Gemeente Nederweert

Projectleider Woo

Gemeente Nederweert

De opdracht­omschrijving

Opdrachtomschrijving

Inleiding: De overheid moet transparanter worden richting de burger. Om dit te bewerkstelligen is de Wet open overheid (Woo) opgesteld. De Wet open overheid is de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (hierna: Wob). De Woo stelt het actief openbaar maken van informatie aan de burger centraal. De Woo bevat nieuwe verplichtingen die twee hoofdonderwerpen betreffen: het actief openbaar maken van documenten in 11 informatiecategorieën en het op orde brengen van de informatiehuishouding van bestuursorganen, waaronder gemeenten. Als informatie niet (goed) wordt bewaard en gearchiveerd, kan deze informatie niet openbaar worden gemaakt. De overheid kan minder goed worden gecontroleerd door burgers en journalisten. Actieve openbaarmaking en een transparante overheid zijn dus de actuele onderwerpen.


Wat is actief openbaar maken? Actief openbaar maken houdt in dat documenten in de 11 informatiecategorieën binnen 14 dagen nadat ze de status definitief hebben gekregen elektronisch gepubliceerd moeten worden via PLOOI, een platform voor actieve openbaarmaking van overheidsinformatie van Kennis- en exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP). KOOP is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.  Deze verplichting gaat bijvoorbeeld gelden voor de raadsstukken, bestuursstukken en Wob-Woo-verzoeken. Verschil met de bestaande actieve openbaarmaking volgens artikel 8 van de Wob is dat de Woo specifieke categorieën opsomt die verplicht actief openbaar gemaakt worden.


Wat betekent het op orde brengen in het kader van de Woo? Verder verplicht de Woo gemeenten om de informatiehuishouding op orde te brengen en hun digitale overheidsinformatie duurzaam toegankelijk te maken en te houden. De bepaling uit de Archiefwet dat gemeenten documenten in een goede, geordende en toegankelijke staat moeten bewaren, wordt herhaald in de Woo.

Project:

Nederweert wil de implementatie van de Woo projectmatig aanpakken om ervoor te zorgen dat onze processen voldoen aan de kwaliteitseisen van de Woo. Per 1 mei 2022 treedt de wet in werking. Voor het actief openbaar maken van de informatiecategoriën wordt 5 jaar voorgeschreven, voor het op orde krijgen van de basis van de informatievoorziening (een tweede aspect benoemd in de wet) wordt 8 jaar gegeven.
De eerste fase van het project is het verkrijgen van inzicht in de impact die de invoering van de wet heeft. Deze impactanalyse behelst onder andere aanpassingen binnen onze primaire en bedrijfsvoering processen, organisatievertaling in rollen en verantwoordelijkheden, aanpassingen in systemen en aansluiting op PLOOI en, belangrijk, de veranderende werkwijze voor de ambtenaar.
De tweede fase behelst het opstellen en vaststellen van een implementatieplan. Na de impactanalyse wordt dit plan opgesteld met daarin een planning voor het actief openbaar maken van de informatiecategorieën. De Woo schrijft geen vaste volgorde voor, Nederweert volgt de voorgestelde planning opgesteld door de VNG (zie bijlage 1). Parallel aan het opstellen van een implementatieplan dient een ambitieniveau worden vastgesteld, maakt Nederweert alleen het strikt noodzakelijke actief openbaar of doen we meer? Naast de ambitie gaan we een strategie vaststellen, kiezen we bijvoorbeeld een top-down- of bottom up benadering bij de implementatie, beiden worden bepaald door College en/of Raad.


De Woo raakt dus alle teams binnen onze gemeente. De Woo is van invloed op de hele informatiehuishouding en vraagt een andere werkwijze van de hele gemeentelijke organisatie. Het doel van de Woo is een transparantere overheid. Om de invoering succesvol te laten zijn spelen drie onderwerpen die met elkaar te maken hebben een rol: draagvlak bij medewerkers, een goede veranderkundige aanpak en planmatige invoering. Deze onderwerpen zijn gelijk aan de invoering van de Omgevingswet. Om diezelfde aanpak te hanteren is het, gezien de complexiteit en het ontbreken van personeelscapaciteit, nodig om expertise in te huren. Inmiddels is het wetsvoorstel op 5 oktober 2021 aangenomen door de Eerste Kamer en wordt 1 mei 2022 als beoogde datum van inwerkingtreding genoemd.

Taken:

De werkzaamheden zullen bestaan uit een mix van taken binnen de Woo beschreven aandachts­gebieden. Een groot deel van het werk bestaat uit het voorbereiden en uitvoeren van een spoed-inventarisatie van de huidige stand van zaken. Daarbij dienen veel inhoudelijke zaken op een rij gezet te worden en daarna planmatig uitgewerkt en afgestemd te worden. Ook de financiën moeten worden berekend. Het Rijk heeft meerjarig budgetten vrijgemaakt en de verdeling is ingewikkeld. Wat moet volgens ons door de projectleider zoal worden gedaan/opgeleverd?

  • Inventarisatie en groeperen van de stand van zaken op de kerndelen van de wet;
  • Onderzoek doen naar het huidige beleid en proces van het opstellen en publiceren van documenten in Nederweert. De adviseur doet onderzoek en analyseert de stand van zaken binnen de organisatie en wat er op korte termijn moet gebeuren om de taken van de Woo ingevoerd te krijgen per 1 mei 2022 (die elk team dient uit te werken in een eigen teamplan toegespitst op de taken van dat team);
  • Een plan van aanpak voorbereidingen WOO waarbij een expliciet ambitieniveau wordt beschreven die aansluit op de maat van Nederweert: “sober en doelmatig waarbij wij niet koploper willen zijn”;
  • Een advies voor veranderingen in de organisatie;
  • Een robuust en reëel financieel (meerjarig) budget voor de diverse disciplines, alsmede een realistische raming van capaciteit en looptijden van programma’s en projecten;
  • Een beschrijving van de uitvoeringsorganisatie voor de realisatie van het plan:
    • Beschrijving van een in te richten programmaorganisatie, alsmede een kader voor het bewaken en monitoren van de voortgang (dashboard);
    • Voorstel m.b.t. samenstelling van de projectgroep tot het implementeren van de Woo in de organisatie (incl. projectleider/programmamanager);
  • Identificatie risico’s met de mogelijke consequenties en uitgewerkte alternatieven c.q. beheersmaatregelen;
  • De samenhang en/of afhankelijkheden met andere projecten in kaart brengen en beschrijven in het plan van aanpak. In ieder geval samenhang met de AVG, wet digitale toegankelijkheid en de Wep;
  • Op basis van het vorenstaande zullen de uitwerkingen vastgelegd moeten worden in een document waarin minimaal het volgende staat: achtergrond, korte omschrijving, projectdoelen, scope van het project (impactanalyse, ambitie en strategie, implementatieplan), buiten de scope van het project, raakvlakken met andere trajecten/projecten, organisatie en planning, benodigde personele inzet, verwachte kosten, risico's en maatregelen. 

Integriteit is één van de kernwaarden van onze organisatie. De kandidaat moet een Verklaring omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen. Er kan pas met de opdracht gestart worden op het moment dat de originele VOG is afgegeven.

Kandidaatomschrijving

Functie-eisen:

  • Afgeronde HBO opleiding (Bestuurskunde, Juridisch en/of Informatiehuishouding)
  • Ruime werkervaring met coördinerende en projectmatige werkzaamheden in een gemeentelijke organisatie
  • Inhoudelijke (juridische) kennis van de Wob en de Woo;
  • Bekend met politiek, bestuurlijke verhoudingen (werkproces) binnen een gemeentelijke organisatie
  • Zowel schriftelijk als en mondeling communicatief vaardig
  • Resultaatgerichte, dienstverlenende en flexibele instelling
  • Overtuigingskracht, weerstand managen, helikopterview, analytisch vermogen en verbinder

Interviewplanning

De top drie van kandidaten wordt door de gemeente Nederweert uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De gesprekken worden in week 3 van 2022 gevoerd in Nederweert. Wij verzoeken de kandidaten hier uitdrukkelijk rekening mee te houden.

Contact over de opdracht en/of procedure loopt uitsluitend via inhuurdesk Banenplein Limburg. Wij verzoeken u dan ook vriendelijk hierover geen contact met gemeente Nederweert op te nemen. 

Toelichting op rooster

Rooster in overleg.

Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.

De Eisen

  • Werkervaring Op CV aantoonbaar minimaal één jaar werkervaring in de afgelopen drie jaar, met taken op het gebied van informatiehuishouding en juridische zaken. Concrete voorbeelden zijn de invoering van de Wet Elektronische Publicaties (Wep), de invoering van de AVG of de invoering van de Omgevingswet. Referentie vereist
  • 2 relevante referenties, die de volgende gegevens bevatten: naam referent, functie, organisatie, e-mailadres en/of telefoonnummer.

De Wensen

  • Interview Bij deze opdracht worden na de eerste selectieronde met een aantal partijen interviews afgenomen. Deze wegen mee in de uiteindelijke beoordeling. Deze interviews worden beoordeeld volgens de hieronder aangegeven criteria. Passendheid op opdracht: 10% - Passendheid in team 10% - Flexibiliteit 5%
  • Opleiding Op CV aantoonbaar minimaal een afgeronde HBO opleiding.
  • Werkervaring Op CV aantoonbare werkervaring met vergelijkbare omvangrijke projecten/programma’s. Dit moet uit een voorbeeldprojectbeschrijving/-aanpak duidelijk naar voren komen.

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Deze opdracht is gesloten, reageren is helaas niet meer mogelijk

Gesloten

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox