Provincie Gelderland

Kwartiermaker internationale etalage Food

Provincie Gelderland

De opdracht­omschrijving

Opdracht omschrijving

De Nederlandse agrifoodsector heeft de rest van de wereld veel te bieden. De grote belangstelling uit het buitenland voor innovatieve, Nederlandse oplossingen wordt onderstreept door de vele inkomende bezoeken aan bedrijven en kennisinstellingen in Nederland. In economische zin is agrifoodkennis voor Nederland van cruciaal belang. Toch wordt in brede kring het beeld gedeeld dat we als Nederland deze internationale belangstelling nog niet optimaal weten te benutten. Dit heeft verschillende oorzaken, waaronder:

  • Omdat buitenlandse gasten zich op allerlei plekken in Nederland melden, is onderling vaak niet bekend welke interessante partijen zich op enig moment hier bevinden.
  • Veel innovatie in de agrifoodsector, is moeilijk aan de buitenkant waar te nemen (bijv. de functionaliteit van een nieuw ingrediënt). Met name mkb-ondernemingen hebben zelf niet de faciliteiten en capaciteit om dit eenvoudig voor het voetlicht te brengen.
  • Hoewel rond Ede-Wageningen een flinke concentratie van innovatieve partijen actief is, bevinden zich ook veel interessante organisaties verspreid door de rest van het land. Omdat de tijd vaak beperkt is, kunnen deze meestal niet allemaal worden bezocht.

Daarnaast zijn er veel verzoeken voor verkennende missies en delegaties, die een aanslag plegen op de capaciteit van bedrijven en kennisinstellingen en niet altijd van belang zijn. Het gaat om tientallen verzoeken bij WUR en Foodvalley NL per jaar.

Het initiatief ‘FoodX’ is erop gericht deze leemte te vullen en zal als eerste ontvangstplek en gastheer optreden voor Nederlandse partijen en hun internationale gasten en delegaties en hen daarbij te ontlasten, maar toch in de etalage te kunnen zetten. 

FoodX vervangt niet het bezoek van individuele organisaties, maar fungeert als eerste landingsplek voor internationale bezoekers waar men in brede zin kennismaakt met wat Nederland te bieden heeft. Door goed de behoeften in kaart te brengen van de internationale gasten, wordt hier ook veel kennis opgebouwd die gerichte vervolgbezoeken bij mogelijke partners veel effectiever maken dan tot nog toe mogelijk was. FoodX fungeert ook als filter voor bedrijven.

Hiermee zetten we niet alleen Nederland op de kaart, maar ontlasten we ook bedrijven en organisaties, die wel in beeld willen komen bij buitenlandse partijen, maar niet de ballast van eerste, verkennende delegaties willen hebben.

Het Kennishart Ede-Wageningen is een logische omgeving en het World Food Center de ideale locatie: het ligt centraal in het land en is een stationslocatie, die zonder overstap te bereiken is vanuit Schiphol/Amsterdam. Op het World Food Center ontstaat bovendien de komende jaren een bruisende ‘voedselomgeving’. In de openbare ruimte, op het station en in de gebouwen weerspiegelt de connectie met voedsel, gezondheid en innovatie. De World Food Experience wordt ontwikkeld, er is nu al een dynamische community van agro & food start-ups en op het Food Innovation District vestigen zich innovatieve bedrijven in verschillende soorten en maten. De combinatie van business, publiek en innovatie is een unieke plek voor de thuisbasis en ontvangstruimte van de Nederlandse agro-food sector.  

Vanwege het momentum (er is behoefte en de dynamiek trekt post-COVID weer enorm aan zo blijkt uit het aantal aanvragen voor bezoeken bij FoodvalleyNL en WUR) en om de World Food Experience en het kennishart van Foodvalley nog beter op de kaart te zetten willen we op korte termijn met een compacte versie van FoodX starten, als pilot. Op die manier doen we proefondervindelijk ervaring op en ontdekken we ‘al doende’ de potentie van FoodX. 

De gemeente Ede, provincie Gelderland, WFCD (Food Innovation District ), Stichting Roots Innovation Hub en de Stichting World Food Experience slaan de handen ineen om proef te draaien en het concept verder uit te diepen. Er kan dan helder worden:

  • Of FoodX voldoende toegevoegde waarde biedt voor partijen uit de Foodsector en bestaansrecht heeft;
  • Of er een sluitende businesscase te maken is voor het concept, of wat de onrendabele top is;
  • Aan welke aanvullende diensten behoefte is (denk bijvoorbeeld aan innovatieve tastings en innovatietours);
  • Welke organisatiestructuur het meest passend is;
  • Of FoodX ook de verbinding kan versterken van bedrijfsleven met WF Experience.

Gaandeweg kan er bij succes worden toegewerkt naar een definitieve inbedding van FoodX op het Food Innovation District.

Om een dergelijk initiatief tot een succes te maken, is samenwerking tussen partijen van cruciaal belang. Tal van partijen, ieder vanuit hun eigen rol, zijn dagelijks actief met de aandacht vestigen op wat Nederland te bieden heeft. Behalve individuele bedrijven en kennisinstellingen gaat het hierbij om onder meer de NFIA, ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Buitenlandse Zaken, de topsectoren, regionale ontwikkelingsmaatschappijen, regionale clusters, etc.

FoodX kan alleen maar succesvol worden als deze partijen het belang ervan onderstrepen en hierbij betrokken worden. Door te starten met een pilot, kunnen we samen op zoek gaan naar de juiste organisatievorm en groeipotentieel voor dit initiatief.

In het geval van verlenging wordt het aantal uren opnieuw bepaald in relatie tot het te verwachten werkaanbod.


Verantwoordelijkheden

Voor de duur van de pilot (naar verwachting tot en met 31 december 2024) zoeken we voor gemiddeld 2 dagen in de week een kwartiermaker. Tijdens de pilotfase zal de kwartiermaker in opdracht van een stuurgroep met afgevaardigden vanuit de betrokken initiatiefnemers (gemeente Ede, provincie Gelderland, stichting WFE, Stichting Roots Innovation Hub, WFCD en indien mogelijk een landelijke vertegenwoordiger) FoodX gaan optuigen.

Taken kwartiermaker:

  • Uitwerken van een levensvatbare businesscase voor FoodX als permanente faciliteit op het Food Innovation District;
  • Propositie voor bezoeken van buitenlandse delegaties uitwerken;
  • Bedrijven financieel ‘binden’ aan FoodX  op basis van de opgestelde propositie voor bedrijven;
  • Reeds beschikbare ruimte passend vormgeven/ inrichten in afstemming met Stichting Roots;
  • Neerzetten van een passende organisatie(vorm).

Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.

De Eisen

  • Externe is inzetbaar vanaf 3 oktober 2022 tot en met 30 juni 2023 voor gemiddeld 16 uur per week. De inhuuropdracht kan optioneel worden verlengd met 4 maal een periode van 6 maanden. Afhankelijk van de beschikbaarheid van externe, is een gefaseerde start en/of eerdere startdatum mogelijk, mits externe uiterlijk 3 oktober 2022 inzetbaar is voor gemiddeld 16 uur per week. De startdatum is onder voorbehoud van een tijdige afronding van de Offerteprocedure. Dit kan ook betekenen dat de startdatum van de opdracht zal moeten worden opgeschoven. Aan de vermelde startdatum in de Offerteaanvraag kunnen zodoende geen rechten worden ontleend.
  • Externe beschikt aantoonbaar over ervaring (opgedaan in de periode 2012 - heden) in het profileren van (technologische) innovatieve oplossingen in de agri-food sector. Benoem en beschrijf concreet (geen abstracte termen) in uw toelichting minimaal 3 projecten/opdrachten waaruit blijkt dat u aan deze eis voldoet. Graag specifiek benoemen hoe u te werk bent gegaan (podium, werkwijze, netwerk).
  • Externe heeft aantoonbaar ervaring in het samenwerken met partijen in een triple helix (onderzoek/onderwijs-overheid-bedrijfsleven) context. Benoem en beschrijf concreet (geen abstracte termen) in uw toelichting minimaal 3 projecten/opdrachten waaruit blijkt dat u aan deze eis voldoet. Graag specifiek de partijen in de triple helix context benoemen.
  • Externe beschikt aantoonbaar over ervaring met het bouwen van (internationale) netwerken waaruit blijkt dat vraag en aanbod bij elkaar worden gebracht. Benoem en beschrijf concreet (geen abstracte termen) in uw toelichting minimaal 3 projecten/opdrachten waaruit blijkt dat u aan deze eis voldoet. Graag specifiek de verschillende netwerken benoemen en tot welke concrete samenwerking het gekomen is.
  • 2 relevante referenties, die de volgende gegevens bevatten: naam referent, functie, organisatie, e-mailadres en/of telefoonnummer.
  • Externe heeft aantoonbaar minimaal 10 jaar ervaring (opgedaan in de periode 2000 - heden) in de Nederlandse agri-food sector. Benoem en beschrijf concreet (geen abstracte termen) in uw toelichting de ervaring waaruit blijkt dat u aan deze eis van minimaal 10 jaar ervaring voldoet.

De Wensen

  • Externe beschikt aantoonbaar over een uitgebreid actief netwerk in Nederland met bedrijven, kennisinstellingen en overheden in de agri-foodsector, aan te tonen met praktijkvoorbeelden. Graag specifiek de verschillende bedrijven, kennisinstellingen en overheden benoemen. Externe beschikt over een uitgebreid actief netwerk in Nederland met alle drie de spelers (bedrijven, kennisinstellingen en overheden) in de agri-food sector (10 punten) Externe beschikt over een uitgebreid actief netwerk in Nederland met twee van de drie spelers (bedrijven, kennisinstellingen en overheden) in de agri-food sector (6 punten) Externe beschikt over een uitgebreid actief netwerk in Nederland met één van de drie spelers (bedrijven, kennisinstellingen en overheden) in de agri-food sector (4 punten) Externe beschikt niet over een uitgebreid actief netwerk in Nederland met bedrijven, kennisinstellingen en overheden in de agri-food sector (0 punten)
  • Externe heeft aantoonbaar ervaring met internationale trends rond voedselvraagstukken, aan te tonen met praktijkvoorbeelden. Externe kan minimaal 2 projecten/opdrachten beschrijven waaruit ervaring blijkt met internationale trends rond voedselvraagstukken (10 punten) Externe kan 1 project/opdracht beschrijven waaruit ervaring blijkt met internationale trends rond voedselvraagstukken (6 punten) Externe heeft geen ervaring met internationale trends rond voedselvraagstukken (0 punten)
  • Externe heeft aantoonbaar ervaring met het ontvangen van en maken van een programma voor internationale delegaties in de agri-foodsector, aan te tonen met praktijkvoorbeelden. Graag de internationale delegatie beschrijven (uit welk land/met welk doel/welke rollen) en wat het programma globaal inhield. Externe kan minimaal 2 bezoeken beschrijven waaruit ervaring blijkt met het ontvangen van en maken van een programma voor internationale delegaties in de agri-foodsector (10 punten) Externe kan 1 bezoek beschrijven waaruit ervaring blijkt met het ontvangen van en maken van een programma voor internationale delegaties in de agri-foodsector (6 punten) Externe heeft geen ervaring met het ontvangen van en maken van een programma voor internationale delegaties in de agri-foodsector (0 punten)

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Deze opdracht is gesloten, reageren is helaas niet meer mogelijk

Gesloten

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox