gemeente Schiedam

Parkeercoordinator

gemeente Schiedam

De opdracht­omschrijving

Het komend jaar liggen er bij het team ROB op het werkveld parkeren en parkeerbeheer uiteenlopende werkzaamheden. Regie voeren over de uitvoerende taken van het parkeerbeheer en daarmee samenhangende operationele projecten zoals implementatie van de visite app, aanbesteding en opdracht uitvoering fietsparkeren en contractmanagement. Maar ook strategisch beleidsmatige zaken zoals bijdragen aan uitvoeringsprogramma mobiliteitsvisie, financiële onderbouwing parkeerexploitatie, verbeteren parkeerorganisatie, opschalen van de uitvoeringsorganisatie, de doorontwikkeling van parkeermanagement en regie op operationele mobiliteit.

Omdat het om uiteenlopende taken gaat, die ook een wisselende inzet in termen van beschikbare uren vragen, wil de gemeente voor de opdracht een team van professionals inzetten.

Binnen de afdeling Stadsontwikkeling is het team Ruimtelijke ontwikkeling en Beleid (ROB) onder meer verantwoordelijk voor (onder meer) de ontwikkeling van mobiliteitsbeleid met parkeerbeleid als onderdeel daarbinnen. De uitvoering van het parkeerbeleid organiseert Schiedam grotendeel in eigen huis. De regie op de uitvoering van parkeerbeleid is ondergebracht bij ROB.


Bij de uitvoering van parkeerbeleid ligt er een aantal opgaven, waarbij de regie op de uitvoering een taak heeft.

Parkeren in de mobiliteitsvisie
Onlangs heeft de raad de nieuwe mobiliteitsvisie voor Schiedam vastgesteld. Eén van de onderdelen daarin is de ambitie om in de komende jaren in het hele stadsdeel ten zuiden van de A20 het gereguleerd (betaald) parkeren in te voeren. Parkeerregulering is een krachtig middel om de gewenste mobiliteitstransitie in Schiedam te ondersteunen en de leefbaarheid in de woonwijken te vergroten. Met de uitbreiding van betaald parkeren zal het areaal aan gereguleerde parkeerplaatsen in Schiedam bijna verdrievoudigen. In het voorjaar van 2021 zal het (eerste) uitvoeringsprogramma van de mobiliteitsvisie worden opgesteld waarbinnen de aanpak van de uitbreiding van de parkeerregulering wordt opgenomen.

Stroomlijnen van de uitvoeringsorganisatie voor parkeren
Voortvloeiend uit een onlangs uitgevoerde evaluatie van de parkeerorganisatie zijn verbeterprocessen in gang gezet. Deze gaan over de uitgifte van parkeervergunningen,  optimalisering en digitalisering van de handhaving en het beheer van betaalsystemen. De beoogde optimalisaties moeten in 2021 zijn afgerond om de uitbreiding van het betaald parkeren vanaf 2022 te kunnen faciliteren.

De parkeercoördinatie voert regie over de uitvoeringsprocessen voor gereguleerd parkeren. Het houdt in:
  • gesprekspartner voor de collega-afdelingen die bij de uitvoering betrokken zijn: T&H (parkeerhandhaving), KCC (uitgifte parkeervergunningen) en Beheer (onderhoud parkeerautomaten) en andere interne stakeholders (zoals financiën en belastingen);
  • beheren de interne dienstverleningsovereenkomsten die voor parkeertaken zijn gesloten;
  • zorgen voor de juiste vertaling van beleid naar uitvoering door te zorgen voor actuele verordeningen en besluiten voor regulering, gevraagd en ongevraagd te adviseren bij vraagstukken over parkeren en parkeerregulering en het leveren van inbreng bij bestuurlijke advisering op het vakgebied;
  • zorgen voor de beheersing van de financiën (parkeerexploitatie) en het opstellen van de begroting en meerjarenraming voor parkeren.

Verbeterprocessen
Mede in het licht van de uitbreiding van het betaalde parkeerareaal is een aantal optimaliseringsprocessen rondom de uitvoering gaande. De parkeercoördinatie is projectleider hiervoor. Het gaat om:
  • optimaliseren uitgifte parkeervergunningen en implementatie van de visite-app (samen met KCC);
  • optimaliseren van de handhaving (met de scanauto) door maximale digitalisering en optimalisering van de parkeerketen (samen met T&H);
  • verbeteren van regie op beheer en onderhoud parkeerautomaten en digitale betaalsystemen;
  • het verder uitwerken van de rol van parkeercoördinatie binnen ROB en de gemeentelijk organisatie als geheel.

Uitbreiding parkeerareaal
De parkeercoördinatie zorgt ervoor dat de geplande uitbreiding van de parkeerregulering uitgevoerd kan worden onder meer door:
  • een actieve inbreng bij het opstellen van de uitvoeringsplannen voor de mobiliteitsvisie op het onderdeel parkeren;
  • de vertaling van de uitbreiding van betaald parkeren  in de begroting en meerjarenraming en de onderbouwende berekeningen hiervoor met scenario-analysen;
  • zorgen voor tijdige opschaling van de uitvoeringsorganisatie;
  • implementatie van parkeerbeleid in verordeningen en besluiten alsmede in de uitvoeringssystemen;
  • een actieve rol in het projectteam dat de uitbreiding uitvoert en de participatie van bewoners en belanghebbenden verzorgt.
Fietsparkeren
Het stimuleren van fietsen is een kernpunt in de mobiliteitsvisie. Het uitbreiden van goede parkeer(stallings-)voorzieningen hoort daar bij. Via een aanbesteding zal het beheer van stallingsvoorzieningen worden gecentraliseerd en geprofessionaliseerd. Het voeren van regie over de uitvoering van het beheer van fietsenstallingen is ondergebracht bij de parkeercoördinatie en daarmee een taak van de parkeercoördinatie.

Binnen de functie zijn meerdere taakonderdelen met een verschillend accent te onderscheiden. Er is een strategisch beleidsmatige, projectmatige en inhoudelijke component. Het kan doelmatig zijn om hiervoor verschillende functionarissen in te zetten. Enerzijds om een optimale aansluiting met de taak te hebben anderzijds omdat dit de mogelijkheid biedt de inzet ook kwantitatief beter af te stemmen op de behoefte (bijvoorbeeld tijdelijk meer inzet dan normaal door één functionaris kan worden geleverd).

Hierbij gelden de volgende randvoorwaarden.
De verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en kwantiteit van de prestatie ligt bij de interim parkeercoördinator.
Ten minste 50% van de opdracht wordt feitelijk door de interim coördinator uitgevoerd.
De in te zetten teamleden maken deel uit van dezelfde organisatie als de interim coördinator (of daaraan gelijk te stellen samenwerkingsverband) en er is (binnen de opdracht) sprake van een gezagsverhouding.
De in te zetten teamleden zijn gekwalificeerd voor de werkzaamheden (kennis , ervaring, competenties)die aan hen worden toebedeeld.

Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.

De Eisen

  • Kandidaat heeft kennis van en ervaring met procesoptimalisatie op het gebied van parkeren
  • Kandidaat heeft kennis en ervaring op het gebied van bestuurlijke advisering. Dit wordt duidelijk vermeld in het cv.
  • Kandidaat heeft kennis van en ervaring met projectmatig werken
  • Kandidaat heeft minimaal 10 jaar werkervaring op het gebied van parkeren binnen eén of meerdere gemeentes, in de afgelopen 15 jaar
  • Kandidaat beschikt over minimaal een afgeronde HBO diploma, met voorkeur in de richting van Verkeerskunde

De Wensen

  • Kandidaat heeft minimaal 10 jaar werkervaring op het gebied van parkeren binnen eén of meerdere gemeentes, in de afgelopen 15 jaar
  • Kandidaat beschikt over minimaal een afgeronde HBO diploma, met voorkeur in de richting van Verkeerskunde
  • De competenties, kennis en ervaring worden getoetst tijdens het gesprek. - Strategisch kunnen schakelen op diverse niveaus en met een breed pallet aan partijen en (tegengestelde) belangen; - Zakelijke/commerciële en bedrijfsmatige instelling met onderhandelingsvaardigheden; - Kunnen functioneren binnen een politiek/bestuurlijke omgeving; - Aantoonbare ondernemers- en netwerkkwaliteiten; - Vaardig in het ontwikkelen, uitdragen en verdedigen van (beleids-)standpunten en nieuwe ideeën;

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Deze opdracht is gesloten, reageren is helaas niet meer mogelijk

Gesloten

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox