Gemeente Amsterdam
max €90 per uur
Noord-Holland
32 uur per week
17 augustus 2020
01 september 2021
Functieomschrijving
Projectleider Integrale Aanpak Diamant- en Marathonbuurt
Werkzaamheden
Voor een tweetal buurten in stadsdeel Zuid zijn we op zoek naar een projectleider, die samen met bewoners, professionals en collega's een vernieuwende aanpak neerzet en uitvoert om een positieve ontwikkeling in deze buurten op gang te brengen.
De aanpak Diamantbuurt en Marathonbuurt zijn een focusopgave uit de gebiedsplannen 2020, waarin de belangrijkste opgaven per gebied zijn opgenomen:
Samenhangende aanpak sociale problematiek in de Diamantbuurt (De Pijp, Rivierenbuurt)
In de Zuid-Pijp, de Rijnbuurt en de IJselbuurt komt veel sociale problematiek voor. In veel gevallen gaat het om een stapeling van problemen op meerdere leefgebieden. De nadruk ligt op armoede, jongerenproblematiek en psychische klachten. De problematiek is het zwaarst in de Diamantbuurt. De instroom van nieuwe kwetsbare groepen legt steeds meer druk op de leefbaarheid in de buurt. De zorgen om overlast van buren en/of kinderen en jongeren en de overlast in de openbare ruimte neemt toe.
Een samenhangende buurtaanpak voor de Marathonbuurt (Oud-Zuid)
In de Marathonbuurt staan veel corporatiewoningen, waar voornamelijk mensen met een laag inkomen wonen. 13 procent van de bewoners valt in de groep kwetsbare Amsterdammers. Zij kampen met gezondheidsklachten, psychische klachten en/of sociale problemen zoals armoede, eenzaamheid en werkloosheid. Het aantal kwetsbare huishoudens neemt toe en door de verkoop van corporatiewoningen is er een toestroom van mensen met een andere leefstijl. De tegengestelde leefstijlen leiden tot vermindering van buurtcontact en soms tot conflicten tussen bevolkingsgroepen. De reguliere aanpak werkt onvoldoende om de problemen in deze buurten op te lossen. Er is een meer integrale aanpak nodig. Beide projecten hebben daarom tot doel een samenhangende aanpak voor én met de buurt te realiseren, rekening houdend met de identiteit/eigenheid van de buurt. Ieder project heeft zijn eigen aanpak, werkgroep, planning en netwerk in de wijk.
In het afgelopen half jaar is op basis van een eerste analyse een plan van aanpak opgesteld voor beide buurten.
De projectleider is verantwoordelijk voor de realisatie van het plan van aanpak en tegelijkertijd te zorgen voor de (permanente) doorontwikkeling van het plan. De belangrijkste taken daarbij zijn:
Gemeentelijke organisatie
De gemeentelijke organisatie bestaat uit vijf clusters, een bestuurs- en concernstaf en zeven bestuurscommissies (stadsdelen). De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De clusters Ruimte en Economie, Sociaal, Dienstverlening en Informatie, Interne Dienstverlening en Stadsbeheer bestaan uit afdelingen die expertise hebben op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad. Meer informatie over de gemeentelijke organisatie is te vinden op: https://www.amsterdam.nl/
De opdrachtgever(s)
Amsterdam heeft zeven stadsdelen die samenwerken om zich te ontwikkelen tot herkenbare en, zoveel mogelijk, uniform ingerichte organisaties. Dagelijks besturen en stadsdeelcommissies vormen namens de Gemeente Amsterdam een lokale voorhoede in de participatieve en representatieve democratie. Stadsdelen signaleren wat erbuiten speelt en leeft, agenderen actuele onderwerpen op de juiste plek en jagen aan dat er samen met bewoners, ondernemers en bezoekers merkbare resultaten worden behaald. Stadsdelen zijn zeven compacte, wendbare organisaties die van buiten naar binnen werken en denken.
Stadsdeel Zuid heeft ruim 137.000 inwoners die in wijken wonen die sterk van elkaar verschillen. Het stadsdeel verbindt grootstedelijke ontwikkelingen en maatschappelijke vraagstukken op buurtniveau. Zuid is een stadsdeel met vele gezichten. Het is het stadsdeel van de Albert Cuypmarkt, de Zuidas, het Rijksmuseum en het Vondelpark. Deze plaatsen zijn in trek bij zowel bewoners als toeristen. We benutten kansen om het internationale karakter op economisch en cultureel gebied verder te ontwikkelen. Informatie over het stadsdeel is te vinden op www.amsterdam.nl/zuid
Stadsdeel Zuid kent drie gebiedsteams (Buitenveldert, Zuidas; De Pijp, Rivierenbuurt; Oud-Zuid), die ieder in het eigen gebied de opgave signaleren, agenderen en de aanpak er van aanjagen. Daartoe stellen zij iedere vier jaar een gebiedsagenda op en vertalen deze jaarlijks naar een gebiedsplan met een aantal focuspunten.
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox