Provincie Gelderland
max €100 per uur
Utrecht
16 uur per week
20 september 2021
19 september 2022
Opdracht omschrijving
In de Omgevingsvisie Gelderland is de Gelderse Corridor aangemerkt als een van de majeure opgaven, die van belang zijn voor heel Gelderland, en wordt de topsector Logistiek benoemd als een van de sectoren waar de provincie actief bestaande en nieuwe bedrijven ondersteunt en faciliteert. Gelderland heeft een unieke ligging op de internationale transportcorridors van de Noordzeehavens naar het Duitse achterland.
Deze ligging maakt dat Gelderland tot op de dag van vandaag een regio met grote aantrekkingskracht is. Vanuit de provincie werken we in samenwerking met ondernemers, kennisinstellingen en collega overheden aan deze opgave ter versterking van de Gelderse economie. Als provincie dragen wij bij aan investeringen en ondersteunen we projecten die de kracht en het unieke van de opgave versterken. Dit doen wij integraal, vanuit meerdere provinciale kerntaken en programma’s, en samen met onze partners.
De Gelderse corridor heeft de volgende doelen:
De logistiek makelaars (2 personen, ieder voor 16 uur per week) worden ingezet op plandoel 2, het verminderen van de ecologische footprint van bedrijven in de regio Arnhem-Nijmegen. Hier hebben wij met de logistieke makelaars in de regio Arnhem-Nijmegen goede ervaringen mee opgedaan. In het programma slim en schoon onderweg van de regio Arnhem-Nijmegen wordt ingezet op een vervolg van de inzet van logistiek makelaars. Deze uitvraag is een nadere uitwerking van dit vervolg.
Daarbij is de rol van de logistiek makelaars het initiëren, regisseren en begeleiden van projecten in de (logistieke) sector die leiden tot CO2-reductie. De opdracht is het realiseren van projecten die bijdragen aan de CO2 reductie in het transport van Gelderse bedrijven en te komen tot zero emissie stadslogistiek en tot slimme mobiliteitsoplossingen. Het opzetten van trajecten op het gebied van synchromodaal transport valt niet binnen de opdracht. Dit wordt via het programma New Ways Gelderland opgepakt. Bedrijven kunnen door de logistiek makelaars wel naar dit programma worden doorverwezen.
De inzet is om Ondernemers, overheden en maatschappelijke organisaties informeren, inspireren en stimuleren om in de regio Arnhem-Nijmegen minder zakelijke kilometers (met vrachtauto en bestelbus) te rijden en waar nodig deze kilometers zo schoon mogelijk te laten zijn.
Naast vermindering van het aantal ritten (minder kilometers) en ritten in de spits willen wij met de logistiek makelaar inzetten op de vergroening van de bestelbusjes en vrachtwagens (schone kilometers) van bedrijven in de regio Arnhem-Nijmegen. Om dit te bereiken helpen de logistiek makelaars bedrijven maatregelen te treffen op het gebied van ladingbundeling en efficiënt bestelverkeer.
Ook stimuleren zij bedrijven om te komen tot vergroening van het wagenpark. Hier zijn en komen bij de provincie en Rijk ook subsidieregelingen voor beschikbaar. Bij de provincie zijn er subsidieregelingen voor vrachtwagens op LNG en CNG, subsidie voor het laten opstellen van een rapport over verduurzaming van het wagenpark en bij het Rijk (RVO) is er een subsidieregeling voor elektrische bestelbussen en in 2022 een subsidieregeling voor zero emissie vrachtwagens in de maak bij het Rijk.
Een andere belangrijke bouwsteen waaraan de logistiek makelaars aan werken is Zero emissie stadslogistiek. Dit komt voort uit de afspraken in het klimaatakkoord over Zero Emissie Stadslogistiek waarbij een zero emissie belevering van de binnensteden in 2025 een belangrijk speerpunt is. Per 1 januari 2025 worden hier zero emissiezones stadslogistiek in de 4 grote Gelderse steden Arnhem, Nijmegen, Ede en Apeldoorn voor ingevoerd. De logistiek makelaars helpen ook de gemeenten om te komen tot zero emissiezones voor stadslogistiek in Gelderland en bedrijven om hier met hun bedrijfsvoering om hierop te anticiperen.
Verantwoordelijkheden
Concreet bestaan de activiteiten van de logistiek makelaar uit:
Daarnaast werken de logistiek makelaars nauw samen met de laadconsulenten, omdat een goede laadinfrastructuur een belangrijke randvoorwaarde is voor elektrificatie van het transport en ZE stadslogistiek.
Wij verwachten van de logistiek makelaars dat zij in de eerste fase (1 maand) een plan van aanpak voorleggen, waarin de ambities zijn vastgelegd t.a.v. de te behalen resultaten voor minder kilometers en het bereiken van meer schone kilometers en voor de transitie naar zero emissie stadslogistiek. Dit moet worden uitgedrukt in reductie spitsritten, km en CO2 en aanschaf van ZE voertuigen door bedrijven. Uit het plan van aanpak moet duidelijk blijken welke inspanning de logistiek makelaar hiervoor zal leveren en wat dit naar verwachting moet opleveren.
Dit plan van aanpak moet worden goedgekeurd door de opdrachtgever (provincie). Ieder kwartaal wordt de voortgang op de resultaten gemonitord en richting opdrachtgever via een voortgangsrapportage in beeld gebracht.
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox