Gemeente Hilversum

Projectleider Proeftuin Aardgasvrije Wijken (PAW) en energietransitie

Gemeente Hilversum

De opdracht­omschrijving

Gemeente Hilversum, een uitdagende werkgever in de Mediastad in het groen
De gemeente Hilversum luistert aandachtig naar de vraagstukken die haar burgers, bezoekers en bedrijven aan de orde stellen. We zoeken actief de dialoog op met onze inwoners en partners. We helpen hen om oplossingen te vinden. Soms door in coproductie samen te werken. En soms door de regie te voeren. Zo werken we aan een zelfredzame samenleving. Die samenleving verandert echter steeds sneller. Van ons wordt verwacht dat wij effectief en tijdig kunnen inspringen op nieuwe eisen en wensen.

Hiervoor hebben we een netwerkorganisatie gebouwd. Daarin werken ruim 600 collega’s aan wat er nodig is voor en in Hilversum. Dat zijn collega's die hun maatschappelijke betrokkenheid en ambitie kunnen omzetten naar concrete resultaten, waar de stad verder mee kan. Het zijn collega's die bereid zijn om steeds die extra stap te zetten, ook op de minder gebaande paden. Die anderen - binnen en buiten de organisatie - stimuleren en helpen om hetzelfde te doen. Collega's die flexibiliteit tonen in houding en gedrag. Die denken en handelen vanuit zelfvertrouwen en verantwoordelijkheid. Collega’s die politiek sensitief zijn, inzicht hebben in de processen en hun eigen rol binnen een politiek bestuurlijke omgeving.

Onze kernwaarden: klantgericht werken, initiatief nemen, samenwerken en samenlevingsgericht werken. De rode draad is dat we ons blijven ontwikkelen. Dan zijn we nu, maar ook in de toekomst, toegerust voor de (nieuwe) taken waar we als gemeente voor staan.

Context opdracht
Sinds 2021 is de Proeftuin Aardgasvrij Wijken (PAW) in de noordelijke Hilversumse Meent in uitvoering. Het einddoel is om 623 woningen van het aardgas af te krijgen. In deze wijk is sprake van particulier woningeigendom en woningen in eigendom van twee woningcorporaties.

In de afgelopen twee jaar is er gewerkt aan het optuigen van een organisatiestructuur, waarin de diverse stakeholders een positie, rol en verantwoordelijkheid hebben. De stakeholders zijn de Stichting Hilversumse Meent, de woningcorporaties de Alliantie en G en O, netbeheerder Liander en de gemeente Hilversum. De stakeholders komen maandelijks samen in de regiegroep PAW Hilversumse Meent. Onder de regiegroep hangen op dit moment twee werkgroepen, te weten de Werkgroep Arrangementen en Maatregelenpakketten (WAM) en de Werkgroep Communicatie. Daarnaast is er een bewonersraad opgericht waarin bewoners (huur en particulier) op persoonlijke titel adviseren op voorstellen die worden voorgelegd aan de regiegroep.

Meer info is te vinden op de website: www.hilversum.nl/meentaardgasvrij

Opdracht
Op dit moment gaat er veel tijd en aandacht uit naar woningeigenaren en wordt gewerkt, met het energiedienstenbedrijf, aan de ontwikkeling van arrangementen of totaalpakketten die straks kunnen afgenomen kunnen worden. Daarnaast wordt door de Alliantie met de Warmtemaatschappij (bronnet voor 20-180 woningen) een pilot van 20-40 woningen voor de bouwvakantie van 2023 gerealiseerd.

Daarnaast wordt regelmatig gecommuniceerd met de buurt via nieuwsbrieven, artikelen, themabijeenkomsten. We staan op het punt om met  een concreet aanbod de buurt weer in te gaan.

De rol van kwartiermaker (opzetten structuur, governance, plan van aanpak) is ingevuld. De taak is meer verschoven naar een procesmanager/projectleider, die ook kijkt wat er op welk moment nodig is, wat aanpassing behoeft in planning/governance/structuur en er op toeziet dat afspraken worden nagekomen en ook toeziet op de planning.

Profiel:

  • Verbinder die onafhankelijk en boven de partijen de gemene deler in de gaten houdt en daarop stuurt door het vastleggen van afspraken in bijvoorbeeld opdrachten, besluiten en strategische planning;
  • Projectvaardigheden: projectmatig en programmatische ervaring;
  • Allround kennis, inzicht en overzicht in relatie tot de warmtetransitie. Geen inhoudelijk expert of gedetailleerde achtergrondkennis vereist, wel een pré;
  • Op de hoogte van actuele ontwikkelingen en vraagstukken m.b.t. de warmtetransitie;
  • Ervaring met Multi stakeholder processen;
  • Kennis en inzicht in belangen van de betrokken stakeholders;
  • Analytisch en to the point;
  • Kennis en ervaring met gemeentelijke besluitvormingsprocessen en -procedures;
  • Zakelijke instelling;
  • In staat om regie te nemen en te sturen op resultaten;

Voeten in de klei en in staat om gesprekken te voeren op alle niveaus.

Het project PAW de Meent zal naar verwachting 3 dagen per week inzet behoeven. De vierde dag wordt invulling gegeven aan de uitvoering van activiteiten uit het jaarplan Energietransitie 2023.


Competenties
- Uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheden,
- Organiseren,
- Flexibel,
- Teamspeler,
- Zelfstandig,
-Project- procesmanagement,
- Stakeholdermanagement,
-Inzicht in de (energie)techniek.

Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.

De Eisen

  • Een afgeronde opleiding op minimaal hbo bachelor niveau;
  • Aantoonbare werkervaring als projectleider energietransitie in de afgelopen 5 jaar;
  • Aantoonbare werkervaring met transitieprocessen met verschillende externe stakeholders (benoem dit duidelijk op een aparte pagina in het cv);
  • 2 relevante referenties, die de volgende gegevens bevatten: naam referent, functie, organisatie, e-mailadres en/of telefoonnummer.

De Wensen

  • Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring in de afgelopen 5 jaar met energietransitie
  • Minimaal 2 transitieprocessen met externe stakeholders als projectleider uitgevoerd (benoem 2 voorbeelden op een aparte pagina in het cv)
  • Uiterlijk beschikbaar per 1 mei 2023
  • Aantoonbare werkervaring bij een gemeente

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Deze opdracht is gesloten, reageren is helaas niet meer mogelijk

Gesloten

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox