Rijkswaterstaat
max €102 per uur
Zuid-Holland
24 uur per week
04 januari 2021
30 juni 2021
Rijkswaterstaat voert in opdracht van het ministerie van economische zaken en klimaat sinds 2016 het programma Wind op zee uit. Een van de deelprojecten hieronder is het ‘Wind op zee ecologische programma’ (Wozep). In dit programma wordt onderzoek gedaan naar de ecologische effecten van windenergie op zee (WoZ) waarbij gefocust wordt op de effecten op de beschermde soorten. Om te toetsten of deze effecten acceptabel zijn wordt het Kader Ecologie en Cumulatie (KEC) gebruikt. Dit KEC wordt in de loop der tijd geupdate met de binnen Wozep ontwikkelde kennis. Niet alleen op het vlak van onderzoek maar ook op het vlak van cumulatieve effecten en marine spatial planning is er internationale samenwerking met de andere Noordzeelanden om tot meer harmonisatie in ecologische kaders te komen.
In voorliggende uitvraag voor inhuur vallen werkzaamheden onder alle bovengenoemde onderwerpen. 80% van het werk zal vallen onder Wozep en dan met name het KEC onderdeel. Momenteel worden 4 uitbestedingen voorbereidt om de kennisbasis van het KEC te updaten en berekeningen met het KEC uit te voeren gebruikmakende van de nieuwe zoekgebieden voor WoZ. Hiervoor is inzet gevraagd om afstemming te verzorgen tussen deze 4 uitbestedingen, bewaken en anticiperen op planning en ontwikkelingen binnen het WoZ dossier en een actieve rol in de ontwikkeling van een KEC update strategie (procesvoorstel voor komende jaren). Naast inhoud is draagvlak met beleid en de stakeholders voor dit onderwerp een belangrijk onderdeel. Hiernaast wordt generieke kennis en affiniteit van mariene ecologie en onderzoek naar de effecten van WoZ gevraagd om mee te denken en adviezen op te stellen samen met de andere teamleden van Wozep. Binnen Wozep werken een aantal deelprojectleiders die primair verantwoordelijk zijn voor de specialistische invulling van onderzoek naar de effecten van WoZ op het gebied van vogels, zeezoogdieren, vleermuizen, benthos en vis. Voor de uitvoering van je werkzaamheden zijn projectmanagement-kwaliteiten van belang. Het Wozep project is zeer dynamische en met een veelheid aan onderwerpen en tijdsdruk. Flexibiliteit en een ontzorgende insteek zijn zeer welkom.
De andere 20% van het werk ligt op het vlak van internationale samenwerking. Die samenwerking vindt plaats in het kader van de North Seas Energy Cooperation. Een van de producten waaraan gewerkt wordt is een scenario studie waarin opties voor WoZ ontwikkelingen en hun mogelijk gevolgen verkend worden. Nederland trekt dit.
De komende maanden zal de opzet van de scenario studie verder uitgewerkt worden om tot een projectplan te komen. Inbreng vanuit ecologie hierbij moet plaatsvinden vanuit de ecologische werkgroep (CEAF subgroup). Daarna zal de begeleiding van de uit te besteden scenario studie voor wat betreft ecologie ook vanuit deze werk groep plaats moeten vinden.
Deze ecologische werkgroep bestaat uit specialisten uit betrokken Noordzeelanden. Nederland is trekker van deze werkgroep.
De inhoudelijke uitdaging waaraan je gaat werken
We zoeken een ervaren marien ecoloog voor boven geschetste werkveld. Er zal kruisbestuiving plaats kunnen vinden tussen Wozep/KEC werkzaamheden en CEAF omdat veel Wozep werk en kennis wordt ingebracht in CEAF verband en vice versa.
De taken:
1. Ondersteuning van het Wozep met de begeleiding van de update van het KEC en KEC-berekeningen. Aanspreekpunt voor de uitvoerende zaken over dit onderwerp, actief meewerken in vormgeving strategie voor de rol van KEC irt de beoogde routekaart Windenergie op zee 2030-2040 en het adaptieve karakter daarvan. Hiernaast zullen er nog aanvullende generieke werkzaamheden
binnen Wozep gevraagd worden zoals klankbord, meedenken en –werken aan adviezen en ondersteuning van vormgeven van onderzoek mbt het thema onderwatergeluid en zeezoogdieren.
2. Samen met de ecologische werkgroep van CEAF de ecologische component in de scenario studie op een ambitieuze, maar realistische wijze in te vullen. Daarbij zal het gaan om het invulling geven aan vragen zoals (niet uitputtend):
Hoe definiëren we scenario’s zo dat ecologische keuzen op een goede wijze verkend worden?
Welke ecologische effecten willen we verkend hebben en hoe geven we dat gestalte in het projectplan?
Hoe geven we gestalte aan de beoordeling van de effecten?
Je zal gevraagd worden met voorstellen te komen en hierover de discussie aangaan met de ecologische werkgroep.
Uiteindelijk zullen deze (bijgestelde) voorstellen moeten landen in het projectplan en zal in een later stadium de begeleiding plaats moeten vinden van de opdrachtnemer die de scenario studie uitvoert.
Wat breng jij mee voor deze klus?
Je hebt een brede ervaring als marien ecoloog. Je bent generalist maar hebt duidelijke kennis en affiniteit met ecologische effecten van infrastructurele werken op zee en het onderzoek hiernaar. Kennis van zeezoogdieren is een pré. Je hebt kennis en ervaring met mariene ruimtelijke planvorming en/of vergunningverlening. Je hebt ervaring met het in internationale projecten ontwikkelen van voorstellen en de inbreng hiervan in een groter geheel. Projectmanagement-kwaliteiten en ervaring zijn ruim bemeten. Je staat stevig in je schoenen, bent praktisch, pro-actief, oplossingsgericht en een bruggenbouwer. Naast kennis van de inhoud heb je affiniteit met politiek/bestuurlijke processen in een internationale context.
Locatie:
Nader over een te komen. 1 dag per week Rijswijk (afhankelijk van de Corona maatregelen in die periode)
Organisatieonderdeel RWS Zee en Delta
Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. We beheren en ontwikkelen de rijkswegen, -vaarwegen en -wateren en zetten in op een duurzame leefomgeving. Samen met anderen werken we aan een land dat beschermd is tegen overstromingen. Waar voldoende groen is, en voldoende en schoon water. En waar je vlot en veilig van A naar B kunt. Samenwerken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. Dat is Rijkswaterstaat.
RWS Zee en Delta
Zee en Delta is sterk verankerd in land en water. We beheren de deltawateren, de Noordzee en het zeegebied in Caribisch Nederland. Ook maken we het vervoer over die zeegebieden en het Zeeuwse land en water mogelijk. Samen met onder andere kustgemeenten en waterschappen verzorgen we het kustbeheer van Nederland. We borgen de toegang tot de belangrijke havens van Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen. Internationaal gezien zijn we de gesprekspartner en kennisspecialist als het gaat om ’s werelds drukst bevaren zee.
Wozep valt onder RWS Water, Verkeer en Leefomgeving, het organisatie onderdeel van RWS dat verantwoordelijk is voor de kennisontwikkeling. Het Wozep team bestaat voor 50% uit WVL en 50% uit ZD mensen.
Werken aan een duurzame leefomgeving is waar wij voor staan. En dat vraagt om een intensieve en goede samenwerking. Belangrijke partners zijn de provincie Zeeland, het departement Mobiliteit en Openbare Werken Vlaanderen en de Haagse beleidsdepartementen. Samen met hen werken wij proactief aan de ontwikkeling van onze netwerken.
Kijkend naar de toekomst zetten we onder andere in op windenergie, energiebesparing en -opwekking, onderhoud in de zuidwestelijke delta, de doorontwikkeling van de Deltawerken en het uitvoeringsprogramma Caribisch Nederland. Dat laatste doen we onder meer met wegonderhoud, milieuprojecten en verbetering van haveninfrastructuur. De professionele en betrokken collega’s binnen Zee en Delta zetten vol energie hun schouders onder onze ambities.
De afdeling ZD - NOVP
De afdeling Verkenning en Planuitwerking bestaat uit een afdelingshoofd en circa 25 medewerkers die zich inzetten voor uiteenlopende dossiers, projecten en programma’s van Rijkswaterstaat Zee en Delta. Enkele specialisten houden zich bijvoorbeeld bezig onderwatergeluid, duurzaamheid en morfologie. Andere collega’s zijn verantwoordelijk voor (inter)nationale overlegcircuits, zoals de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie. De projectleiders en managers verzorgen het projectmanagement van projecten en programma’s, zoals de programmatische aanpak van het onderhoud van de Oosterscheldekering, de terugkeer van de getijdewerking in het Grevelingenmeer en het programma Wind op Zee
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox