Gemeente Amsterdam
max €150 per uur
Noord-Holland
32 uur per week
26 augustus 2024
01 september 2025
Deze functie is een combinatie functie van 2 projecten, namelijk het programma Taxi en het programma Intelligent Toegang.
Binnen het project Intelligente Toegang wordt gewerkt aan huidige en toekomstige inzet van slimme IT en cameratechnieken om selectieve toegang voor voertuigen in de stad te reguleren. Denk bijvoorbeeld aan de bestaande milieuzones. Om die mogelijkheden goed te benutten in huidige projecten en verder te ontwikkelen voor toekomstig gebruik is intern een keten ingericht om het proces hieromheen in goede banen te leiden en de verschillende stakeholders mee te nemen en in lijn te brengen met concrete werkprocessen. Het Loodsteam is een belangrijk onderdeel binnen deze keten. Het Loodsteam zorgt voor advies en ondersteuning bij adviesvragen op de inzet van intelligente toegang. Het Loodsteam beantwoordt alle vragen rondom selectieve toegang of verwijst deze naar de juiste afdeling/ specialisten. M.b.t. inhoud, haalbaarheid, toekomstbestendigheid, doorlooptijd en kosten en het maken van een keuze over de gewenste oplossingsrichting.
Primaire taak is ervoor te zorgen dat de vraag goed in beeld wordt gebracht met de initiator, en deze vertaald wordt naar concrete oplossingen. En dat dit goed afgestemd en gesteund wordt door de inhoudelijk specialisten binnen de keten en de eventuele projecten en programma’s die gebruik willen maken van de mogelijkheden van intelligente toegang, of effecten ondervinden van mogelijke inzet daarvan.
Dat betekent dat het Loodsteam primair aanspreekpunt is voor de initiators tijdens de eerste verkenningsfase en ervoor zorgdraagt dat het juiste proces wordt doorlopen om tot een goedgekeurde realisatie-opdracht te komen.
Een van de 2 rollen, die deze projectleider moet vervullen is de voorzitter van het loodsteam, daar horen deze taken bij;
- Eerste aanspreekpunt voor alle andere betrokkenen bij de keten (zowel vraag- als aanbodkant)
- Ontvangst en verrijking vraagspecificatie voor nieuwe initiatieven en (grote) wijzigingen
- Toetsing en advies op de toepasbaarheid en realisatiemogelijkheid van deze initiatieven (verkenning)
- Ophalen en faciliteren van inhoudelijke adviezen van specialisten en inhoudelijk deskundigen in de keten (zoals privacy, security, beleid, techniek, dienstverlening, assetbeheer, etc.)
- Helpen vertalen van initiatief naar voorstel voor realiseerbare oplossing (indien van toepassing)
- Ondersteunen initiator bij ophalen akkoorden binnen de keten van het voorstel voor start daadwerkelijke realisatie
- Registreren en rapporteren over alle lopende initiatieven (portfoliomanagement) aan de keteneigenaar (Stuurgroep intelligente toegang)
De 2e rol die de projectleider moet vervullen is binnen het team taxi, daarbij horen de volgende taken:
• Samen met team maatregelen bedenken en implementeren voor de taxi-infrastructuur. Maatregelen moeten bijdragen aan doel zoals verwoord in Koersdocument Amsterdam maakt ruimte (p. 38):
Taxi’s zijn een essentieel en volwaardig onderdeel van de mobiliteitsmix. Ze dragen bij aan een toegankelijke stad en zijn een belangrijke aanvulling op tijden en plekken waar het openbaar vervoer niet rijdt. Het is daarbij altijd zoeken naar de juiste balans. Daar waar veel taxi’s en mensen bij elkaar komen, worden maatregelen getroffen in het kader van de leefbaarheid. Uitgangspunt is dat taxi’s overal moeten kunnen komen voor een fijnmazige dienstverlening.
• Onderbouwing van de vraag- of probleemstelling aanleveren
o Vaststellen indicatoren
o Uitzetten onderzoeken
o Juridische check op onderbouwing
• Inventariseren en afwegen mogelijke maatregelen en instrumenten
• Toetsen aan het Handboek Taxi in de Openbare Ruimte (in oprichting)
• Afstemmen met interne en externe stakeholders, incl. loodsteam Intelligente toegang en THOR
• Voorbereiden besluitvorming en (laten) opstellen benodigde verkeersbesluiten
• Opstellen van een plan van aanpak voor implementatie maatregel
• Opzetten en monitoren projectteam voor implementatie maatregel
• Implementeren van de gekozen maatregel, monitoren van deze maatregelen en deze kennis delen met vergelijkbare projecten
• Sturen op projectmatige aspecten: zorg dragen voor goede budgettering, communicatie, risicomanagement, etc.
• Bijdragen aan Handboek Taxi
De directie Verkeer en Openbare Ruimte (V&OR) zorgt voor de bereikbaarheid, veiligheid en kwaliteit van de openbare ruimte van Amsterdam. Wij werken aan een stad die bereikbaar is op alle niveaus: internationaal, nationaal, regionaal, stedelijk en lokaal. Verkeer en Openbare Ruimte is de eigenaar van het integrale stedelijk verkeer en vervoersysteem (behalve rail), regisseur van de mobiliteitsketen en namens het bestuur eigenaar van de stedelijke eigendommen. Binnen V&OR zorgt de afdeling stadsregie ervoor dat de stad draaiende blijft. Wij stimuleren de samenwerking tussen partijen die werken aan de weg. Programmeren de werkzaamheden in de openbare ruimte, beheren de gegevens over werkzaamheden, hebben en delen kennis van de boven- en ondergrond met de partners van het Coördinatiestelsel en informeren bewoners, ondernemers en bezoekers over de bereikbaarheid van Amsterdam.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox