Gemeente Hengelo
geen max tarief
Overijssel
24 uur per week
01 maart 2025
01 september 2025
Organisatie
De Regionale Energiestrategie Twente is een samenwerkingsverband van de 14 Twentse gemeenten, waterschap Vechtstromen, de Provincie Overijssel en de netbeheerders Coteq en Enexis. Samen maken zij afspraken over de bijdrage van de regio Twente aan het behalen van de doelen uit het Nationaal Klimaatakkoord. De programma-organisatie van de RES valt onder het Breed Bestuurlijk Overleg (BBO) waarin de bestuurders van de samenwerkende partijen zitten. De programma-organisatie faciliteert de gemeenten bij de uitwerking en uitvoering van de energiestrategie. Op dit moment wordt gewerkt aan het vaststellen van de Energiestrategie Twente (vaststelling in de zomer van dit jaar), de opvolger van de RES 1.0. Het accent voor de RES organisatie ligt op het faciliteren, adviseren en monitoren van gemeenten, provincie, waterschap en andere partners bij de uitwerking.
De Regionale Energiestrategie Twente (RES) is per 1 maart op zoek naar een programmamanager. Je geeft direct leiding aan een coördinatieteam van 7 medewerkers, indirect aan een breed regionaal netwerk. Je valt direct onder het ambtelijk opdrachtgeversoverleg dat bestaat uit een afvaardiging van gemeentesecretarissen.
Met het coördinatieteam ben je verantwoordelijk voor de ondersteuning en advisering van de bestuurlijk trekker RES-Twente, het BBO en het ambtelijk opdrachtgeversoverleg. Verder heb je uiteraard een rol bij het informeren en adviseren van de regionale collega’s, de inhoudelijke werkgroepen en de monitoring van de voortgang.
De RES Twente is een programma-organisatie waarin alles draait om samenwerking. Hierbij liggen er uitdagingen om (bestuurlijk en ambtelijk) de samenwerking te versterken. Het is een belangrijke opgave om de gezamenlijke koers van de Energiestrategie Twente verder uit te zetten en invulling aan te geven. Om die reden wordt de opdracht gesplitst in twee delen:
De leden van het coördinatieteam (uitgezonderd de programmamanager) komen zoveel als mogelijk uit de organisaties van de bestuurlijke partners en staan met één been in de eigen organisatie en één been in de RES samenwerking. Inzet gebeurt op basis van detachering met vergoeding van gemaakte loonkosten.
Binnen de verschillende thema’s werken we opgavegericht. Op de werkvloer werken we samen met het programma Nieuwe Energie Overijssel, stakeholders in de regio en andere lokale programma’s rond de energietransitie. Dat vraagt van zowel de programmamanager als het coördinatieteam kansen zien te in het netwerk en het aansturen op de voortgang op de doelen. Het is aan de afzonderlijke gemeenten, provincie, waterschap en andere partners om de eigen uitvoeringspraktijk te
realiseren.
Opdracht omschrijving
De RES Twente is een programma-organisatie waarin alles draait om samenwerking. Hierbij liggen er uitdagingen om (bestuurlijk en ambtelijk) de samenwerking te versterken. De samenwerking speelt zich met enige regelmaat af in een complex speelveld waarin inhoudelijke thema’s en bestuurlijke dan wel ambtelijke krachtenvelden veel vragen van de programmamanager.
Het is een belangrijke opgave om de gezamenlijke koers van de Energiestrategie Twente verder uit te zetten en invulling aan te geven. Om die reden wordt de opdracht gesplitst in twee delen:
Als programmamanager RES Twente geef je samen met de bestuurlijk trekker leiding aan de volgende fase van de Regionale energiestrategie. De opgave is om de Energiestrategie Twente ter besluitvorming voor te leggen aan de partners. Dit vraagt om een programmamanager met ruime ervaring in politiek bestuurlijke besluitvorming, en samenwerking.
Verantwoordelijkheden
De taken van de programmamanager bestaan onder meer uit:
Tijdsduur voor de eerste fase van de opdracht (het vaststellen van de Energiestrategie) is een half jaar. Daarna wordt de verlenging besproken voor de tweede fase van de opdracht.
Vereisten (aantoonbare ervaring en competenties)
Hij/zij moet – vanzelfsprekend - beschikken over voldoende inhoudelijke kennis. Echter, de krachtenvelden binnen de samenwerking vragen ook om iemand die verbindt, politiek-bestuurlijk sensitief is en dit speelveld kan organiseren en hierin met behoud van ieders rol en positie resultaten haalt. Soft skills zijn dus erg belangrijk. Daarnaast:
Tot slot samenwerken in Twente is erg leuk maar ook heel uitdagend. Een boeiende functie dus.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox