Gemeente Het Hogeland

Projectleider aardgasvrij Zuidwolde

Gemeente Het Hogeland

De opdracht­omschrijving

Achtergrond project

Het aardgasvrij maken van de bebouwde omgeving is een van de grootste uitdagingen in de energietransitie. In steden met flats en rijtjeswoningen is een collectieve gasvrije verwarming relatief eenvoudig. In dorpen waar oude, slecht geïsoleerde huizen op vrij grote afstand van elkaar staan is elektrificeren een voor de hand liggende techniek om van het gas af te gaan. Het elektriciteitsnet moet daarvoor echter flink verzwaard worden met hoge maatschappelijke kosten.

In Zuidwolde wordt onderzocht of het in dorpen mogelijk is een collectieve warmtevoorziening te realiseren met kunstmatige intelligentie-/ ICT-technieken die toegepast worden op een lage temperatuur warmtenet met warmtebuffers. Dit project omvat de ontwikkeling en aanleg van zo’n warmtenet in clusters van 5-30 woningen. Koppeling van zulke clusters moet uiteindelijk resulteren in een dorpswarmtenet.

We volgen een bottom-up strategie door de bewoners vanaf het begin hierbij te betrekken en zo vertrouwen te winnen. Draagvlak en participatie van alle bewoners zijn nodig voor een aardgasvrije collectieve verwarming. Door middel van een QuickScan per woning en via sensoren om het energieverbruik en –gedrag te monitoren gaan we in gesprek. Dit alles om een slim en flexibel en financieel optimaal warmtesysteem op te zetten. Data wordt regelmatig met mensen geëvalueerd en samen wordt gekeken naar energiebesparend maatregelen voor de eerste 5 – 10 jaar. Het financiële plaatje moet inwoners aanspreken om mee te doen in het ontwikkelen van het warmtenet.

Bij voldoende gegevens is de warmtevraag van de woningen duidelijk en kan het warmtenet worden ontworpen. Omdat Zuidwolde niet beschikt over restwarmte zijn thermische energie uit oppervlaktewater (TEO), uit het Boterdiep, met warmtekoudeopslag (WKO), zonnecollectoren en warmtepompen op de buffervaten de warmtebronnen.

Opdrachtomschrijving

Voor het opstarten en uitvoeren van de proeftuin in Zuidwolde zijn we op zoek naar een projectleider

De projectleider stuurt het proces aan om Zuidwolde energetisch en financieel zo gunstig mogelijk aardgasvrij te maken met zo veel mogelijk gebruik van directe en indirecte zonne-energie.

Dit ga je doen

  • Je werkt de proeftuinaanvraag uit tot een concreet plan met fasering in de tijd.

  • Je richt de projectorganisatie in.

  • Je hebt de dagelijkse leiding en coördineert de communicatie tussen werkgroepen en klankbordgroep [de projectgroep bestaat uit 3 werkgroepen: techniek, participatie en financiën].

  • Je zorgt dat er enthousiasme bij inwoners wordt gecreëerd.

  • Je bewaakt de planning, begroting en rapportage richting subsidieverstrekkers.

  • Je stemt af met externen zoals de aannemer en ingenieursbureaus.

  • Je coördineert de realisatie van de warmtecoöperatie.

  • Je onderhoudt contacten met gerelateerde projecten en ontwikkelingen.

  • Je onderzoekt andere subsidies, vraagt deze aan en verzorgt rapportages.
    Voor deze procedure gelden de algemene inkoopvoorwaarden van de VNG en het addendum van de Gemeente Het Hogeland. De voorwaarden zijn terug te vinden in de bijlage.

Kandidaatomschrijving

Als projectleider stap je makkelijk op mensen af en kan je gesprekken voeren op verschillende niveaus. Hoewel enig technisch en financieel inzicht handig kan zijn, zijn we vooral op zoek naar een verbinder. Deze verbinder moet ook goede contacten onderhouden met de energie coöperatie, dorpsverenigingen en klankbordgroep. Daarnaast neemt deze regelmatig deel aan overleggen met andere partners in het project, zoals de gemeente, onderwijsinstellingen en betrokken bedrijven.

Dit ben je
- Je bent een echte verbinder en kunt het beste in mensen naar boven halen.
- Je bent communicatief erg vaardig.
- Je hebt ervaring met het coördineren van projecten op het gebied van duurzaamheid.
- Je bent goed in het enthousiasmeren van inwoners. 
- Je hebt een afgeronde relevante WO opleiding.

Interviewplanning

De gesprekken vinden plaats op 1 december in de ochtend in het gemeentehuis in Bedum.

 

Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.

De Eisen

  • 2 relevante referenties, die de volgende gegevens bevatten: naam referent, functie, organisatie, e-mailadres en/of telefoonnummer.
  • projectleiderschap U heeft in de periode van vijf jaren ten minste één opdracht (project) in de overheidsomgeving uitgevoerd waarbij u was belast met de dagelijkse organisatie en leiding van de opdracht (het project) en jegens de opdrachtgever eindverantwoordelijk was voor de uitvoering van de opdracht. De opdracht is op een vakkundige en regelmatige wijze uitgevoerd en opgeleverd binnen de overeengekomen termijn.
  • WO werk- en denkniveau

De Wensen

  • Interview Bij deze opdracht worden na de eerste selectieronde met een aantal partijen interviews afgenomen. Deze wegen mee in de uiteindelijke beoordeling. Deze interviews worden beoordeeld volgens de hieronder aangegeven criteria. In het interview wordt gevraagd naar een extra toelichting op de genoemde werkervaringseisen.
  • Complexe situaties en tegengestelde belangen Kandidaat is in staat goed te handelen in complexe situaties waarin tegengestelde belangen spelen. Toon in het CV aan met concrete voorbeelden onder verwijzing naar ‘werkervaring complexe situaties en tegengestelde belangen’.
  • Projectleiderschap Kandidaat heeft ruime ervaring als projectleider met vergelijkbaar grote projecten.
  • Ervaring duurzaamheidsprojecten Kandidaat heeft ruime aantoonbare betrokkenheid/ervaring met: samenwerking met energiecoöperaties en duurzaamheidsprojecten; kent de markt voor duurzame energie. Toon in het cv aan dat u voldoet aan deze eis met: 'Werkervaring eis duurzaamheidsprojecten'.

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Deze opdracht is gesloten, reageren is helaas niet meer mogelijk

Gesloten

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox