Gemeente Zwolle
geen max tarief
Overijssel
24 uur per week
24 oktober 2022
28 februari 2023
Opdracht Volgende stap in gebiedsgericht werken
Aanleiding en context
De gemeente Zwolle heeft een advies laten opstellen over de impact van de groei van de stad tot 2040 in relatie tot de ontwikkeling van de organisatie. Het advies bevatte drie ontwikkelsporen, waarlangs een werkagenda vormgegeven kan worden. Een van de sporen betrof het versterken van het gebiedsgericht werken.
Groei van de stad: versterking van gebiedsgericht werken in ontwikkelgebieden van de stad
De gemeente Zwolle heeft in de afgelopen jaren grote stappen gezet als groeistad. De stad maakt een fysieke schaalsprong, die impact heeft op maatschappelijke en ruimtelijke vraagstukken. Onze organisatie is goed gebleken in de projectgerichte gebiedsbenadering en we hebben belangrijke stappen gezet in een wijkgerichte aanpak en gebiedsontwikkelingen. We koesteren onze successen en goede werkwijzen en constateren tegelijkertijd dat in een aantal stedelijke gebieden nóg integraler samenwerken noodzakelijk is. De opgaves, zoals de (versnelling van de) woonopgave, en mobiliteitsvraagstukken gaan samen met ruimtegebruik van economische ontwikkeling, klimaat, energie én sociale vraagstukken. Dit vraagt een andere manier van samenwerken, andere sturing en besluitvorming (prioriteren en programmeren).
We zien dat we een stap verder moeten gaan met integraal (samen)werken, waarbij het uitgangspunt is, dat we kijken naar wat er nodig is in een gebied, want de complexiteit van de opgaven verschilt per gebied. Stedelijke opgaven en opgaven die in (geografisch afgebakende) gebieden spelen, komen samen in een gebiedsgerichte benadering. Gebieden waarin veel verandert (fysiek, sociaal) verbinden we goed met elkaar en we formuleren de belangrijkste opgaves per gebied. Op die basis bepalen we vervolgens de uitvoeringsstrategie per gebied. Wijkgericht werken blijft uitgangspunt voor de gehele stad en wijkmanagement is de verbindende schakel met wat er speelt en leeft in elk gebied. Er spelen ook tal van sociaal-maatschappelijke opgaven, die vragen om de confrontatie van ruimtegebruik met sociale opgaven, zoals bijvoorbeeld mogelijk maken van ontmoeting in de openbare ruimte. Het is daarbij een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de sociale propositie onderdeel uit te laten maken van de ontwikkeling.
We zijn al bezig met gebiedsgericht werken in complexe gebieden: in grotere gebieden, zoals Spoorzone en Stadshart en kleinschaliger in de wijken, zoals bijvoorbeeld in Dieze. Het vervolg hierop waar het de grotere gebieden betreft, gaan we vormgeven vanuit een ‘agenda van doen’ en met een kansrijk perspectief. Uiteraard moet de aanpak verbonden worden met de gebiedsaanpak van een wijk die onderdeel kan uitmaken van zo’n groter gebied. We gaan de keuze voor de gebieden nog maken en het ligt daarbij voor de hand dat we gebruik gaan maken van reeds bestaande programma-organisaties voor de ‘hoogdynamische’ gebieden Spoorzone, Stadshagen, Binnenstad/stadshart en Holtenbroek. De opgaven in het gebied, de kwaliteit/kwantiteit van de huidige organisatie bepalen het tempo waarin we in deze gebieden komen tot (aangescherpte) gebiedsagenda’s en -teams. In Holtenbroek zijn we bijvoorbeeld al werkende bezig.
Opdracht: volgende stap in gebiedsgericht werken
We willen dus langs twee samenhangende sporen die stap gaan zetten. In de eerste plaats het versterken van het wijkgericht werken in de gehele stad. We willen hierop een ambitie bepalen en vervolgens bepalen langs welke weg we dat kunnen gaan bereiken. Dat betekent de volgende opdracht:
In de tweede plaats willen we snel stappen zetten in het gebiedsgericht werken in een aantal complexe, hoogdynamische gebieden. We zien daarbij de volgende stappen:
Kern van de opdracht
Wat willen we bereiken?
Benodigde inzet
Stap 1 is het maken van het plan van aanpak (okt-nov). Het opstellen van het plan zal in samenwerking met sleutelfiguren voor de implementatie moeten worden vormgegeven.
Stap 2 is de implementatie zelf (vanaf okt-ntb datum). We hebben voor deze opdrachten gemiddeld 2 dagen per week beschikbaar. We willen graag na 4 maanden een tussenevaluatie doen van de opdracht. Voor de uitvoering van de opdracht is ondersteuning beschikbaar
Profiel kenmerken
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox