gemeente Utrecht
max €120 per uur
Utrecht
24 uur per week
09 september 2026
01 maart 2026
Projectleider landelijk dataportaal laadpaalgebruiksgegevens
Periode: zsm, maar bij voorkeur uiterlijk 9 september voor 1,5 (1-3-2026) jaar met de mogelijke optie tot verlenging
Belasting: 16 – 24 uur per week
Tarief: Max. € 120,-- euro per uur inclusief reiskosten, exclusief BTW
Toelichting speelveld
Utrecht heeft jou nodig!
In de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) wordt samengewerkt om de uitrol van een integrale laadinfrastructuur mogelijk te maken. Een deel wordt nationaal uitgevoerd door ondernemers, overheden, netbeheerders en kennisinstellingen in landelijke werkgroepen en een deel wordt regionaal uitgevoerd door overheden in de NAL samenwerkingsregio’s (de provincies zijn verdeeld over vijf samenwerkingsregio’s en de G4 vormt een zesde samenwerkingsregio).
Het landelijk dataportaal laadpaalgebruiksgegevens is een initiatief van de NAL samenwerkingsregio’s. Voorheen had een onderzoeksinstelling de laadpaalgebruikersgegevens van de G4 en de MRA-E (regio Noordwest-Nederland) in beheer, maar die constructie was om verschillende redenen niet duurzaam. Met de overstap naar het nationaal dataportaal wegverkeer (NDW) is de database uitgebreid naar de andere samenwerkingsregio’s waardoor de database nu de gebruiksgegevens van openbare laadpalen in heel Nederland bevat.
Het NDW werkt in opdracht van de stuurgroep landelijk dataportaal laadpaalgebruiksgegevens (LINDA) aan een landelijk dataportaal met gebruiksgegevens van openbare laadpalen. In dat dataportaal kan laaddata opgeslagen en beschikbaar worden gemaakt voor bijvoorbeeld beleidsinterventies en wetenschappelijk onderzoek. Verschillende NAL-regio’s zijn voor het bijplaatsen van openbare laadpalen afhankelijk van data en informatie uit het dataportaal (primair proces).
De opdracht is eind 2022 aan het NDW gegund en had inmiddels afgerond moeten zijn. Door verschillende omstandigheden is dit project vertraagd en heeft het project meer inspanning gekost dan van tevoren ingeschat.
De stuurgroep LINDA en de NAL regio’s zoeken hiervoor een projectleider om het project, het dataportaal voor laaddata, weer op de rit te krijgen. Iemand die programmatisch, projectgericht, actief, sturend en verbindend is. De nieuw te werven projectleider werkt toe naar een voorspoedige afronding van de (initiële) ontwikkelfase en overgang naar de beheers- en onderhoudsfase.
Daarnaast ligt er een grote opdracht om op basis van een door de stuurgroep geformuleerde inzet nationale afspraken te maken met de Charge Point Operators (CPO’s) over het gebruik van het dataplatform, inclusief het oprichten van een data aanvraag loket met bijbehorend aanvraagproces. Juridische expertise – liefst t.a.v. datarechten en dataprivacy – en strategische gespreksvaardigheden zijn belangrijk voor het slagen van dit deel van de opdracht.
Je taken zijn:
Voorzitten van stuurgroep en aansturing NDW Optreden als gedelegeerd opdrachtgever voor het project namens de NAL-regio’s Afstemming met het NAL-regio overleg Afstemming met CPO’s o.a. over aansluiten van nieuwe CPO’s Meewerken aan acties die volgen uit de stuurgroep, tijdig sturen op benodigde input vanuit de regio’s Korte termijn: nationale afspraken CPO’s over dataplatform Lange termijn: (advies over) governance van onderhoud en doorontwikkeling dataplatform Proactief meedenken over doorontwikkeling dataplatform
Jij hebt/bent:
WO werk- en denkniveau; Minimaal vijf jaar relevante werkervaring, waaronder werken met of voor overheden; Ruime ervaring met projectmatig werken en minimaal 3 jaar ervaring als projectleider. Hier zaten ook complexe projecten tussen gekarakteriseerd door de aanwezigheid van verschillende belangen en een gemiddeld tot hoog afbreukrisico;
Ook herken je je in de volgende competenties/vaardigheden: Een stevige gesprekspartner op zowel tactisch als strategisch niveau; Kennis en affiniteit met organisatie van databeheer is een pré; Ervaring met juridische vraagstukken. Ervaring met dataprivacy en datarechten is een pré; Kennis en affiniteit met duurzame mobiliteit en laadinfrastructuur is een pré.
Goed om te weten:
Gesprekken zijn gepland tussen 19 t/m 22 augustus. De manager neemt contact op indien je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Dit kan of fysiek of digitaal plaatsvinden. Indien een tweede gesprek gewenst is zal dit op 26 of 27 augustus plaatsvinden.
Door de weging van de antwoorden op de vragen in de uitvraag wordt de rangorde van de offertes in prijs/kwaliteit bepaald. Alleen van de 5 hoogst scorende offertes worden nader gewogen op de kwaliteit. Indien het aantal offertes de 10 niet overstijgt kunnen alle offertes nader op de kwaliteit beoordeeld worden.
Wanneer de hierboven beschreven opdracht door omstandigheden niet binnen de voorziene periode kan worden afgerond behoudt Gemeente Utrecht zich in alle geval het recht voor de opdracht te verlengen tot het moment dat een zorgvuldige afronding en overdracht kan worden gerealiseerd.
De gemeente Utrecht behoudt zich het recht voor om gedurende de eerste 3 maanden na gunning, bij gebleken ongeschiktheid of tussentijdse beëindiging, de opdracht te gunnen aan de nummer 2 aanbieder of opvolgend.
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox