Gemeente Zwolle

Technische energieadviseur

Gemeente Zwolle

De opdracht­omschrijving

Organisatie
In Zwolle geloven we dat het leven beter wordt als we samenwerken met inwoners, ondernemers en partners in de stad. En dat blijkt te werken, want Zwolle scoort hoog op ‘kwaliteit van leven’. Inwoners hebben een groot hart voor de stad, houden van het groen, werken, ondernemen met plezier en voelen zich veilig. We kijken uit naar een toekomst met meer dan 160.000 inwoners. Het is onze missie om onze brede welvaart te behouden en te versterken. Dit doen we door unieke talenten samen te brengen en onze passie voor de stad en haar inwoners te delen.

In Zwolle kun je jezelf ontwikkelen, je interesses en vaardigheden verkennen en de vrijheid ervaren om te doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. We zijn een organisatie, waar we elkaar waarderen, accepteren en respecteren om wie we zijn. Diversiteit verrijkt onze organisatie en zorgt voor een kleurrijk Zwolle, waar iedereen zich thuis voelt.

Opdracht
De groei
Zwolle groeit. In de regio bouwen we maar liefst 50.000 huizen tot 2040, waarvan een substantieel deel in onze stad. Als NOVEX-gebied zetten we in op klimaatbestendige groei. Dat vraagt om duurzame en integrale gebiedsontwikkelingen, waarbij thema’s, zoals water, wonen, mobiliteit en energie met elkaar worden verbonden.

De uitdaging
Zwolle werkt hard aan een klimaat adaptieve- en energie neutrale stad. In 2040 willen we compleet van het aardgas af. Klimaat en energie zijn dan ook leidende principes bij onze (grote) ruimtelijke projecten. De combinatie van onze ambities en de groei van de stad vraagt veel van het regionale en lokale elektriciteitsnetwerk en levert congestie op.

De komende jaren gaan we samen met de regionale en landelijke netbeheerder werken aan het verzwaren van het netwerk om deze congestie op te lossen en het netwerk toekomstbestendig uit te breiden, van laag- tot en met hoogspanning.

De Zwolse aanpak noemen we netcongestie 2.0. Naast verzwaren, zetten we fors in op het slimmer organiseren van de groeiende vraag naar extra invoeding en afname van (duurzame) elektriciteit. Dit doen we samen met onze inwoners, ondernemers en partners in de stad.

Dit ga je doen
Je maakt deel uit van het subteam energieadviseurs en werkt ook voor het programmateam Energietransitie. Je werkt samen met 6 andere (project)adviseurs energie, elk met een eigen of deels overlappend focusgebied zoals warmte/techniek, ondergrondse infra of planologie.. Je gaat voor zowel het programmateam als ruimtelijke projecten werken. Dit maakt dat je samen met je groep collega energieadviseurs een afwisselend werkpakket hebt. Je hebt de vrijheid om mee te draaien in verschillende, interessante – en vaak ook complexe ruimtelijke projecten.

Verbinder tussen E-team & projecten
Alle adviseurs energie zijn onderdeel van de afdeling Leefomgeving. Jij bent daarnaast ook lid van het team Energietransitie en de belangrijke verbinder tussen het E-team en multidisciplinaire projecten voor gebiedsontwikkelingen. Het is fijn dat je een goed overzicht hebt en naar het totaal kijkt. Je analyseert energie-opgaven voor het desbetreffende project én ziet  ‘meekoppel-kansen’ voor overige projecten.

Je adviezen geef je op tactisch en operationeel niveau. ‘s Ochtends praat je met de wethouder en overleg je met het E-team over strategisch beleid rondom een warmteplan. ‘s Middags spar je met een projectontwikkelaar over de voor- en nadelen van een specifiek energiesysteem en ’s avonds vertel je een boeiend verhaal over energietransitie op een bewonersbijeenkomst. Op elk niveau weet jij zaken goed uit te leggen en mensen te inspireren.

Wat zou je doen als het jouw huis was?
Het aardgasvrij maken van wijken is een technische, organisatorische en communicatieve puzzel. Wat is het beste alternatief voor gas? Wat betekent de transitie voor Zwolle als gemeenschap en voor de individuele bewoners? Je beseft heel goed dat je nogal wat van mensen vraagt.

Alle kanten van het ‘vak’ vind je interessant. Je verzamelt graag meningen van bewoners en ideeën van collega’s (alle beleidsterreinen). Er is geen ontwikkeling of trend die je mist. En je ontrafelt met plezier de nieuwe, ingewikkelde Warmtewet. Uiteraard heb je ook veel contact met externe partijen, zoals netwerkbeheerders en projectontwikkelaars. Dankzij al deze input kom je tot verrassend, creatieve inzichten en maak je gedragen en haalbaar beleid.

Waarom Zwolle?
In Zwolle is de energietransitie volop in gang. Onze stad, die de trotse titel 'Solar City' kreeg, legt de lat hoog om duurzame doelstellingen te realiseren.

Energietransitie heeft een hoge urgentie en is diep geworteld in de stad. Veel Zwollenaren plaatsen zonnepanelen of schaffen een elektrische auto aan. Bedrijven zijn met elkaar in gesprek hoe ze gezamenlijk schone energie kunnen opwekken. Jij krijgt de kans om je stempel op deze groene revolutie te drukken. 

Dit ben jij
Je hebt een Hbo of academische opleiding en minimaal drie jaar ervaring op het gebied van milieu, energie en/of warmte. Overheidservaring is niet persé nodig, maar je begrijpt wel hoe het werkt in een politiekgevoelige organisatie. Je kunt nog zo goed in je vak zijn; je adviezen moeten landen bij onze organisatie en het bestuur. Om een gelijkwaardige gesprekspartner te zijn, heb je bovendien voldoende technische expertise nodig van (collectieve) energiesystemen.

Energieneutraal is nog niet de norm. Je kunt partijen dus niets verplichten. Dankzij je uitstekende inlevingsvermogen, communicatieve skills, enthousiasme en prettige persoonlijkheid krijg je mensen in beweging. Je bent een vrije geest die vraagstukken op een praktische manier benadert én vaak originele oplossingen bedenkt. Je adviezen presenteer je met passie, zodat mensen mee willen denken en doen.

Je draagt je kennis graag over aan anderen. Bovenal heb jij de drive om van de Zwolse energietransitie een groot succes te maken.

Competenties

  • Met je inlevingsvermogen, communicatieve skills en enthousiasme breng je mensen in beweging;
  • Je bent creatief en komt met praktische (out off the box) oplossingen voor complexe vraagstukken;
  • Je adviezen presenteer je met passie, zodat mensen mee willen denken en doen;
  • Je draagt je kennis graag over aan anderen.

 

Benodigd aantal professionals
1. 

CV-eisen
Maximaal 5 pagina’s, opgesteld in het Nederlands, minimaal 2 referenties.

Werkdagen
Is hybride werken mogelijk: Ja
De opdracht wordt vervuld op de volgende werkdagen: Ma t/m Vrij

Planning
De gesprekken bij de opdrachtgever zijn gepland op woensdag 20 november 2024. De kandidaten die hiervoor uitgenodigd zijn, ontvangen uiterlijk op maandag 18 november bericht. Overige kandidaten ontvangen na de gesprekken bericht over de voortgang van deze inhuuropdracht.

 

Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.

De Eisen

  • Een aantoonbare afgeronde opleiding op minimaal hbo bachelor niveau;
  • Minimaal drie jaar aantoonbare werkervaring op het gebied van milieu, energie en/of warmte.

De Wensen

  • Aantoonbare technische kennis van (collectieve) energiesystemen; 0 - 3 jaar aantoonbare werkervaring (0 pt) 3 tot 5 jaar aantoonbare werkervaring (15 pt) Meer dan 5 jaar aantoonbare werkervaring (30 pt)
  • Aantoonbare werkervaring bij een semi-overheidsorganisatie; 1- 3 jaar werkervaring bij een semi-overheidsorganisatie; (15 pt) Geen aantoonbare werkervaring of korter dan 1 jaar; (0 pt) Meer dan 3 jaar werkervaring bij een semi-overheidsorganisatie; (30 pt)
  • Aantoonbare werkervaring met advisering binnen multidisciplinaire projecten rond gebiedsontwikkelingen. 1 - 3 jaar aantoonbare werkervaring; (20 pt) Geen aantoonbare werkervaring of tot 2 jaar; (0 pt) Meer dan 3 jaar aantoonbare werkervaring. (40 pt)

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Deze opdracht is gesloten, reageren is helaas niet meer mogelijk

Gesloten

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox