Gemeente Amsterdam
max €90 per uur
Noord-Holland
24 uur per week
14 december 2020
09 januari 2021
Functieomschrijving
Senior communicatieadviseur Ruimte & Duurzaamheid Voor de Omgevingsvisie 2050 van Amsterdam.
De gemeente Amsterdam is bezig met het opstellen van een Omgevingsvisie, een visie op de ruimtelijke ontwikkeling van Amsterdam voor de komende decennia. Het is een vernieuwing en vervanging van de huidige ruimtelijke visies, omdat de stad snel groeit en de druk op de ruimte steeds groter wordt. Voor de opstelling van de Omgevingsvisie is het bestuur in gesprek met de stad. Want wat gaat die snelle groei van de stad betekenen voor keuzes op het gebied van verkeer, wonen, openbare ruimte, groen, enzovoorts? Ofwel, wat voor stad wil Amsterdam zijn, als de huidige kinderen op de schoolpleinen volwassen zijn? Het projectteam bevindt zich in de afrondende fase en wordt steeds concreter. We zoeken een senior communicatieadviseur die ervaring heeft met grootschalige participatietrajecten en die zoekend en verkennend met het team en de te betrekken interne en externe partijen de nog benodigde processtappen kan bepalen, de kernboodschap kan distilleren en de aanverwante grootstedelijke en regionale thema's kan framen, om daarbij een dialoog op te zetten met de Amsterdammers. Vanwege het abstractieniveau zoeken we iemand die goed conceptueel kan denken maar die de materie ook kan structureren en de vertaling weet te maken naar concrete acties.
Werkzaamheden
- Factor C sessie opzetten en resultaten vertalen naar een stakeholdersanalyse en overkoepelende communicatie- en participatiestrategie voor het debat met de stad (in samenwerking met experts van het Communicatiebureau, o.a. Factor C, gedragsbeïnvloeding, storytelling, online redactie, campagneadvies, onderzoek en monitoring)
- Communicatiekalender opstellen - Communicatie- en participatiestrategie (deels) uitvoeren
- Gevraagd en ongevraagd communicatieadvies aan de projectmanager en het projectteam
- Vanuit communicatie samenwerkingsverband opzetten en onderhouden met aanverwante thema's/organisatieonderdelen binnen de gemeente (en eventuele externe betrokken partners)
- Interne stakeholders (binnen de gemeentelijke organisatie) meenemen in het veranderingsproces om op een open en toegankelijke wijze samen met externe partijen 'de stad vorm te geven'
- Zorgen voor gemeentelijke interne communicatie en kennisdeling
Gemeentelijke organisatie
De gemeentelijke organisatie bestaat uit vijf clusters, een bestuurs- en concernstaf en zeven bestuurscommissies (stadsdelen). De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De clusters Ruimte en Economie, Sociaal, Dienstverlening en Informatie, Interne Dienstverlening en Stadsbeheer bestaan uit afdelingen die expertise hebben op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad. Meer informatie over de gemeentelijke organisatie is te vinden op: https://www.amsterdam.nl/
De opdrachtgever(s)
Je wordt gedetacheerd vanuit het Communicatiebureau.
Bij het Communicatiebureau werken alle communicatiemedewerkers van de gemeente Amsterdam. Uitzonderingen zijn onder andere de voorlichters van de wethouders en woordvoerders van de stadsdelen. Het bureau bestaat uit vier afdelingen: Advies, Capaciteit en Ontwikkeling, Specialisten en Redacties.
Het Communicatiebureau zorgt voor alle communicatie binnen en buiten de gemeentelijke organisatie. Iedere collegeperiode wordt vastgesteld wat de speerpunten en thema's zijn en jaarlijks wordt met opdrachtgevers in de stad bepaald hoeveel capaciteit waar nodig is. Op grond daarvan kan het bureau medewerkers detacheren bij de verschillende organisatieonderdelen.
Het Communicatiebureau werkt volgens een aantal richtlijnen, zoals voor de gemeentelijke huisstijl. Het bureau heeft zelf specialisten in huis, waaronder vormgevers, tekstschrijvers, media- en campagneadviseurs. De inzet en de productie van communicatiemiddelen, bijvoorbeeld de gemeentelijke mediamix, stemmen communicatiemedewerkers af met de media adviseurs.
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox