VNG
max €105 per uur
Zuid-Holland
36 uur per week
21 april 2025
21 april 2028
Over het programma Omgevingswet
Met de Omgevingswet wordt het stelsel van ruimtelijke regels volledig herzien. Minder en overzichtelijkere regels, meer ruimte voor initiatieven en lokaal maatwerk en vertrouwen als uitgangspunt. Het doel van een concreet voorstel van burger of bedrijf (bijvoorbeeld voor nieuwbouw, een evenement of ideeën rondom duurzame energie) moet centraal staan in plaats van de vraag: ‘mag het wel?’. De VNG ondersteunt gemeenten bij deze opgave via het programma Omgevingswet. Het programma Omgevingswet valt onder de verantwoordelijkheid van VNG Beleid. We zijn een programma, waarbij beleid en uitvoering nauw met elkaar verbonden en verweven zijn. Het team bestaat uit ongeveer 90 betrokken medewerkers en bestaat uit mensen vanuit zowel VNG Beleid als VNG Realisatie.
Voorbeelden van projectteams binnen de programmaorganisatie zijn: Regionale Implementatie Coaches Omgevingswet (RIO’s), Financiën (over structurele effecten van de Omgevingswet), Toepasbare regels (combinatie van juridische en technische aspecten), Omgevingsplan, Leveranciersmanagement en Regie & Demand (R&D). De functie van tester valt onder het team R&D.
Omschrijving van de opdracht
Namens het Rijk en de drie koepels (VNG, IPO, UvW) is VNG Realisatie is op zoek naar drie functionele ketentesters, die samen met bevoegd gezagen zorgdragen voor een adequate uitvoering van het Interbestuurlijk Ketentesten (IKT).
IKT is één van de testsoorten die binnen het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) uitgevoerd wordt. IKT heeft tot doel de kwaliteit van de werkbaarheid (voor het bevoegd gezag) met de DSO-keten aan te tonen. In het geval van een gemeente loopt de DSOketen van het maken (wijzigen) van een omgevingsplan tot en met het afhandelen van een vergunningaanvraag of melding. Het IKT richt zich bij het testen van de keten op de vraag of functionaliteit bruikbaar is voor het testende bevoegd gezag. Het IKT voert deze testen risico gebaseerd uit binnen een breed scala aan deelnemende bevoegd gezagen en decentrale softwareleveranciers.
De IKT tester werkt in opdracht van de koepels en het Rijk. Voor de test uitvoering werkt de tester samen met diverse bevoegd gezagen, gemeenten, waterschappen, provincies of Rijkspartijen. Met deze bevoegd gezagen analyseert de tester op georganiseerde wijze de werkbaarheid van de DSO-keten, bekeken vanuit het perspectief van het bevoegd gezag. De tester leidt de inhoudelijke specialisten van het bevoegd gezag door het business scenario en is verantwoordelijk voor het registeren van de testbevindingen, zowel de positieve als negatieve.
De testen voert de tester grotendeels zelfstandig uit. De tester is daarbij wel onderdeel van het grotere IKT team met andere testers, begeleiders en een testmanager. Gezamenlijk is dit team verantwoordelijk voor het in beeld brengen van de status van de DSO-keten vanuit het perspectief van de bevoegd gezagen. Dit doet het team door alle bevindingen uit de testen te combineren tot een groter, overkoepelend beeld.
Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
De tester die wij zoeken is:
• Is nieuwsgierig en communicatief sterk;
• Weet bij het hoofd en bijzaken goed van elkaar te scheiden;
• Kan goed schakelen met technisch-inhoudelijke betrokkenen;
• Werkt planmatig en is gedreven om bevindingen goed vast te leggen;
• Heeft ervaring met grotere testtrajecten waaronder ketentesten en acceptatietesten;
• Is in staat zelfstandig business analyses uit te voeren;
• Is zich bewust van de bestuurlijke context waarin indringend ketentesten zich afspeelt en kent het politieke krachtenveld;
• Heeft een visie op het test-vak en weet zijn testexpertise in te zetten voor het continue verbeteren van het IKT-proces en de IKT-uitvoering
Resultaat van de opdracht
Een IKT tester levert de volgende resultaten:
• Nieuwe business scenario’s (testscenario);
• Tevreden bevoegd gezagen (die deelnemen aan IKT testen);
• Tevreden koepelvertegenwoordigers (opdrachtgever);
• Aantal testen per maand (aantal in overleg vast te stellen);
• Goed vastgelegde bevindingen die helpen bij het in beeld brengen van de status van de DSO-keten;
• Bijdrage aan de twee wekelijkse- en kwartaal-rapportage die inzicht geven in de status van de DSO-keten vanuit het perspectief van het bevoegd gezag;
• Business analyse m.b.t. DSO functionaliteiten;
• Input bij de verbeteringen van het IKT-werkproces.
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox