL en WUR) en om de World Food Experience en het kennishart van Foodvalley nog beter op de kaart te zetten willen we op korte termijn met een compacte versie van FoodX starten, als pilot. Op die manier doen we proefondervindelijk ervaring op en ontdekken we ‘al doende’ de potentie van FoodX.
De gemeente Ede, provincie Gelderland, WFCD (Food Innovation District ), Stichting Roots Innovation Hub en de Stichting World Food Experience slaan de handen ineen om proef te draaien en het concept verder uit te diepen. Er kan dan helder worden:
Gaandeweg kan er bij succes worden toegewerkt naar een definitieve inbedding van FoodX op het Food Innovation District.
Om een dergelijk initiatief tot een succes te maken, is samenwerking tussen partijen van cruciaal belang. Tal van partijen, ieder vanuit hun eigen rol, zijn dagelijks actief met de aandacht vestigen op wat Nederland te bieden heeft. Behalve individuele bedrijven en kennisinstellingen gaat het hierbij om onder meer de NFIA, ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Buitenlandse Zaken, de topsectoren, regionale ontwikkelingsmaatschappijen, regionale clusters, etc.
FoodX kan alleen maar succesvol worden als deze partijen het belang ervan onderstrepen en hierbij betrokken worden. Door te starten met een pilot, kunnen we samen op zoek gaan naar de juiste organisatievorm en groeipotentieel voor dit initiatief.
In het geval van verlenging wordt het aantal uren opnieuw bepaald in relatie tot het te verwachten werkaanbod.
Verantwoordelijkheden
Voor de duur van de pilot (naar verwachting tot en met 31 december 2024) zoeken we voor gemiddeld 2 dagen in de week een kwartiermaker. Tijdens de pilotfase zal de kwartiermaker in opdracht van een stuurgroep met afgevaardigden vanuit de betrokken initiatiefnemers (gemeente Ede, provincie Gelderland, stichting WFE, Stichting Roots Innovation Hub, WFCD en indien mogelijk een landelijke vertegenwoordiger) FoodX gaan optuigen.
Taken kwartiermaker:
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox