Gemeente Amsterdam
max ā¬125 per uur
Noord-Holland
32 uur per week
21 februari 2023
21 februari 2024
Functieomschrijving
Achtergrond project:
Voor de ondersteuning van de bedrijfsprocessen maakt de gemeente Amsterdam gebruik van een groot aantal (naar schatting 1250 - 1300) applicaties: het applicatielandschap. Het functioneel beheer ervan is verspreid over de Vakgroep Functioneel beheer (500 applicaties) en de directies (de rest van de applicaties). Het technisch beheer is belegd bij de externen partij KPN en Sogeti. Het life cycle management is voor servergebonden applicaties een interne verantwoordelijkheid en voor SaaS-applicaties belegd bij leveranciers.
Een onbekend deel van de applicaties is niet in beeld waardoor onduidelijk is of hierop functioneel beheer wordt uitgevoerd. Het ontbreekt dus op dit moment aan een centrale aansturing en een éénduidig en volledig inzicht van het totale applicatielandschap, de status ervan en of er mogelijk applicaties kunnen worden uitgefaseerd (rationaliseren).
Vanwege dit suboptimale vertrekpunt voor de digitale transformatie (zie rapport Digitale transformatie, Organisatieontwikkeling i-domein) van de gemeente Amsterdam kunnen niet de juiste stappen worden ondernomen om compliant te zijn aan wet- en regelgeving ten aanzien van informatiebeveiliging, gegevensbescherming, aanbestedingen/contracten en informatiebeheer en kan niet de juiste aandacht worden gegeven aan business continuity management, autorisatiebeheer, life cycle management en leveranciersmanagement. Bijkomend gevolg is dat er onvoldoende wordt gestuurd op de TCO (Total Cost of Ownership).
Probleemdefinitie: Ontbreken van een éénduidig en volledig inzicht, met gecentraliseerde aansturing, in de status van een genormaliseerd applicatielandschap voor een efficiëntere en effectievere ondersteuning van de bedrijfsprocessen.
Missie: Toekomstvast en Beheersbaar Applicatielandschap
Projectdoelstelling : Realiseren van een toekomstvast en beheersbaar applicatielandschap dat onder operationele regie, met strategische kaders en richtlijnen aangeleverd vanuit de cluster DII, wordt beheerd door de Vakgroep Functioneel Beheer of opgaveteams. Met andere woorden: in control komen en blijven op het applicatielandschap van de gemeente Amsterdam voor een effectievere en efficiëntere ondersteuning van de bedrijfsprocessen voor de business.
Gemeentelijke organisatie
Met ruim 18.000 collega's zorgen we ervoor dat Amsterdam een aantrekkelijke hoofdstad is en blijft. Waar het fijn is om te wonen, te werken en naar school te gaan. Met ruimte voor ondernemers en bezoekers.
Werken voor Amsterdam betekent bijdragen aan iets groots. Aan groei, veiligheid, ontwikkeling, gezondheid. Van de stad, van Amsterdammers. Daarmee geven wij Amsterdam door; aan de toekomst, aan volgende generaties.
We willen een goede werkgever zijn die ervoor zorgt dat alle collega's zich gezien en gewaardeerd voelen. We koesteren verschillen tussen collega's, al die verschillen zorgen voor betere resultaten voor onze organisatie én onze stad.
Lees meer over de organisatiestructuur van de gemeente Amsterdam.
De opdrachtgever(s)
De gemeentelijke organ isatie bestaat uit 5 clusters, een bestuurs- en concernstaf, 7 stadsdelen en 1 stadsgebied.
De clusters hebben expertise op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot
stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning
aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk.
De Programmamanager maakt onderdeel uit van de Vakgroep Agile Deskundigheid, Project- en Programmamanagement van het Cluster Digitalisering, Innovatie en Informatie.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox