Gemeente Midden-Groningen
max €135 per uur
Groningen
36 uur per week
06 juni 2024
01 november 2024
Met ruim 60.000 inwoners is Midden-Groningen de derde gemeente van de provincie. Een ambitieuze gemeente waar iedereen met plezier kan wonen, leven, recreëren, ondernemen en werken. Samen met inwoners, bedrijven en organisaties maakt de gemeente deze ambitie mogelijk. Een ruimtelijke sfeer met pittoreske dorpen, stoere boerderijen en prachtige natuur. Maar ook een gemeente met een stedelijk karakter, nog geen kwartier rijden van de stad Groningen. Ons nieuwe Huis van Cultuur en Bestuur is voorzien van een theater, bibliotheek, muziekschool en grand café, kortom een prachtige ontmoetingsplek voor zowel inwoners als collega's. Een gemeente met grote kwaliteiten, maar ook met uitdagingen, zoals sociale achterstanden en aardbevingsproblematiek.
De aanleiding voor deze opdracht
De gemeente Midden-Groningen ligt in het gebied dat negatieve gevolgen ondervindt van de gaswinning uit het Groningenveld. Daarnaast speelt er een samenhang met de zoutwinning en de winning van gas uit kleinere velden. De aardbevingen die het gevolg zijn van de gaswinning zorgen voor schade aan gebouwen en voor onveilige situaties. De schade aan gebouwen moet worden hersteld en de gebouwen moeten worden versterkt om aan de veiligheidseisen te voldoen. Hiervoor zijn respectievelijk Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) en Nationaal Coördinator Groningen (NCG) verantwoordelijk. De gemeente heeft hierin een faciliterende rol. Naast de fysieke gevolgen zijn de maatschappelijke gevolgen van de gaswinning groot. Daarom ondersteunt de gemeente inwoners op individueel en collectief niveau bij het verwerken en oplossen van de gevolgen van de aardbevingen.
De 50 maatregelen (Nij Begun) van het kabinet als reactie op de uitkomst van de Parlementaire Enquête Aardgaswinning Groningen hebben grote invloed op hoe schadeherstel en versterking zich ontwikkelt en ook op de rol van de gemeente hierin. De gemeente krijgt hierdoor meer een regierol in een gebiedsgerichte aanpak. Dit wordt op dit moment verder uitgewerkt en ontwikkeld.
Het dossier is complex, ook door de vele structuurwijzigingen die er zijn geweest en omdat er moet worden samengewerkt met meerdere (overheids)organisatie met verschillende rollen. Dat maakt ook dat er sprake is van een omvangrijke overlegstructuur, zowel op lokaal als op regionaal niveau.
De gemeentelijke werkzaamheden die voortkomen uit de gevolgen van de gas- en zoutwinning maken onderdeel uit van het programma van Nij Begun.
Het team valt sinds kort onder het Domein Dienstverlening en Participatie. Het team bestaat uit diverse medewerkers, zoals gebiedsmanagers, aardbevingsconsulenten en meerdere (beleids)medewerkers die zich in brede zin bezighouden met het oplossen van de gevolgen van de gaswinning. Daarnaast wordt intensief samengewerkt met collega's vanuit andere teams en domeinen, om de integraliteit te borgen. Zo worden de projectleiders en toezichthouders vanuit het ruimtelijk domein en collega's van het sociaal domein eveneens ingezet voor het team.
De huidige strategisch adviseur vertrekt en daarom hebben we op zeer korte termijn een interim strategisch beleidsadviseur nodig die de werkzaamheden kan continueren tot de komst van een nieuwe strategisch beleidsadviseur.
Met wie werk je samen?
Je werkt samen met de beleidsadviseur gas- en zoutwinning, de teamleider, de programmamanager Gevolgen Gaswinning en de andere collega's van het team gevolgen gas- en zoutwinning. Daarnaast werk je ook samen met andere collega's die door de breedte van het domein waar nodig aanschuiven.
Hoe ziet je werkweek er uit?
Als strategisch beleidsadviseur voor het dossier gaswinning ben je samen met de beleidsadviseur verantwoordelijk voor de advisering van de programmamanager gaswinning en de portefeuillehouder op inhoud. Dat betekent het strategisch adviseren op het beleidsmatige deel en meedenken over alle aspecten van het dossier zoals ondergrond, versterking, schade en sociale impact.
Daarnaast blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen op specifieke beleidsterreinen die je doorontwikkelt naar de inhoud.
- Je adviseert aan de ambtelijke organisatie, directie en college over complexe onderwerpen die spelen binnen en raken aan de aardbevingsproblematiek;
- Je ontwikkelt beleid op meerdere complexe en brede beleidsterreinen zoals ondergrond, versterking, schade en leefbaarheid. Het betreft meestal dossiers met een grote maatschappelijke impact. Je bent hierbij gesprekspartner voor onder andere omliggende gemeenten en provinciale en landelijke overheidsinstellingen, zoals NCG, IMG, SodM en EZK;
- Je ontwikkelt de lokale uitwerkingen van maatregelen uit Nij Begun en bewaakt de samenhang en afstemming hierover op regionaal niveau;
- Je bewaakt en bevordert de samenhang en afstemming met andere beleidsvelden waaronder sociaal, economisch, ruimtelijke ordening en erfgoedbeleid.
Wij zijn op zoek naar een ervaren strategisch beleidsadviseur die bij de complexe gevolgen van gaswinning daadkracht met verbinding en expertise weet te combineren. Je bent gesprekspartner op alle niveaus en in een werkomgeving waar onzekerheden en hectiek regelmatig voorkomen, breng jij zowel inhoudelijke kennis als adviesvaardigheden op beleidsterreinen mee.
Je kunt je adviezen snel en vaardig schriftelijk omzetten in annotaties, collegevoorstellen en directievoorstellen.
De vaak urgente vraagstukken zijn bij jou in goede handen en je hebt affiniteit met het complexe aardgasdossier. Je bent analytisch zeer sterk, politiek sensitief, communicatief vaardig en weet de paden in de organisatie te bewandelen.
Daarom zoeken we een ondernemende persoonlijkheid, die transparant communiceert en acteert. Daarnaast vinden we het belangrijk dat je goed kunt samenwerken, zowel met het team als de stakeholders.
Verder vragen we:
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox