Gemeente Amsterdam
max €125 per uur
Noord-Holland
32 uur per week
01 januari 2023
31 december 2023
Functieomschrijving
Aanleiding tot het programma Versterkingsopgave
Wegtunnels zijn belangrijke en complexe schakels in het stedelijk hoofdwegenet en daarmee cruciaal voor de bereikbaarheid van Amsterdam. De beschikbaarheid van de tunnels garanderen is een verantwoordelijkheid van V&OR. De organisatie die hiervoor zorgdraagt, de Tunnelbeheerorganisatie (TBO), die functioneel wordt aangestuurd door de Tunnelbeheerder, heeft veel onder handen.
Naast de dagelijkse werkzaamheden staan er ook nog een aantal (grote) ontwikkelingen op de planning. Keuze in ambitieniveau en de wijze waarop dat te bereiken, zijn belangrijk voor de TBO en V&OR als geheel. Daarnaast ligt er een belangrijke relatie met Stedelijk Beheer waar assetmanagement in de volle breedte wordt doorontwikkeld en het programma Aanpak Wegtunnels Amsterdam (AWA) dat is ondergebracht bij Directie Bijzondere Projecten.
Met het overdragen van een aantal tunnelprojecten naar MeT is er niet alleen een nieuwe organisatorische situatie ontstaan, maar zijn ook de ambities verruimd. Onderdeel van het programma AWA is namelijk het ontwikkelen van toekomstbestendige tunnels die bijvoorbeeld beter voldoen aan nieuwe eisen en die waar mogelijk een nog hogere beschikbaarheid kennen dan vandaag de dag al het geval is. Om dat blijvend te kunnen realiseren is een stevige TBO nodig.
Een andere belangrijke richting voor versteviging is is het onderzoeksrapport van de commissie Cloo, waarin onder andere aanbevelingen zijn.
De ambitie is vervat in het doel:
Een professionele assetmanagementorganisatie die aantoonbaar in control is en optimaliseert in de balans tussen prestaties, kosten en risico's. Dit alles op basis van actuele, betrouwbare en ontsluitbare informatie. De TBO wil onder andere:
• Het zogenaamde 'Niveau 3' uit het Maturity Model als ambitie te gaan bereiken in de komende 4 tot 6 jaar. Dit betekent dat de TBO haar processen heeft beschreven, zo goed mogelijk heeft ingericht en ook daadwerkelijk zo werkt;
• Kansrijke samenwerkingsverbanden met andere tunnelbeheerders in het land verder te verkennen en uit gaan bouwen om de samenwerking te benutten.
Het realiseren van deze ambitie is vertaald naar een aantal werkpakketten in de versterkingsopgave:
• Informatievoorziening
• Professioneel opdrachtgeverschap
• Programmering
• Governance in de eindsituatie
• Veiligheid & Cybersecurity
Noot: dit betreft een willekeurige volgorde
Gemeentelijke organisatie
De gemeentelijke organisatie bestaat uit vijf clusters, een bestuurs- en concernstaf en zeven bestuurscommissies (stadsdelen). De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De clusters Ruimte en Economie, Sociaal, Dienstverlening en Informatie, Interne Dienstverlening en Stadsbeheer bestaan uit afdelingen die expertise hebben op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad. Meer informatie over de gemeentelijke organisatie is te vinden op: https://www.amsterdam.nl/
De opdrachtgever(s)
Verkeer en Openbare Ruimte (V&OR) staat voor de bereikbaarheid, de veiligheid, de inrichting en de kwaliteit van de openbare ruimte van Amsterdam. De 5 Amsterdamse tunnels zijn (naast bruggen, kademuren, wegen, verkeerslichten, groen, etc.) hiervoor een belangrijke schakel. Tunnelbeheer gaat over het borgen van een veilige en vlotte doorstroming van deze schakel in het netwerk van de stad.
De missie van de Tunnel Beheer Organisatie (TBO) is daarom:
Weggebruikers kunnen vrijwel altijd vlot en veilig de tunnels door. De tunnels worden continu bewaakt en bediend vanuit de Verkeerscentrale. Veiligheidszorg maakt integraal onderdeel uit van alle processen. Instandhouding geschiedt op een duurzame en toekomst vaste wijze, bezien vanuit lifecycle perspectief. Prestaties, kosten en risico's zijn inzichtelijk en met elkaar in evenwicht.
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox