Gemeente Amsterdam

Ingenieursbureau- Adviseur Duurzaamheid en Circulariteit (2fte)

Gemeente Amsterdam

De opdracht­omschrijving

Functieomschrijving
Het uitrollen en aanjagen van duurzame en circulaire aanpak in de GWW in binnenstedelijk transformatie gebied (gebiedsontwikkelingen).
 
Je zorgt ervoor dat duurzaamheid en circulariteit in de voorbereiding en uitvoering van de GWW-projecten in de diverse gebiedsontwikkelingen in Amsterdam goed is geïntegreerd, lost belemmeringen op en faciliteert in benodigde samenwerkingen en tools. Samen met het team zorg je ervoor dat:
-  Duurzame en circulaire kansen in (deel)projecten gesignaleerd en ingevuld worden;
-  Duurzaamheid en circulariteit concreet verwerkt is in (format) planproducten en planning;
-  Implementatie van de werkwijze en instrumenten van de landelijke aanpak Duurzame GWW in de projectorganisatie (waaronder het werken met het ambitieweb als tool);
-  Uitwerking en ontwikkeling van instrumenten om duurzaamheid en circulariteit voor te schrijven, te beheersen en/of te stimuleren (waaronder de doorontwikkeling van een BLVC-kader met minimale duurzaamheidseisen gericht op bewustwording, houding en gedrag, realisatie van materialenhubs);
-  Kennisborging van duurzaamheid en circulariteit binnen het IB;
-  Verduurzamen van het Moederbestek (algemene en technische eisen);
-  In aanbestedingen duurzaamheid in eisen of EMVI wordt meegenomen en hierop wordt getoetst;
-  Stimuleren van slimme en duurzame bouwlogistiek;
-  Opzetten van een monitoringsysteem om de impact te meten van de duurzaamheidsmaatregelen;
-  Het actief delen en uitdragen van kennis, expertise en successen tussen projecten en binnen Duurzaam IB;
-  Relatiebeheer, afstemming en samenwerking met "stakeholders" met invloed en belang bij een duurzame en circulaire uitvoering (binnen de gemeente Amsterdam zoals de opdrachtgevers, ontwerpers OR, assetmanagers, beheerder maar ook met koplopers in de markt).

Werkzaamheden
Als adviseur Duurzaamheid en Circulariteit werk je samen met een duurzaamheid coördinator binnen ingenieursbureau aan draagvlak en daadkracht om duurzaamheidsdoelen te concretiseren en/of te realiseren in ruimtelijke projecten. Je bent gericht op samenwerking en vervult een verbindende schakel tussen betrokken disciplines uitvoering, inkoop, projectmanagement, duurzaamheid, ontwerp openbare ruimte, bouwlogistiek en BLVC. Je bent in staat om duurzaamheid in de ontwerp contract en realisatie fase op de kaart te zetten, overziet het krachtenveld in projecten, gaat pragmatisch te werk en faciliteert interne en externe communicatie en kennisdeling over duurzaamheid en circulariteit.
 
Als adviseur duurzaamheid en circulariteit genereer je eigen vervolgopdrachten binnen gebiedstransformaties en   gebiedsontwikkelingen. Je kunt denken aan de transformatie van AmstelII in zuidoost tot aan de gebiedsontwikkeling Buiksloterham in Amsterdam-Noord.
 
Buiksloterham is een circulaire stadswijk in transitie met hoge ambities op duurzaamheid en circulariteit. De ambities voor het GWW domein (Grond- Weg- en Waterbouw) zijn o.a. vastgelegd in verschillende beleidsdocumenten, waaronder het concept Herinvesteringsbesluit en Plan Duurzame Bouwlogistiek en BLVC. Onder GWW verstaan we activiteiten als saneren, bouw- en woonrijpmaken van bouwkavels en de (her)inrichting van de openbare ruimte, bruggen en het realiseren van aanlandingen.
 
Je geeft zelfstandig vorm en inhoud de circulaire werkwijze in de uitvoering" door de volgende doelen na te jagen en rapporteert periodiek over de voortgang aan de Opdrachtgever van het project en de Projectmanager Uitvoering:
- Leren door te doen met ruimte voor innovatie en experimenten (Living-lab en de rol van de gemeente Amsterdam als voorbeeldfunctie);
- Sluiten van materiaalkringlopen: Vrijkomende producten, materialen en grondstoffen worden hergebruikt. In ontwerp, bouwrijpmaken en inrichting van de openbare ruimte worden herbruikbare, gerecyclede of biobased producten toegepast (80% circulair); 
- Grondbalans met minimaal 80% circulariteit (exclusief mobiele verontreiniging);
- Inzicht in vrijkomende en herbruikbare materiaalstromen en de realisatie van een fysieke materialenhub voor tijdelijke opslag;
- Aan- en afvoer van materieel of materiaal via water mogelijk maken;
- Slim en schoon werken in de fase uitvoering;
- Realisatie van een energie neutrale openbare ruimte;
- Concretisering thematische ontwerpambities op gebiedsniveau;
- Een materialenpaspoort voor de openbare ruimte.

Gemeentelijke organisatie
De gemeentelijke organisatie bestaat uit vijf clusters, een bestuurs- en concernstaf en zeven bestuurscommissies (stadsdelen). De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De clusters Ruimte en Economie, Sociaal, Dienstverlening en Informatie, Interne Dienstverlening en Stadsbeheer bestaan uit afdelingen die expertise hebben op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad. Meer informatie over de gemeentelijke organisatie is te vinden op: https://www.amsterdam.nl/


De opdrachtgevers
Het Ingenieursbureau levert voor de gemeente Amsterdam projectmanagement en realisatie voor alle GWW opgaven in de openbare ruimte. Het betreft opgaven van grote nieuwe infrastructuur, bouw- en woonrijp maken in de gebiedsontwikkeling en stedelijke vernieuwing tot aan herinrichtingen en grootonderhoud. Daarin werken we samen met onze partners in de stad van o.a. Grond en Ontwikkeling, het Projectmanagement bureau, Ruimte en duurzaamheid, Verkeer en Openbare ruimte en de stadsdelen binnen het account.



 

Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.

De Eisen

  • De aangeboden kandidaat heeft aantoonbare ervaring in de realisatiefase van projecten met de Aanpak Duurzame GWW;
  • De aangeboden kandidaat heeft ruime werkervaring > 3 jaar als tender adviseur duurzaamheid en/of omgevingsmanagement in infra / openbare ruimte bij een aannemer met werken in één van de G4 gemeenten.
  • De aangeboden kandidaat is in het bezit van een erkende HBO-opleiding in (milieu)planologie, geografie, industriële ecologie of civiele techniek.
  • De aangeboden kandidaat heeft ruime werkervaring >4 jaar in de rol als (tender) adviseur / projectleider duurzaamheid en circulariteit in de fase van technische voorbereiding en realisatie.Dit dient duidelijk geel gearceerd in het cv te staan.
  • Geef in maximaal 2 A4 pagina's aan waarom uw kandidaat de meest geschikte is voor deze opdracht.Uw motivatie zal worden besproken tijdens het interview, indien de kandidaat hiervoor wordt uitgenodigd.
  • De aangeboden kandidaat beschikt minimaal over een "WO werk/denkniveau aantoonbaar op cv door complexiteit werkervaring.Dit dient duidelijk geel gearceerd in het CV te staan.

De Wensen

  • De aangeboden kandidaat heeft aantoonbare affiniteit met Systems Engineering (SE) in projecten;Dit dient duidelijk geel gearceerd in het cv te staan.
  • De aangeboden kandidaat heeft aantoonbare affiniteit en ervaring met uitvoeringscoördinatie, duurzame bouwlogistiek en BLVC.Dit dient duidelijk geel gearceerd in het cv te staan.
  • De aangeboden kandidaat heeft aantoonbare affiniteit met inkoopstrategie, opstellen EMVI criteria en kennis van diverse contractvormen;Dit dient duidelijk geel gearceerd in het cv te staan.

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Deze opdracht is gesloten, reageren is helaas niet meer mogelijk

Gesloten

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox