Gemeente Leiden
max €115 per uur
Zuid-Holland
16 uur per week
18 juni 2024
31 december 2024
Aanleiding
Eén op de zeven Leidenaren heeft een niet-Nederlandse nationaliteit. Internationale Leidenaren zijn een diverse groep inwoners. Het zijn kenniswerkers, arbeidsmigranten, internationale studenten en statushouders. De samenstelling van de Leidse bevolking leidt tot nieuwe vragen richting de gemeente. Met collega’s en partners in de stad is de afgelopen periode binnen het programma Internationalisering, gewerkt aan thema’s zoals integratie, onderwijs, stedelijke ontwikkeling en dienstverlening. Een van de belangrijke samenwerkingsprojecten betreft het Leiden International Center (LIC), gericht op dienstverlening en informatievoorziening aan internationals in de Leidse regio.
De aanleiding voor deze opdracht is tweeledig:
1. De opdracht namens de Stuurgroep van het Leiden International Centre (LIC) om onderzoek te doen naar scenario’s en kansen voor regionale samenwerking voor het LIC • Er is geen duurzame financiering van het LIC, we verliezen partners (Katwijk, Oegstgeest) en vanaf 2026 overweegt Leiderdorp te stoppen. Daarnaast gaat het The Hague International Centre (THIC) zijn dienstverlening uitbreiden inclusief nieuwe branding: The Hague Works. Het THIC is tevens penvoerder van een deelakkoord International Talent binnen de Human Capital Agenda Zuid Holland met als doel versterking van de regionale samenwerking. Leiden is een van de partners
• Deze opdracht wordt, namens de Stuurgroep, getrokken vanuit de gemeente Leiden, Universiteit Leiden en de Stichting Leiden Bio Science Park, met de gemeente Leiden als penvoerder. Startdatum en looptijd: juli 2024-ca november 2024
• Doel van deze opdracht is om te komen tot duurzame financiële borging van het Leiden International Centre. Uitgangspunt daarbij is een verkenning naar mogelijke samenwerking met de regio en specifiek het The Hague International Centre met als inzet:
- zicht op mogelijke kansen voor synergie in samenwerking
- welke activiteiten te behouden in Leiden
- de consequenties voor branding in beeld te brengen
2. Een evaluatie ‘light’ van het huidige programma Internationalisering
In 2020 is de visie internationalisering vastgesteld en is een meerjaren uitvoeringsprogramma opgesteld. Het gaat om een integrale opgave waar de
Beschrijf de organisatie/afdeling/het team
Het opdrachtgeverschap en de begeleiding van deze opdracht vindt plaats binnen de afdeling Vestigingsklimaat van de gemeente Leiden. Daarbij zijn twee teams betrokken: het team Kennis en Internationalisering (opdrachtgever) en het team Economie. In deze opdracht zal sprake zijn van nauwe samenwerking met de beleidsadviseur Internationalisering (team Kennis & Internationalisering) en de beleidsadviseur Human Capital (team Economie).
De huidige opgavemanager internationalisering gaat starten in een nieuwe functie bij het team Economie bij (dezelfde) afdeling Vestigingsklimaat per 1 juli 2024. De werving voor de opvolging voor een nieuwe beleidsadviseur internationalisering is inmiddels gestart. Idealiter start de adviseur Internationalisering gelijktijdig/ iets eerder dan de nieuwe beleidsadviseur, waarvoor nu de werving loopt.
Er is een stagiair die desgewenst kan helpen bij ondersteunende werkzaamheden.
Beschrijf de werkzaamheden
1. Onderzoek Leiden International Center – toekomstscenario’s
Gewenst resultaat van deze opdracht is; een onafhankelijk adviesvoorstel met maximaal drie scenario’s voor voortzetting Leiden International Centre vanaf 2027. De scenario’s geven inzicht in:
- de financieringsmogelijkheden met huidige en nieuwe partners. Zijn er mogelijkheden via het deelakkoord Internationaal Talent van de Economic Board Zuid Holland en de Human Capital Agenda van het Leiden Bioscience Park (LBSP)?
- op welke wijze kan samenwerking met de regio en met Den Haag tot meer efficiency leiden en welke activiteiten willen we in Leiden behouden.
De opdracht wordt afgerond met een besluitvormende bijeenkomst van de LIC partners in de Stuurgroep Leiden International Center over een van de scenario’s.
Daarbij gelden de volgende uitgangspunten:
- Het adviesvoorstel sluit aan bij de Human Capital Agenda en het internationaliseringsbeleid van de gemeente Leiden.
- Het adviesvoorstel volgt het onderzoek op van Togaether uit 2021 waarin 3 scenario’s zijn voortgekomen. Tijdens dit onderzoek zijn er focusgroepen geweest en is geadviseerd over de dienstverlening van het LIC. Het betrof een herijking van het businessplan 2016.
De werkzaamheden bestaan uit de volgende onderdelen:
- Deskresearch: rapporten LIC en besluitvorming vanaf 2016 - juni
- Afstemming met LIC, partners en stakeholders – aug/sept
- Rapport gereed in oktober. Bijeenkomst Stuurgroep Leiden International Center in november.
Centrale vraag binnen de ‘evaluatie light van de opgave internationalisering’ is: wat is er de afgelopen jaren gedaan en bereikt met als doel een advies ten aanzien van de toekomstige inzet. Met daarbij aandacht voor:
Gewenst resultaat van deze opdracht is:
Werkzaamheden:
Beschrijf overige relevante informatie
De inzet is om de twee deelopdrachten volgtijdelijk te laten plaatsvinden, met als start het onderzoek naar de scenario’s voor het Leiden International Center met als start 1 juli 2024 (afhankelijk van de planning van de inhuurprocedure). Gezien de aankomende zomerperiode kan het zijn dat voor de eerste opdracht geldt dat vanwege vakanties sprake is van beperktere beschikbaarheid van de opdrachtnemer, collega’s en samenwerkingspartners. De planning en de inzet van de uren voor deze opdracht in samenhang met de tweede opdracht over de gehele periode is flexibel en te bespreken met de opdrachtgever.
Het werk zal plaatsvinden in nauwe afstemming met de nieuwe beleidsadviseur Internationalisering. Het kan zijn dat er gedurende de genoemde periode nog een extra korte bijkomende opdracht ten aanzien van vervanging van een concrete taak van de opgavemanager Internationalisering komt, dit naast de twee genoemde opdrachten. In dit geval zullen opdrachtgever en opdrachtnemer in overleg gaan of het mogelijk is deze opdracht uit te voeren.
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox