Provincie Utrecht
max €100 per uur
Utrecht
8 uur per week
05 december 2024
05 juni 2025
Organisatie
Utrecht is een provincie om trots op te zijn. Gevarieerd, bruisend en met een rijke historie. Met veel verschillende levensstijlen, culturen en persoonlijke voorkeuren. Onze regio is een topregio met een innovatieve kenniseconomie.
Het is onze opgave om de aantrekkelijkheid van onze provincie te vergroten en groei zo te faciliteren dat de kwaliteit van onze ruimte behouden blijft. Samen met inwoners, bedrijven, organisaties en andere overheden werken het provinciebestuur en medewerkers met enthousiasme en daadkracht aan een gezonde en duurzame leefomgeving. Wij willen dat iedereen in de provincie Utrecht fantastisch woont, werkt en leeft. Daarom zorgen wij voor een goede balans tussen groen en groei.
Opdracht
Aanleiding/context
Vanuit de provincie Utrecht willen we bedrijventerreinen ondersteunen op het gebied van verduurzamen. Hiervoor doen we mee met het Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen (PVB) dat specifiek gericht is op het opzetten of verbeteren van de organisatiegraad op een bedrijventerrein en vervolgens het verduurzamen hiervan.
Waarom organisatiegraad op bedrijventerreinen verbeteren en bedrijventerreinen verduurzamen?
Het efficiënt verduurzamen van hun vastgoed en bedrijfsvoering is voor ondernemers vaak een complexe uitdaging, veelal door een gebrek aan tijd en kennis. Een goede samenwerking en (formele) organisatiegraad op bedrijventerreinen speelt een cruciale rol in het kunnen verduurzamen van het gehele bedrijventerrein. Hierbij gaat het om het samenbrengen van individuele en collectieve behoefte rondom thema’s zoals energie, warmte en netcongestie, maar ook klimaatadaptatie en circulaire economie. Dit draagt ook bij aan de toekomstbestendigheid van het terrein.
Inzet Aanjager Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen/Aanjager PVB
Als Aanjager PVB heb je de taak om een organisatiegraad op te zetten waar die nog niet aanwezig is, of, het opschalen, uitbreiden of intensiveren van een al bestaande organisatiegraad ten behoeve van de verduurzaming. Hierin lever je maatwerk in je samenwerking met de ondernemers op het bedrijventerrein, de betreffende Utrechtse gemeente, andere relevante stakeholders zoals ondernemerscollectieven en de provincie Utrecht. Daarnaast onderzoek je welke duurzaamheidsopgaven het bedrijventerrein heeft en help je om de prioritering hiervoor op te stellen. Vandaaruit begeleid je het proces om te komen tot de organisatievorm die het beste past bij deze opgaven. Je faciliteert ook het proces om deze organisatievorm op te zetten en om concrete (project)plannen te maken voor de duurzaamheidsinitiatieven. In de gesprekken die je met de bedrijven op het bedrijventerrein hebt informeer je ze tot slot ook over de verschillende kansen en (subsidie)mogelijkheden op het gebied van verduurzaming die de Provincie Utrecht (en breder) op dit moment te bieden heeft.
Wat verwacht de provincie Utrecht van jou als Aanjager PVB?
(*) Toelichting op “bedrijventerreinen”
Als provincie zien we 4 categorieën bedrijventerreinen als het gaat om samenwerking en aanpak van verduurzaming:
Als aanjager ga je met name aan de slag op bedrijventerreinen die vallen onder categorie 2 of 3 tenzij de gemeente en ondernemers de voorkeur geven aan de categorie 1 (bv als er geen bedrijventerreinen zijn met enige samenwerking) of categorie 4 (alle terreinen zijn goed georganiseerd).
(**) Toelichting op “organisatiegraad”
Onder het stimuleren/verbeteren van de organisatiegraad verstaan we het borgen van een samenwerking tussen bedrijven op een bedrijventerrein door het maken en vastleggen van formele afspraken over de formele samenwerkingsvorm; inclusief het leggen van een financiële basis vanuit de deelnemers t.b.v. de gekozen samenwerkingsvorm. Het oprichten van een organisatievorm vormt namelijk een cruciale tussenstap om in gezamenlijkheid te komen tot resultaten op het vlak van het verduurzamen van het bedrijventerreinen.
Wat verwacht de Gemeente Houten van jou als Aanjager PVB?
In gemeente Houten hebben we 6 bedrijventerreinen (Werklandschap De Meerpaal, De Meerpaal, Het Rondeel, Koppeling-De Schaft, Doornkade en De Poel). Sinds de opstart van het Ondernemersfonds Houten (begin 2023) hebben deze terreinen allemaal een (niet juridisch geformaliseerde) vorm van organisatie. Op bedrijventerrein Doornkade (en ook op Koppeling-De Schaft) wordt op dit moment gewerkt aan een onderzoek naar de opstart van een energiehub (inventarisatie verbruik, opwek en laadbehoefte) met als doel om te inventariseren of een lokale energiehub een oplossing kan bieden voor de netcongestieproblemen. We geven graag een boost aan de verdere verspreiding van de opgedane ervaring op dit bedrijventerrein, zodat er meer kruisbestuiving ontstaat met de andere bedrijventerreinen in Houten. Nu verloopt dit via een duurzaamheidsnetwerk van ondernemers en gemeente, waarin gezamenlijk gewerkt wordt aan diverse duurzame initiatieven op verschillende bedrijventerreinen, in de centra en het buitengebied. Deze samenwerking willen we met de komst van een ‘Aanjager PVB’ een impuls geven.
In Houten verwachten wij daarom boven op de gestelde eisen vanuit Provincie Utrecht, tenminste het volgende van de aanjager qua additionele takenpakket:
Beoogd resultaat/resultaatverplichting op de toegewezen bedrijventerrein:
Toevoeging
Voor het uitoefenen van de opdracht wordt vanuit de provincie Utrecht verwacht dat de opdrachtnemer haar eigen (ICT)middelen inzet. Indien gedurende de opdracht blijkt dat er extra bedrijfsmiddelen nodig zijn om het product of dienst te kunnen leveren/verlenen, dan zal opdrachtnemer deze zelf bekostigen.
Algemene knock-out criteria te beoordelen door Flextender
1. Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring met het opzetten, organiseren en begeleiden van samenwerking tussen bedrijven (op bedrijventerreinen) in de afgelopen 10 jaar;
2. Aantoonbaar bedrijfsnetwerk en/of ondernemerservaring;
3. Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring met het initiëren en realiseren van integrale duurzame projecten voor bedrijven (op bedrijventerreinen) in de afgelopen 10 jaar. Dit blijkt uit referentieprojecten.
Algemene selectiecriteria te beoordelen door Flextender (weging, maximaal 100 punten)
4. Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring met samenwerken op duurzaamheidsthema’s in de publiek-private samenwerking tussen overheid en ondernemers in de afgelopen 10 jaar; (20 punten)
5.Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring met het initiëren, leiden en realiseren van verandertrajecten, processen en/of projecten waarin ondernemers met diverse belangen werden samengebracht in de afgelopen 10 jaar; (20 punten)
6. Aantoonbaar actueel netwerk van ondernemers, ondernemersverenigingen en gemeente in de provincie Utrecht; (20 punten)
7. Uurtarief maximaal €100,- exclusief btw, inclusief reiskosten woon-werkverkeer; (10 punten)
8. Aantoonbaar actueel netwerk in Houten op 1 of meerdere bedrijventerreinen; (15 punten)
9. Aantoonbare kennis van de bedrijventerreinen in Houten en je kent de dynamiek bij de verschillende bedrijvenverenigingen en/of ondernemerssamenwerkingsverbanden; (15 punten)
Geef in het cv duidelijk aan in hoeverre u / de door u aangeboden kandidaat aan het bovengenoemde profiel voldoet.
Competenties & vaardigheden
Benodigd aantal professionals
1x Aanjager PVB Houten
CV-eisen
Maximaal 5 pagina’s, opgesteld in het Nederlands, minimaal 2 referenties.
Werkdagen
De opdracht wordt vervuld op de volgende werkdagen: in overleg.
Is hybride werken mogelijk: ja
Planning
De gesprekken bij de opdrachtgever zijn gepland op locatie in Utrecht op dinsdag 10 december 2024 tussen 09.00 uur en 12.00 uur, vrijdag 13 december 2024 tussen 10.00 uur en 12.00 uur of tussen 14.00 uur en 16.00 uur. De kandidaten die hiervoor uitgenodigd zijn, ontvangen zo snel mogelijk bericht. Overige kandidaten ontvangen na de gesprekken bericht over de voortgang van deze inhuuropdracht.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox