Provincie Flevoland

Projectleider grondgebruik en gebiedsproces bodemdalingsgebied

Provincie Flevoland

De opdracht­omschrijving

Organisatie
Stuurgroep grondgebruik

De provincie Flevoland heeft samen met LTO-Noord, het Waterschap Zuiderzeeland en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), de Stuurgroep Grondgebruik Flevoland opgericht. Deze stuurgroep heeft begin 2018 aangegeven dat zij graag de ontwikkelingen die invloed hebben op het agrarisch grondgebruik in Flevoland in beeld gebracht wilde zien. Het ging daarbij met name om de gevolgen van besluiten in het kader van de ruimtelijke ordening (zoals stedelijke ontwikkelingen), de gevolgen van bodemdaling en klimaatverandering en de gevolgen van ontwikkelingen binnen de agrarische sector.

De Stuurgroep Grondgebruik Flevoland wil door middel van de drie pilots bevorderen dat ervaring wordt opgedaan met innovatieve vormen van agrarisch grondgebruik, al dan niet in combinatie met meervoudig ruimtegebruik. Door eventueel te combineren met ruiling (kavelruil) kan duurzaam worden ingespeeld op verwachte veranderingen van de grondgebruiksmogelijkheden op langere termijn (2025 – 2040). Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) heeft expliciet aangegeven te willen experimenteren met inzet voor maatschappelijke doelen. Het RVB heeft bij monde van mevrouw A. van Boxtel en staatssecretaris Knops, daartoe haar medewerking toegezegd bij de presentatie van het eindrapport “Grond in Beweging”, dat op 1 maart 2019 aan staatssecretaris Knops is aangeboden (https://www.rijksvastgoedbedrijf.nl/actueel/nieuws/2019/03/08/staatssecretaris-knops-bij-ontvangst-rapport-%E2%80%98grond-in-beweging%E2%80%99-innovatief-grondgebruik-steunen).

De pilots behoren bij reeds lopende (beleids-)trajecten en/of projecten, die voor de verschijning van het rapport al waren opgestart, daardoor hebben ze een eigen organisatiestructuur en bestuurlijke context met specifieke accenten en insteken.

Het gaat concreet om drie pilots:

  1. Bodemkwaliteit -> Noordoostpolder en mogelijk uit te breiden naar Oostelijk Flevoland

Deze pilot wordt door het Actieplan Bodem en Water getrokken.

Vanuit het ABW is het initiatief genomen tot een gebiedsgericht bodemproject in de NOP, omdat de bodemkwaliteit daar kritisch is vanwege de aard en intensiteit van de bouwplannen. Daarnaast spelen ook zaken als wateroverlast en -kwaliteit. In samenspraak met RVB wordt gewerkt aan het tot stand komen van een project omtrent pacht in relatie tot bodemkwaliteit.

  1. Bodemdaling -> Flevoland/Noordoostpolder

Deze pilot valt onder het Gebiedsproces Zuidwest Emmeloord (zie onder)

  1. Meervoudig ruimtegebruik in een stadsrandgebied -> Zuidelijk Flevoland

Deze pilot wordt door het Rijksvastgoedbedrijf getrokken. In deze pilot werkt het RVB samen met meerdere organisaties om meervoudig ruimtegebruik vorm te geven in combinatie met biologische strokenlandbouw. RVB wil hiervoor gronden beschikbaar stellen. De onderzoeksvraag van dit meerjarige project is hoe deze opgave te combineren is en wat de hiervan impact is op biodiversiteit en bodemkwaliteit.

Pilot Bodemdaling en Gebiedsproces Zuidwest Emmeloord
Provincie, waterschap en de gemeente Noordoostpolder zijn, op verzoek van het waterschap, in 2016 een gebiedsproces gestart in het bodemdalingsgebied van de Noordoostpolder. Aanleiding hiervoor was de toenemende wateroverlast in het gebied door bodemdaling. Dit project heeft een eigen stuurgroep, hierin zitten naast de drie overheden (gemeente Noordoostpolder, provincie en waterschap) op uitnodiging het RVB en LTO-Noord. De stuurgroep wordt ondersteund door een ambtelijke projectgroep bestaande uit medewerkers van de provincie Flevoland, gemeente Noordoostpolder en het waterschap Zuiderzeeland.

Deze fase is gericht op het in de praktijk verkennen hoe omgegaan kan worden met de nattere omstandigheden in het gebied door een pilot.

Voor de korte termijn is de opgave om het gebiedsproces en de communicatie met het gebied weer op gang te brengen. In het gebied worden op het moment nog verschillende projecten en onderzoeken uitgevoerd op het gebied van bodem en water, getrokken door waterschap en provincie.

Pilot Bodemdaling: Verkenningsfase en vervolg

Een aantal agrariërs heeft in 2018 met ondersteuning verschillende richtingen voor een toekomstige ontwikkeling van het gebied uitgewerkt. In deze fase willen we een verkenning met het gebied opzetten die moet aangeven of er op korte termijn behoefte en bereidheid is voor het opzetten van een pilot waarin gezocht wordt naar een aangepast grondgebruik voor het bodemdalingsgebied. Hierbij wordt in eerste instantie gedacht aan ondernemers in het gebied, maar ook moet verkend worden of er initiatieven of ondernemers van buiten het gebied zijn die in het gebied willen experimenteren. Het kan dat een experiment op eigen grond wordt uitgevoerd, maar ook dat daarvoor gekeken wordt naar RVB-gronden in het gebied. We denken de verkenningsfase uit te besteden aan een externe partij (begeleiding en ondersteuning agrariërs).

Afhankelijk van de uitkomst van deze verkenningsfase krijgt de pilot Bodemdaling verder vorm.

Opdracht
Als projectleider bent u verantwoordelijk voor:

U bent de belangrijkste adviseur Stuurgroep Grondgebruik. U bent verantwoordelijk voor:

  • Strategisch adviseren van de bestuurlijk portefeuillehouder en management over mogelijke impact van het rapport ‘Grond in beweging’ voor Flevoland en Stuurgroep in samenwerking met andere partijen inzake de invloed van ontwikkelingen op het (agrarisch) grondgebruik tot en met 2040.
  • Organisatie en ondersteuning van de stuurgroep Grondgebruik
    • organiseren en inhoudelijk voorbereiden van de stuurgroep-vergaderingen (2 of 3 per jaar)
    • voorbereiding vindt plaats in overleg met de werkgroep grondgebruik;
  • Bewaken van en rapporten over de voortgang van de drie pilots
  • Coördinatie en afstemmen met gerelateerde trajecten (Landbouw Meerdere Smaken, stuurgroep Bodemdaling)

Gebiedsproces Zuidwest Emmeloord & Stuurgroep Bodemdaling

U bent binnen de provincie het aanspreekpunt voor het gebiedsproces Bodemdaling met daarbij de volgende taken:

  • Organisatie en ondersteuning van het gebiedsproces voor deze fase
    • Gebiedsproces voor nieuwe fase uitwerken en trekken van de ambtelijke projectgroep bodemdaling
    • Organiseren van de communicatie naar het gebied, inclusief eventuele gebiedsbijeenkomsten
    • Ondersteuning Stuurgroep bodemdaling Zuidwest Emmeloord (voorbereiden vergaderingen (2 of 3 per jaar), verslaglegging, voorbereiding en advisering gedeputeerde)
  • Organisatie en uitbesteding gebiedsverkenning voor de Pilot
    • Formuleren opdracht in samenwerking projectgroep
    • Begeleiden uitvoering opdracht
  • Organisatie en begeleiding Pilot
    • Afhankelijk van de behoeften en urgentie van het gebied wordt de pilot nader vormgegeven
  • Strategisch adviseren van de bestuurlijk portefeuillehouder en management

 

Competenties

  • Politiek, bestuurlijk en organisatiesensitief,
  • Procesvaardigheid
  • Rolbewust
  • Communicatieve vaardigheden; zowel schriftelijk als mondeling
  • Proactieve flexibele houding
  • Doelgericht en creatief denkend
  • Zelfstandigheid/ zelfwerkzaamheid
  • Overtuigingskracht
  • Analytische vaardigheden
  • Schakelen tussen abstractieniveaus

 

Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.

De Eisen

  • Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring in de afgelopen 10 jaar op het gebied van ruimtelijke ordening, water, landbouw, natuur en/of milieu
  • Aantoonbare kennis dan wel affiniteit met agrarische problematiek en landelijk gebied blijkend uit relevante aantoonbare werkervaring dan wel affiniteit
  • Minimaal een afgeronde opleiding op WO bachelor-niveau
  • Werkzaamheden vinden deels indien mogelijk plaats op het provinciehuis te Lelystad en/of in het gebied

De Wensen

  • Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring in een politiek-bestuurlijke omgeving en bestuurlijke advisering in de afgelopen 10 jaar (30 pt)
  • Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring met strategie en governance in samenwerkingsverbanden, transities, gebiedsprocessen bij complexe opgaven in de afgelopen 10 jaar (40 pt)

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Deze opdracht is gesloten, reageren is helaas niet meer mogelijk

Gesloten

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox