Gemeente Rotterdam
max €110 per uur
Zuid-Holland
36 uur per week
23 november 2023
31 juli 2024
Waar ben jij van?
Jij bent van bouwen aan de mooiste stad van Nederland. Rotterdam ontwikkelt zich continu, met duurzaamheid hoog in het vaandel. Als stad zitten wij midden in de energietransitie en ervaren onze inwoners de stijging van de energieprijzen. Jij bent de projectleider die in staat is om de gebiedsgerichte aanpak isoleren als project met succes te ontwikkelen.
Jouw functie
Rotterdam heeft zich gecommitteerd aan de energietransitiedoelen die landelijk zijn afgesproken. Zo wil Rotterdam de CO2-uitstoot met 55%, vóór 2030, in de gebouwde omgeving verminderen. Om dit doel te behalen moeten woningen geïsoleerd worden. Rotterdam geeft hiervoor invulling aan het Nationaal Isolatieprogramma (NIP), met onder andere een gebiedsgerichte aanpak isoleren (Actielijn 1 NIP). De gemeente heeft hier budget voor en heeft aanvullende financiering van het Rijk ontvangen (SPUK).
Jouw rol als projectleider is om wijkaanpakken op te zetten in de verschillende wijken, in samenwerking met wijkraad, bewoners en andere organisaties in de wijk. Welke stakeholders het precies zijn verschilt per wijk. Uitgangspunt is dat er al een wens is vanuit de buurt, of dat er al een initiatief bestaat dat wil werken aan energiebesparing. Het startpunt kan ook zijn dat wij vanuit de data een noodzaak of kans zien en dat jij op zoek gaat naar mogelijkheden om de buurt/ wijk zelf aan het roer te zetten.
We starten met 2 met daarin relatief veel grondgebonden woningen en/ of duplexwoningen (beneden-bovenwoningen) binnen de doelgroep van Actielijn 1 van het NIP. De projectleider gaat, in samenwerking met de collega’s van team Dienstverlening aan Duurzame Initiatieven, in de wijken op zoek naar de ondersteuningsbehoefte van de bewoners. Van daaruit wordt gekeken of en hoe bewoners zichzelf kunnen organiseren en op welke manier de bewoners het beste ondersteund kunnen worden bij de verduurzaming van hun woning.
Daarbij kan gedacht worden aan het gezamenlijk inwinnen van isolatieadvies of het inkopen van maatregelen, het organiseren van informatiebijeenkomsten, het ondersteunen van bewoners bij het aanvragen van subsidies en leningen et cetera. Wat er precies nodig is wordt in overleg met de wijk bepaald.
Het resultaat van het project is meervoudig:
Opzetten, danwel versterken van een langdurig samenwerkingsverband in de wijk/ buurt.
Woningeigenaren isolerende maatregelen laten uitvoeren.
De gebieden waar we uiteindelijk op willen focussen hebben relatief veel D, E, F en G labels, relatief veel koopwoningen en er wordt voorlopig geen warmtenet aangelegd. We richten ons dus op een doelgroep die nog langere tijd gevoelig kan zijn voor hoge gasprijzen en hoog verbruik als men niets zou doen. Het doel is om de toekomstbestendigheid van de woningen te vergroten, bewoners meer grip te laten hebben op hun energielasten en het verlagen van de CO2-uistoot. Met de twee wijkaanpakken willen we 100-200 woningen tot actie laten overgaan. Dit past in het doel om in 2030 zo’n 16.500 woningen te verduurzamen met isolerende maatregelen.
Concreet ben jij verantwoordelijk voor:
Het betrekken van de juiste mensen.
Het opstellen van een projectplan.
Tot een afgewogen en afgestemde keuze komen van de gebieden/ collectieven voor de twee of drie aanpakken.
Het contracteren van de juiste partijen die nodig zijn voor uitvoering van het projectplan, indien nodig.
Voor de opstart van de gebiedsaanpakken isoleren werk je volgens de Rotterdamse Stijl Projectmatig Werken (RSPW).
Jouw profiel
Je bent een enthousiaste projectleider die affiniteit heeft met duurzaamheid en de energietransitie. Je hebt daarnaast ook oog voor de sociale en maatschappelijke kanten van deze transitie, zoals gebiedsgericht werken. Je bent in staat om zelfstandig het initiatief te nemen. Jij realiseert behoeftes, ziet ruimtes, en durft ervoor te gaan zodat we onze doelen waar kunnen maken. Daarnaast ben je creatief en innovatief. Je durft ook buiten gebaande paden te treden. Je bent communicatief vaardig en je houdt ervan om met collega’s uit andere disciplines een gezamenlijk vraagstuk te lijf te gaan. Samenwerken en verbinden is dus op jouw lijf geschreven. Je hebt overtuigingskracht en kunt jouw resultaten en visie goed over het voetlicht brengen bij management en bestuurders. Je weet daarom ook goed om te gaan met politieke en bestuurlijke druk. Je weet dit werk op een planmatige en gestructureerde manier te volbrengen. Tot slot, weet je hoe je sturend te werk te gaan.
Eisen
Je hebt minimaal een afgeronde hbo-opleiding.
Je hebt minimaal 5 jaar ervaring als projectleider, opgedaan in de afgelopen 8 jaar.
Je hebt ervaring met projecten met minimaal 5 stakeholders.
Je hebt kennis van en ervaring met minimaal 2 van de volgende thema’s: duurzaamheid, energietransitie en gebiedsgericht werken/ participatie. Benoem dit in een referentieproject in het cv.
Wensen
Je hebt ervaring met wijk-/ buurtgerichte acties in de energietransitie/ duurzaamheid. Benoem
deze ervaring aan de hand van een referentieproject.
Je hebt relevante werkervaring opgedaan bij een gemeente met meer dan 100.000 inwoners.
Je hebt minimaal 1 jaar werkervaring opgedaan in het ruimtelijk domein, binnen de afgelopen 3 jaar.
De afdeling
Duurzaamheid is een vlotte, open en actieve afdeling van ongeveer 70 mensen die sinds begin 2019 bestaat, waar eenieder zichzelf en samen kan zijn. Bij ons komt alles samen op het gebied van duurzaamheid. We zijn als afdeling verantwoordelijk voor kennisopbouw en -deling en staan aan de lat voor de realisatie van een aantal concrete collegedoelen. We stimuleren en initiëren nieuwe activiteiten en we signaleren waar beleid en met name uitvoering schuurt, en waar er dus kansen liggen voor synergie. Omdat de verduurzaming van de stad van ons allemaal is, stimuleert de afdeling dat dit zo veel mogelijk plaatsvindt in de primaire processen. Zo werken we samen aan een duurzaam Rotterdam. Enerzijds binnen de gemeente met al onze collega’s, maar ook in de stad waar het daadwerkelijke verschil gemaakt wordt. Medewerkers kunnen daarbij enerzijds deskundig zijn binnen hun domein en tegelijkertijd breed en praktisch inzetbaar in een realiteit die steeds verandert. Zie ook onze 2-minuten-filmpje over hoe de afdeling werkt.
Team Gebouwde en Groene Omgeving
Een belangrijke taak van de afdeling Duurzaamheid is het bevorderen van verduurzaming van de gebouwde omgeving. De energietransitie is hierbij een grote maatschappelijke opgave, maar de bestaande stad kent ook andere opgaven in het kader van toekomstbestendigheid. In team GGO wordt er onder andere gefocust op de bestaande woningvoorraad, maar bijvoorbeeld ook op maatschappelijk vastgoed. Het team bestaat ongeveer uit 15 mensen met verschillende rollen en aandachtsgebieden die in meer of mindere mate aan elkaar raken.
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox