Provincie Overijssel
max €100 per uur
Overijssel
24 uur per week
27 maart 2025
31 december 2025
Organisatie
Werken bij Overijssel
Overijssel is een prachtige provincie om te wonen, te werken en te recreëren. Met elkaar maken we Overijssel iedere dag leefbaarder, mooier, veiliger en beter bereikbaar. De provincie werkt samen met gemeenten, waterschappen, het Rijk, ondernemers en maatschappelijke instanties. Samen zetten we ons in voor de toekomst van onze provincie.
Beschrijving Economie en Cultuur
Je gaat aan de slag bij de afdeling Economie en Cultuur (EC), één van de acht afdelingen binnen provincie Overijssel. De afdeling is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van het economische en culturele beleid. Enkele voorbeelden van belangrijke thema’s zijn energie, innovatie, het sociaal-cultureel vestigingsklimaat en de arbeidsmarkt. Er is een intensieve samenwerking met burgers, bedrijven, andere overheden en verschillende belangengroepen, waarbij wordt ingespeeld op initiatieven die aansluiten bij de provinciale ambities.
De afdeling bestaat uit de volgende teams: Regionale economie, Vrijetijdseconomie, Agro & Food, Cultuur, Sociale Kwaliteit, Nieuwe Energie. De functie zal onder het team Nieuwe Energie Overijssel vallen.
Met het oog op de CO2-reductiedoelstellingen op de lange termijn (het Klimaatakkoord) en de korte termijn (het Urgenda-vonnis) is versnelling van de verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed nodig. Veel kleine eigenaren van maatschappelijk vastgoed zullen zonder begeleiding op maat deze opgave niet realiseren. Ondersteuning van deze doelgroepen bij het verduurzamen van hun gebouw(en) tot het moment van aanbesteding is noodzakelijk. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties (BZK) heeft hiertoe het Ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed opgezet, dat kleine maatschappelijke vastgoedeigenaren kan begeleiden bij het treffen van maatregelen om hun vastgoed te verduurzamen. De middelen uit dit landelijke programma zijn verdeeld over de provincies die eigen ontzorgingsprogramma’s uitvoeren.
Voor het Ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed van de Provincie Overijssel, dat bemenst wordt door een projectleider, drie duurzaamheidscoaches, drie projectfacilitatoren, een projectondersteuner en een communicatieadviseur, zoeken wij een extra duurzaamheidscoach. Momenteel nemen er meer dan 100 eigenaren deel aan het Ontzorgingsprogramma. De programmadoelstelling is het ondersteunen van 65 nieuwe voor 1 mei 2027.
Opdracht
Voor de uitvoering van het Ontzorgingsprogramma zoeken wij een duurzaamheidscoach maatschappelijk vastgoed. Deze komt te werken in de programmaorganisatie – die tweewekelijks (digitaal) bijeenkomt – maar grotendeels zelfstandig voor individuele gebouweigenaren werkt.
De duurzaamheidscoach is beschikbaar voor advies over verduurzamingsvragen aangaande de gebouwen van de eigenaar. Daarvoor kan deze specifieke instrumenten inzetten (laten uitvoeren van een energie-advies) of een specialist inschakelen. De belangrijkste kwaliteit van de duurzaamheidscoach is het zijn van een sparringpartner voor een eigenaar en deze laagdrempelig te inspireren en praktisch te helpen bij verduurzaming. Uitgangspunt daarbij is dat geen werkzaamheden van marktpartijen worden overgenomen.
Een ontzorgingstraject van een eigenaar start met een intake en duurt zolang de eigenaar, binnen de looptijd van het programma, ondersteuning wenst en eindigt uiterlijk op het moment dat de verduurzamingsmaatregelen in uitvoering worden genomen. De voorwaarden voor deelname zijn te vinden op: Regeling Ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed Overijssel (overheid.nl).
De duurzaamheidscoach bedient eigenaren uit de diverse doelgroepen. Dit betekent dat hij/zij het primaire aanspreekpunt is, de ondersteuningsbehoefte in beeld brengt almede inhoudelijke ambities, beschikbaar is voor de eerste vragen bij verduurzaming van gebouwen. De duurzaamheidscoach heeft toegang tot specialistische kennis (binnen het programma in de vorm van projectfacilitatoren en via het landelijke Ontzorgingsprogramma). De duurzaamheidscoach biedt procesmatige ondersteuning in de (eerste) stappen om een gebouw te verduurzamen of een portefeuille aan te pakken. Belangrijke vaardigheid daarbij is om de eigenaar snel tot actie aan te zetten; het laten ervaren van eigen verantwoordelijkheid in de verduurzamingsopgave als ook het ervaren van succes (bijvoorbeeld door een lagere energierekening of meer comfort).
De duurzaamheidscoach is verantwoordelijk voor:
Competenties
Benodigd aantal professionals
1-2.
CV-eisen
Maximaal 5 pagina’s, opgesteld in het Nederlands, minimaal 2 referenties.
Werkdagen
Is hybride werken mogelijk: Ja
De opdracht wordt vervuld op de volgende werkdagen: In overleg.
Standplaats: Op locatie, thuiswerken en Zwolle
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox