Gemeente Amsterdam

Projectleider Armoede

Gemeente Amsterdam

De opdracht­omschrijving

Functieomschrijving
Stadsdeel West zoekt een projectleider voor de uitvoering van de bestuursopdracht Armoede.

Het beeld van stadsdeel West is dat het goed gaat. De aantrekkingskracht van het stadsdeel is groot en er wonen steeds meer kapitaalkrachtige bewoners. Tegelijkertijd zien we een groter wordende kloof tussen kapitaalkrachtige bewoners en mensen die dat niet zijn, onder hen een groep die te maken heeft met hardnekkige armoede. Tijdens Corona en in de huidige energie- en inflatiecrisis zien de organisaties in het stadsdeel dat er steeds meer mensen aankloppen voor hulp. Ook zien we veel maatschappelijke initiatieven gericht op armoedebestrijding, zoals voedseluitgiftepunten en plekken waar gezamenlijk een maaltijd wordt genuttigd.

Armoede komt nooit alleen. Mensen in de laagste inkomenscategorie hebben meestal ook te maken met andere problemen zoals gezondheidsachterstanden, stress, laaggeletterdheid, afstand tot de arbeidsmarkt en eenzaamheid. Het voorkomen en bestrijden van armoede is daarom een multidisciplinaire aangelegenheid.

Aan het begin van de bestuursperiode 2022-2026, heeft de stadsdeelvoorzitter een bestuursopdracht voor armoede voor West aangekondigd. De opgaven rondom armoede zijn alarmerend en niet ingrijpen is voor het dagelijks bestuur van stadsdeel West geen optie.

Doel bestuursopdracht
Binnenkort wordt de bestuursopdracht armoede voorgelegd aan de stadsdeelcommissie. Deze bestuursopdracht verwoordt de ambities van het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel op het gebied van armoedebestrijding. De inzet verloopt langs de volgende lijnen:
a. armoedebestrijding en schuldhulpverlening: dit betreft de inzet vanuit de sociale basis (informatie en advies, lichte (groeps)hulpverlening, toeleiding naar zwaardere vormen van hulp- en dienstverlening); de gebiedsteams (regie in de wijk, toeleiding, informatie, advies en ontmoetingsactiviteiten) en WPI / armoedebestrijding.
b. energiearmoede: deze activiteiten worden uitgevoerd door de gebiedspool / flexteam in samenwerking met de gebiedsteams en de directie Inkomen en de sociale basis.
c. Activering en participatie: de activiteiten worden uitgevoerd vanuit de sociale basis (informatie, advies en toeleiding naar participatie en (vrijwilligerswerk) in samenwerking met de gebiedsteams en WPI.
d. gezondheidsbevordering: de activiteiten vinden plaats vanuit de GGD, sport en sociale basis.

Deelopdrachten
In deze bestuurlijke opdracht zijn een aantal deelopdrachten benoemd, namelijk:
1. We geven op buurtniveau inzicht in de cijfers en vertellen het verhaal daarachter
2. We bepalen de inzet op armoedebestrijding voor de komende twee jaar
3. We richten een interdisciplinaire klankbordgroep in
4. We geven vorm aan bestuurlijke sturing (dat wil zeggen: we agenderen het onderwerp op de bestuurlijke tafels en organiseren de bestuurlijke gesprekken met de directies)

Resultaat
Het resultaat van deze bestuursopdracht is het neerzetten van een aanbod dat beter aansluit op de behoefte van de mensen waar het om gaat, waarmee me meer mensen bereiken dan momenteel gebeurt en uiteindelijk minder mensen in langdurige armoede belanden. Om dit te bereiken benaderen we deze problematiek bottom up en integraal. We maken hierbij gebruik van creatieve en vernieuwende inzet. Door beter met elkaar samen te werken op wijk niveau (stadsdeel, formele en informele partijen) sluit het aanbod beter aan op de behoefte van de mensen waar het om gaat.
Door de aanpak methodisch vast te leggen, krijgen we meer inzicht in de problematiek van armoede in West.

Werkzaamheden
1. Organiseren van een projectteam bestaande uit alle betrokkenen bij deze opdracht.
2. Maken van een projectplan samen met het projectteam en op basis van beschikbare kwantitatieve en kwalitatieve gegevens. Een groot deel van de invulling ligt binnen mandaat en verantwoordelijkheid van de verschillende projectleden. De projectleider brengt bijeen en zorgt voor duiding van hiaten en formuleren van benodigde inzet.
3. Aanjagen, monitoren en evalueren van de voortgang van deelprojecten/-activiteiten. Waar nodig kan de projectleider ook zelf activiteiten oppakken, wanneer deze niet belegd zijn.
4. Periodiek informeren van ambtelijk opdrachtgever en bestuurder.
5. Afstemmen met relevante managers en andere bestuursopdrachten binnen het stadsdeel.
6. Contact onderhouden met directies. En de Bestuursopdracht agenderen op directie en bestuurlijke tafels (waaronder gebiedsgericht begroten), waar nodig in afstemming met andere stadsdelen.
7. Opdracht geven aan communicatie uitingen.
8. Budgetbewaking en lobbywerk voor extra middelen voor de inzet in West.

Gemeentelijke organisatie
Met ruim 18.000 collega's zorgen we ervoor dat Amsterdam een aantrekkelijke hoofdstad is en blijft. Waar het fijn is om te wonen, te werken en naar school te gaan. Met ruimte voor ondernemers en bezoekers.
Werken voor Amsterdam betekent bijdragen aan iets groots. Aan groei, veiligheid, ontwikkeling, gezondheid. Van de stad, van Amsterdammers. Daarmee geven wij Amsterdam door; aan de toekomst, aan volgende generaties.
We willen een goede werkgever zijn die ervoor zorgt dat alle collega's zich gezien en gewaardeerd voelen. We koesteren verschillen tussen collega's, al die verschillen zorgen voor betere resultaten voor onze organisatie én onze stad.
Lees meer over de organisatiestructuur van de gemeente Amsterdam.

De opdrachtgever(s)
Amsterdam Nieuw West is één van de zeven stadsdelen van Amsterdam. De stadsdelen zijn de schakel tussen de buurt en het stadhuis. Ieder stadsdeel heeft een eigen dagelijks bestuur en stadsdeelcommissie. De stadsdeelcommissies bestaan uit vertegenwoordigers uit de buurten. Zij behartigen de belangen van bewoners en ondernemers en adviseren het dagelijks bestuur en het stadsbestuur over wat er speelt in het stadsdeel. De stadsdeelorganisaties zijn in de eerste plaats gericht op de uitvoering van stedelijk beleid. Veel ambtenaren die in de stadsdelen werken, zie je dagelijks op straat voor bijvoorbeeld het onderhoud van het groen, handhaving en het ophalen van huisvuil.
Het stadsdeel Nieuw West bestaat uit de gebieden: De Aker, Sloten, Nieuw-Sloten, Geuzenveld, Slotermeer, Sloterdijk, Osdorp en Slotervaart. Het groene, multiculturele Nieuw West wordt gekenmerkt door tientallen broedplaatsen, heel veel nieuwe jongerenwoningen, steeds meer hippe koffietentjes en een uitbundig nachtleven.


De Eisen

  • 2 relevante referenties, die de volgende gegevens bevatten: naam referent, functie, organisatie, e-mailadres en/of telefoonnummer.
  • De aangeboden kandidaat heeft minimaal drie jaar ervaring met programma- en/of projectmanagement, waarvan procesbegeleiding een belangrijk onderdeel uitmaakte.
  • De aangeboden kandidaat heeft minimaal drie jaar werkervaring binnen het sociaal domein.
  • De aangeboden kandidaat heeft aantoonbaar gevoel voor politieke en bestuurlijke verhoudingen.
  • De aangeboden kandidaat beschikt over een afgeronde opleiding op hbo of wo niveau, bij voorkeur in de Sociale Wetenschappen. Dit dient duidelijk geel gearceerd te blijken uit het cv en kan beoordeeld worden door de opdrachtgever tijdens het interview, indien uitgenodigd.
  • Geef in maximaal 1 A4 pagina aan waarom uw kandidaat de meest geschikte is voor deze opdracht. Uw motivatie zal worden besproken tijdens het interview, indien de kandidaat hiervoor wordt uitgenodigd.

De Wensen

  • De aangeboden kandidaat heeft ervaring met gericht op samenwerking.
  • De aangeboden kandidaat heeft ervaring met armoedevraagstukken in een gemeentelijke context.
  • De aangeboden kandidaat heeft goede uitdrukkingsvaardigheid (mondeling en schriftelijk).

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Deze opdracht is gesloten, reageren is helaas niet meer mogelijk

Gesloten

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox