Gemeente Hengelo
geen max tarief
Overijssel
32 uur per week
14 november 2022
31 mei 2023
Tijdelijke Aanjager sturing & monitoring Sociaal Domein
Gemeente Hengelo
Centraal gelegen in Twente ligt Hengelo, een stad met 80.000 inwoners en veel evenementen. Hengelo is een stad in beweging die hard werkt aan haar toekomst, zoals de binnenstad en de transformatie van het sociaal domein.
De 750 medewerkers van de gemeente Hengelo werken met inzet en ambitie voor de Hengelose inwoners en bedrijven. Dat doen zij vanuit de leidende motieven persoonlijk, respectvol, duidelijk en betrouwbaar. Dat is de wijze waarop de gemeente vanuit houding en gedrag haar dienstverlening vormgeeft en hoe men daarin met elkaar samenwerkt.
De opgave
In het licht van het recent opgestelde transformatieplan Sociaal Domein is binnen gemeente Hengelo het belang van een goede informatievoorziening over de ontwikkelingen en resultaten in het sociaal domein en het gesprek daarover binnen het sociaal domein met CMT, college en raad, nog duidelijker geworden. Monitoring en sturing lopen daarmee als een rode draad door de transformatieopgave, dat een verbetering van het management control systeem vereist. Dit betreft enerzijds de informatiekant (doorontwikkeling van dashboarding) en anderzijds de sturingskant (sturen, leren en verbeteren op basis van data). Met zowel de portefeuillehouders als het Managementteam Sociaal Domein is afgesproken om regelmatig in gesprek te gaan over:
Het doel hiervan is om kennis te delen, strategisch overleg te voeren en eventuele richting of vervolgacties te formuleren.
De afgelopen maanden is hard gewerkt om de informatievoorziening op orde te krijgen. In januari van dit jaar zijn dashboards opgeleverd, waarin data zijn opgenomen die we willen gebruiken om sturingsinformatie te genereren. Een mooi resultaat, maar tegelijkertijd roepen de data aanvullende vragen op waar wij nog onvoldoende duiding aan kunnen geven en die (nog) niet in lijn liggen met de ambities en afspraken die we hebben of nog moeten maken. Die duiding is belangrijk om de juiste (bij-)sturing te kunnen geven. We willen kunnen volgen en begrijpen of de maatregelen die we nemen het gewenste effect hebben. Hiertoe zoeken we de komende periode een:
Aanjager sturing & monitoring
De functie
Als aanjager op het sturings- en monitoringsvraagstuk lever je via de activiteiten in jouw ontwikkelopgave een concrete bijdrage aan het verbeteren van de kwaliteit en de betaalbaarheid van de dienstverlening in het sociaal domein binnen de gemeente Hengelo. In jouw geval is het gericht op het inzicht te versterken in de voortgang van de kosten- en volumeontwikkeling en de (effecten van de) gestelde maatregelen, en bij te dragen aan het juiste gesprek over duiding ervan. Dat doe je door overzicht te bewaren, de kritische vragen te stellen en te zorgen voor verbinding binnen en buiten het programma. Je hebt oog voor de feiten en cijfers en bent in staat om de juiste duiding daarover te organiseren.
Je werkt in de dagelijkse praktijk nauw samen met de ontwikkelmanager sociaal domein, concernmanager sociaal, collega opgave-coördinatoren, het kern datateam, financiën, control, en in het bijzonder met de teammanagers en de afdelingsmanagers (naast beleidsmedewerkers en uitvoerende professionals).
In de samenwerking met de ontwikkelmanager treedt je op als rapporteur en samen geef je de juiste prioriteit aan de ontwikkelingen van stuurinformatie. In overleg met de ontwikkelmanager kan de aanjager ook optreden als rapporteur richting de bestuurlijk opdrachtgever of het CMT. Je adviseert de ontwikkelmanager bij afwijkingen in de planning, de financiën, de kwaliteit en in onvoorziene omstandigheden. Je signaleert risico’s in de uitvoering en formuleert beheersmaatregelen om deze risico’s te ondervangen.
Het profiel
Functie-eisen
Je hebt ervaring met het werken op grote projecten binnen de publieke sector. Als projectmanager kun je je zowel dienstverlenend als onafhankelijk opstellen en bewaak je op resultaatgerichte wijze de balans tussen de wensen en ambities van het primaire proces en de wettelijke- en concernkaders.
Je hebt een afgeronde HBO- of WO- opleiding, op financieel/(bedrijfs)economisch of bestuurs of bedrijfs kundig gebied, aangevuld met minimaal 3 jaar relevante werkervaring in een vergelijkbare rol in dezelfde sector/gemeentelijke overheid. Daarnaast heb je ervaring met het coachen en motiveren van collega’s.
• Uit het cv van de kandidaat blijkt minimaal 3 jaar recente ervaring in een soortgelijke rol;
• Uit het cv blijkt aantoonbare relevante werkervaring op gebied van (project)management;
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox