Gemeente Amsterdam

Informatie architect

Gemeente Amsterdam

De opdracht­omschrijving

Functieomschrijving
In de functie van informatie architect ontwikkel je samen met de Solution Architect techniek de solution architectuur voor een opgave, gericht op producten of diensten, processen, applicaties en gegevens. Je draagt bij aan de ontwikkeling en beheer van de informatie architectuur van een opgave binnen de kaders van een Domein architectuur van één (of meer) cluster.

Je komt te werken bij de vakgroep architectuur. Deze vakgroep gaat over het brede vakgebied van architectuur. De architecten uit de vakgroep hebben verantwoordelijkheden rond domeinarchitecturen en architectuur per opgave of onderdelen daarvan. We werken volgens een nieuwe werkwijze waarbij we via portfoliobesluiten bekijken wat de inzet van de architecten wordt.

In dit geval zijn we op zoek naar architect die een architectuur kan uitdenken voor Gebiedsgericht Werken (GGW) en daarbij behorende masterplannen. Daarnaast kan je ook gevraagd worden om werkzaamheden te verrichten voor opgaven die een relatie hebben met GGW.

De gemeente Amsterdam werkt gebiedsgericht. Dit betekent dat de gemeente in een gebied in samenwerking met bewoners, ondernemers en (maatschappelijke) organisaties de maatschappelijke vraagstukken identificeert, om hier vervolgens gezamenlijk mee aan de slag te gaan.

Gebiedsgericht Werken heeft een samenhang met alle domeinen van de gemeente Amsterdam en daarmee de architecturen. Het betreft o.a. de domeinen Interne dienstverlening, Sociaal en Fysiek. Daarnaast heeft het ook aansluiting bij onze opgaven Werk, Participatie en Inkomen(WPI) die gestart is en raak het ook de opgaves die nog gaan starten; Beheer Openbare Ruimte(BOR), Stedelijke Ontwikkeling en Beheer(SOB), Interne Dienstverlening(ID).

Als informatiearchitect geef je inzicht in de (huidige) samenhang en structuur en ontwerp je de gewenste B/IV architectuur van opgave 'Gebiedsgericht werken'. Hierbij werk je samen met een businessanalist die de belangrijkste ambities/ontwikkelpunten van de GGW Masterplannen vertaalt naar IV-veranderwensen in de vorm van epics. Hierna wordt het mogelijk om de epics te bespreken en ze een plaats te kunnen geven in het portfolio van 1 of meer opgaven.

Werkzaamheden
• Je werkt mee aan het definiëren van requirements voor oplossingen die uitbesteed worden;
• Je geeft richting aan de realisatieteams in een ART/project voor oplossingen die zelf ontwikkeld worden;
• Je borgt dat oplossingen voldoen aan de Solution architectuur c.q. de Project Start Architectuur;
• In geval van agile voortbrenging; definieer je enabler features voor de architectural runway en stemt af over business features;
• Je werkt mee aan de domeinarchitectuur van het cluster waarvoor de opgave of het project gerealiseerd wordt;
• Je werkt samen met de architecten in de vakgroep om het werken onder architectuur organisatie breed te versterken.
Afhankelijk van de situatie werk je samen met o.a. andere leden van de opgave cockpit (business lead, i-lead, RTE), Product Owner Projectleider in geval van projectmatige voortbrenging, Realisatie teams, Domein architect business, IT architecten, security en privacy adviseurs etc.

Gemeentelijke organisatie
De gemeentelijke organisatie bestaat uit vijf clusters, een bestuurs- en concernstaf en zeven bestuurscommissies (stadsdelen). De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De clusters Ruimte en Economie, Sociaal, Dienstverlening en Informatie, Interne Dienstverlening en Stadsbeheer bestaan uit afdelingen die expertise hebben op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad. Meer informatie over de gemeentelijke organisatie is te vinden op: https://www.amsterdam.nl/

De opdrachtgever(s)
Digitalisering bij gemeente Amsterdam
Bewoners, ondernemers en bezoekers van de stad Amsterdam verwachten een optimaal functionerende stad die aansluit bij de digitale toekomst. Dat betekent dat wij als gemeente moeten blijven innoveren om een steeds sneller transformerende stad gepast te kunnen blijven coördineren en bedienen. Daarom digitaliseert het I-domein, het IT, Innovatie & Data onderdeel van gemeente Amsterdam, de dienstverlening aan de stad in rap tempo.

Zodat we een voorbeeldfunctie kunnen uitdragen in het op een veilige, verantwoorde en toekomstbestendige manier omgaan met technologie en informatie voor en in onze stad. Door een vooruitziende blik en inrichting van diensten, vormt de gemeente Amsterdam daarnaast een optimaal solide entiteit die bestand is tegen een toenemende dreiging van buitenaf voor ons digitale netwerk.

Digitaliseren betekent hoofdzakelijk dat we fors investeren komende jaren in de hiervoor benodigde kennis en competenties van onze medewerkers, dat we gemeentebrede omscholingstrajecten voor banen van de toekomst organiseren en dat agile werken de norm is in het IT, Innovatie & Data onderdeel.

Als jij voor gemeente Amsterdam als werkgever kiest kom je dus terecht in een digitaal zo optimaal mogelijk ingericht organisatieonderdeel, waarin de interne organisatie zo efficiënt mogelijk is ingericht. Werken bij gemeente Amsterdam betekent daardoor leren en kennis delen in een vooruitstrevende organisatie die de digitale maatschappij van nu en in de toekomst succesvol bedient.

Binnen het I-domein zijn we georganiseerd in vier directies, waarbij de Solution Architect valt binnen Digitale Strategie & Informatie. De directie Digitale strategie en informatie is onderdeel van het cluster Digitalisering, Innovatie en Informatie (DII), waarbinnen alle i-taken worden gebundeld. De directie draagt zorg voor de i-strategie concern breed, waarin cloud, architectuur, informatiebeveiliging, privacy en informatiebeheer de belangrijkste elementen zijn. Door duidelijke kaders (en toetsing) vanuit deze directie worden in de opgaven voor directies elementen 'by design' meegenomen, en is een duurzaam IT-landschap geborgd.



De Eisen

  • De aangeboden kandidaat heeft aantoonbare kennis en ervaring met referentie architecturen (bv GEMMA, NORA, Informatiekundige visie Common Ground) of je bent in staat je deze snel eigen te maken.
  • De aangeboden kandidaat heeft aantoonbare ervaring met modelleertechnieken (bv TOGAF).
  • De aangeboden kandidaat heeft aantoonbare ervaring met modelleertaal Archimate.
  • De aangeboden kandidaat beschikt minimaal over een wo werk- en denkniveau en heeft minimaal vijf jaar ervaring.
  • Geef in maximaal 1 pagina's aan waarom uw kandidaat de meest geschikte is voor deze opdracht. Uw motivatie zal worden besproken tijdens het interview, indien de kandidaat hiervoor wordt uitgenodigd.
  • 2 relevante referenties, die de volgende gegevens bevatten: naam referent, functie, organisatie, e-mailadres en/of telefoonnummer.

De Wensen

  • De aangeboden kandidaat heeft aantoonbare kennis en ervaring met methodieken voor Agile werken (bv SAFe).
  • De aangeboden kandidaat heeft aantoonbare ervaring met het werken in vergelijkbare (grote overheid) organisaties.
  • De aangeboden kandidaat heeft bewustzijn ten aanzien van externe kaders zoals AVG, BIO, archiefwet, WOO e.d. Dit dient duidelijk te blijken uit het CV.

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Deze opdracht is gesloten, reageren is helaas niet meer mogelijk

Gesloten

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox