Gemeente Amsterdam
max ā¬95 per uur
Noord-Holland
24 uur per week
16 januari 2023
15 januari 2024
Functieomschrijving
In de functie van informatie analist data analyseer je de benodigde databron(nen) en stel je modellen op voor de op te leveren data- en informatieproducten. De modellen stem je af met de data engineers in je team voor de realisatie in de datapijplijn. Je test vervolgens de gerealiseerde producten en zorgt ervoor dat ze inclusief toelichtende informatie op de juiste wijze via het dataplatform voor de organisatie beschikbaar komen. Daarnaast draag je bij aan het datakwaliteits- en incidentmanagement en zorgt daar waar mogelijk voor de nodige verbeteringen.
Dit doe je niet alleen, je komt te werken in het datateam voor de opgave Amsterdam Financieel Gezond en aan het Werk. Het team bestaat uit business analisten data, informatie analisten data, data-engineers, een product owner data en een scrum master. De opgave Amsterdammer Financieel Gezond en aan het Werk werkt volgens de Agile SAFe methodiek met een Opgave Realisatie Trein en bestaat uit het Strategisch Opgave Overleg, een cockpit en 13 realisatieteams. De Opgave Realisatie Trein stelt elk kwartaal de planning op met Business Owners, Epic Owners en overige stakeholders. De realisatieteams werken in sprints van 2 weken, alle rituelen en ceremonies van de Opgave Realisatie trein vinden plaats binnen deze cadans.
De waarde voor de klant lever je dagelijks samen met het datateam. De vakontwikkeling, borging van kwaliteit en het maken van standaarden vindt plaats in je vakgroep bij de directie Data waar naast de informatie analisten data ook de product owners data en de business analisten data deel van uitmaken. Deze vakgroep bestaat sinds 1 juli 2022 en is daarom volop in ontwikkeling.
Werkzaamheden
- Je voert de bronanalyses en bronbeschrijvingen uit als voorbereiding op de ontwikkeling van de data- en informatieproducten. Hiervoor analyseer je databronnen van verschillende vormen en formaat op structuur, inhoud, en informatiewaarde;
- Je vertaalt user stories naar de functionele- en technische specificaties en je stelt de integratie-, verrijkings- en transitieregels op om tot de gewenste data- en informatieproducten te komen;
- Je modelleert de gewenste producten op basis van de architectuurprincipes conform het Amsterdams informatiemodel en stemt deze uitgewerkte modellen (conceptueel- logisch- en transitiemodel) met de data engineers af ten behoeve van realisatie in de datapijplijn;
- Je zorgt voor het functioneel testen en beschrijft de metadata conform het Amsterdam Schema;
- Je onderhoudt contacten met technisch-inhoudelijke stakeholders in de organisatie;
- Je hebt een leidende rol bij het opzetten van standaarden en het kwaliteitsframewerk voor de gemeente Amsterdam op het gebied van informatieanalyse en modellering en je werkt op deze gebieden nauw samen met de data-architecten en het Data office.
Gemeentelijke organisatie
De gemeentelijke organisatie bestaat uit vijf clusters, een bestuurs- en concernstaf en zeven bestuurscommissies (stadsdelen). De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De clusters Ruimte en Economie, Sociaal, Dienstverlening en Informatie, Interne Dienstverlening en Stadsbeheer bestaan uit afdelingen die expertise hebben op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad. Meer informatie over de gemeentelijke organisatie is te vinden op: https://www.amsterdam.nl/
De opdrachtgever(s)
Digitalisering bij gemeente Amsterdam
Bewoners, ondernemers en bezoekers van de stad Amsterdam verwachten een optimaal functionerende stad die aansluit bij de digitale toekomst. Dat betekent dat wij als gemeente moeten blijven innoveren om een steeds sneller transformerende stad gepast te kunnen blijven coördineren en bedienen. Daarom digitaliseert het i-domein, het IT, Innovatie & Data onderdeel van gemeente Amsterdam, de dienstverlening aan de stad in rap tempo.
Zodat we een voorbeeldfunctie kunnen uitdragen in het op een veilige, verantwoorde en toekomstbestendige manier omgaan met technologie en informatie voor en in onze stad. Door een vooruitziende blik en inrichting van diensten, vormt de gemeente Amsterdam daarnaast een optimaal solide entiteit die bestand is tegen een toenemende dreiging van buitenaf voor ons digitale netwerk.
Digitaliseren betekent hoofdzakelijk dat we fors investeren komende jaren in de hiervoor benodigde kennis en competenties van onze medewerkers, dat we gemeentebrede omscholingstrajecten voor banen van de toekomst organiseren en dat agile werken de norm is in het IT, Innovatie & Data onderdeel.
Als jij voor gemeente Amsterdam als werkgever kiest kom je dus terecht in een digitaal zo optimaal mogelijk ingericht organisatieonderdeel, waarin de interne organisatie zo efficiënt mogelijk is ingericht. Werken bij gemeente Amsterdam betekent daardoor leren en kennis delen in een vooruitstrevende organisatie die de digitale maatschappij van nu en in de toekomst succesvol bedient.
De directie Data
Een van de belangrijkste opgaven is het beter en slimmer benutten van data. De directie Data is verantwoordelijk voor het centraal ontsluiten, koppelen en leveren van gegevens. We organiseren het werk in teams en pakt vraagstukken multidisciplinair op. Verantwoordelijkheden zijn zo laag mogelijk in de organisatie belegd en elk team is gezamenlijk verantwoordelijk voor de opdrachten die worden uitgevoerd. We maken optimaal gebruik van de bij medewerkers aanwezige kennis en skills. Samen willen we écht waarde toevoegen en impact hebben op de stad. Door kritisch naar ons eigen werk te kijken, houden we elkaar scherp. Er heerst dan ook een gezonde druk op voortgang en kwaliteit.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox