Gemeente Zwolle
geen max tarief
Noord-Brabant
28 uur per week
12 april 2021
31 december 2021
OMGEVINGSMANAGER WARMTETRANSITITIE HOLTENBROEK
De opgave Zwolle wil richting 2050 toewerken naar een energieneutrale-, klimaatadaptieve- en circulaire stad waarin het goed wonen, werken en verblijven is. De komende jaren maken we een transitie door naar een schone, betaalbare en lokaal gefundeerde energievoorziening, waarin iedereen mee kan doen. Voor 2025 is afgesproken dat de hoeveelheid CO2 uitstoot ten opzichte van 1990 gereduceerd wordt met 25% en dat 25% van de totale energievraag op duurzame wijze zal worden opgewekt. Om dit te bereiken is een plan van aanpak vastgesteld door de gemeenteraad in 2019 voor het programma energie. Binnen de strategische opgave warmte is geothermie eén van de alternatieve energiebronnen die kan worden ingezet om Zwolle aardgasvrij te maken. Omdat er kans is op een geothermiebron in het noorden van Zwolle, is in de Transitievisie Warmte de keuze gemaakt om onder andere in Holtenbroek en Aa-landen de eerste stap naar een aardgasvrije wijk te zetten. Deze opgave is complex en nieuw en tegelijkertijd moet er in korte tijd grote stappen worden gezet. Op hoofdlijnen moeten de volgende werkzaamheden in 2021 worden uitgevoerd:
Bronontwikkeling en eerste fase warmteketen Na uitgebreid voorwerk kreeg Zwolle in januari 2021 te horen dat de kansrijke locatie voor aardwarmte nabij Holtenbroek is uitgekozen om deel te nemen in het Europees onderzoeksproject RESULT. Een proefboring geeft uitsluitsel over de beschikbare hoeveelheid warmte van de beoogde geothermiebron. In 2021 moet gezamenlijk flinke stappen worden gezet in het opstellen van een integrale businesscase voor de geothermiebron en de ontwikkeling van de eerste fase van de warmteketen. Organisatie van de warmteketen De gemeente voert regie op de warmtetransitie. Uit een verkenning komt naar voren dat een warmtebedrijf het meest passende organisatiemodel is om optimaal regie te kunnen voeren op de warmtetransitie in Holtenbroek en Aa-landen. In 2021 werken we het oprichten van een warmtebedrijf verder uit. We organiseren we een marktconsultatie en we gaan in gesprek met publieke partijen over mogelijke samenwerking. Dit leidt tot een integraal advies over de oprichting van een warmtebedrijf dat wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Intensief gebiedsproces met stakeholders We staan aan het begin van de warmtetransitie in Aalanden en Holtenbroek. Draagvlak bij stakeholders is daarbij cruciaal. Dit betekent dat we in 2021 intensief in gesprek gaan met woningbouwcorporaties en huurders, eigenaren van grote gebouwen, ontwikkelaars van geplande nieuwbouw en particulieren. Dit geldt met name voor de stakeholders in de eerste fase. Er liggen diverse intentieovereenkomsten over warmteafname. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt tussen gemeenten en corporaties over verduurzamen en renoveren van corporatiebezit in Holtenbroek. Deze intenties moeten in 2021 concreter worden en vertaald worden naar afspraken. Daarnaast is er een intensief proces nodig met particulieren en VVE’s. Deze werkzaamheden worden door de omgevingsmanager uitgevoerd. Van de omgevingsmanager wordt verwacht dat hij/zij zorgdraagt voor het omgevingsmanagement van de hierboven genoemde hoofdlijnen;
- het (laten) opstellen van een stakeholdermanagementplan t.b.v. het intern en extern relatiebeheer -Regie voeren op het stakeholdermanagement; onderhouden van contacten richting . stakeholders in de wijk Holtenbroek, zoals bewoners, woningbouwcorporaties, lokale energiecoöperaties, de netbeheerder en het waterbedrijf en andere belangengroepen. - afstemmen met alle andere (deel)projecten in de wijk die in ontwikkeling zijn / in uitvoering gaan en die raakvlakken managen.
|
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox