Gemeente Amsterdam
max €95 per uur
Noord-Holland
36 uur per week
21 juni 2021
20 juni 2022
Functieomschrijving
Het zijn uitdagende tijden voor de stad Amsterdam en dat geldt zeker voor het vakgebied Geotechniek. Er ligt o.a. een flinke woningbouwopgave, de kademuren en bruggen vereisen aandacht en de vraag naar ondergrondse (tijdelijke) kunstwerken neemt toe. Wil jij de geotechnisch specialist zijn die een bijdrage levert aan deze uitdagende onderwerpen? We zijn op zoek naar medior- en senior specialisten Geotechniek die ons team WGM (Water, Groen en Milieu) komen versterken. De geotechnische portefeuille is op dit moment groot, waardoor je veel vrijheid krijgt betreffende het kiezen van projecten en je rol daarbinnen. Daarbij vragen interne opdrachtgevers niet alleen om afgebakende adviezen/producten maar willen zij ook geholpen worden bij het bepalen van welke beleids- dan wel procesmatige stappen noodzakelijk zijn.
Werkzaamheden
Als adviseur heb je een proactieve houding richting opdrachtgevers en collega's en ben je in staat om met een integrale blik uiteenlopende, vaak complexe, projecten te ondersteunen met jouw adviezen. Dit betekent dat een brede blik op de verschillende opgaven van de stad, zoals energietransitie, klimaatadaptatie, nieuwbouw- en vervangingsopgaven, circulaire economie en de relaties met geotechniek noodzakelijk is.
Los van of je instroomt als medior of senior word je als specialist van het Ingenieursbureau (IB) met name ingezet op projecten waar jouw toegevoegde waarde als IB-adviseur echt bijdraagt. Bijvoorbeeld vanwege specifieke kennis van de stad Amsterdam; het willen borgen van kennis en ervaringen; omdat er mogelijkheden zijn om het project integraal op te pakken met specialisten van andere vakgebieden, waardoor er des te meer innovatief, efficiënt en duurzaam gewerkt kan worden; maar ook wanneer de opgave iets brengt voor jouw ontwikkeling. De specialisten wegen dit met elkaar binnen het team af en daardoor ontstaat er veel vrijheid en ontwikkelruimte, maar wordt er ook strategisch denken en zelfstandig werken verwacht.
De projecten waaraan je werkt kunnen variëren van een damwandberekening tot een geotechnisch advies voor een grote gebiedsontwikkeling. Je bent vaak vanaf de initiatiefase tot en met de uitvoering betrokken en bent een (geotechnische) kennisbron over onder- en bovengronds bouwen i.r.t. geotechniek. Het komt vaak voor dat je binnen een multidisciplinair projectteam werkt aan complexe projecten. Daarbij verwachten wij dat je verder kijkt dan jouw vakgebied. Binnen projecten ben jij in staat om te beoordelen of er geotechnisch veld- en laboratoriumonderzoek nodig is. Je denkt kritisch mee met de opgave van de opdrachtgever en zorgt samen met je collega's voor de juiste uitvraag en begeleiding. De door jou te geven adviezen betreffen het hele geotechnische spectrum. Dit kan zijn bouwrijp maken, grond-/waterkeringen, funderingen, maar ook bestaande constructies, omgevingsbeïnvloeding en monitoring. Ook denk je mee over de (uitvoeringstechnische) haalbaarheid. Je levert input voor vraagspecificaties bij geïntegreerde contracten, bijvoorbeeld het geotechnische onderdeel in RAW-bestekken en EMVI-criteria.
Bij grotere projecten laat je tijdens de planfase zien waar kansen liggen en maatschappelijke meerwaarde gerealiseerd kan worden. Je hebt oog voor duurzame en innovatieve mogelijkheden en je probeert, indien mogelijk, de natuur en het klimaat zo min mogelijk te belasten.
Voorbeelden:
• Het optimaal benutten van de beschikbare ondergrondse ruimte door het ontwerp van een parkeergarage met bereikbare goten voor kabels en leidingen;
• Beperking van verkeershinder door werkzaamheden vanaf het water te laten plaatsvinden. Ook neem je initiatieven om de adviesdiensten/producten binnen het werkveld door te ontwikkelen, waarbij geotechnisch advies onderdeel wordt van een integrale benadering van de fysieke leefomgeving, rekening houdend met de vele uitdagingen (energietransitie, klimaatadaptatie, circulariteit etc. etc.) buiten je directe vakgebied.
Als Medior ligt het voor de hand dat je optreedt als specialist. Kleine projecten doe je alleen, onder supervisie van een Senior. Grote projecten doe je samen met een projectteam. Je hebt een grote vrijheid en je gaat je definitief ontwikkelen richting specialist en/of ontwerpleider. Als Senior heb je van al je projecten de geotechnische kansen, risico's, raakvlakken en de integraliteit al goed in beeld. Je luistert en achterhaalt de vraag achter de vraag, maar kan ook anderen overtuigen van het belang van de juiste geotechnische aanpak. Deze omschrijvingen zijn niet bindend voor wat betreft op welk niveau (medior/senior) je instroomt. Afhankelijk van jouw kennis, ervaring, ambities en de lopende projecten is het mogelijk om je op een bepaalde rol te focussen dan wel richting de gewenste rol te ontwikkelen. Persoonlijke ontwikkeling en vakinhoudelijke innovatie staan binnen team WGM namelijk hoog in het vaandel.
Gemeentelijke organisatie
De gemeentelijke organisatie bestaat uit vijf clusters, een bestuurs- en concernstaf en zeven bestuurscommissies (stadsdelen). De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De clusters Ruimte en Economie, Sociaal, Dienstverlening en Informatie, Interne Dienstverlening en Stadsbeheer bestaan uit afdelingen die expertise hebben op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad. Meer informatie over de gemeentelijke organisatie is te vinden op: https://www.amsterdam.nl/
De opdrachtgever(s)
Amsterdam groeit! Elk jaar komen er meer bezoekers, bewoners en bedrijven naar onze prachtige stad. Bij de gemeente Amsterdam werken we met 14.000 collega's dagelijks aan een veilige, schone stad waar het goed wonen, werken en ontspannen is. Dit doen we voor de 2,3 miljoen bezoekers van Sail, maar ook voor de buurman die graag een bloemperkje voor de deur wil. Je kunt je voorstellen dat het hierbij belangrijk is dat we assets zoals verhardingen, bruggen, kademuren en openbare verlichting goed onderhouden. Energietransitie, klimaatadaptatie, mobiliteitstransitie, een veilige infrastructuur, een leefbare openbare ruimte; het zijn grote opgaves.
Ons Ingenieursbureau werkt hieraan met bijna duizend collega's. Dit zijn dé partners binnen de stad op het gebied van inkoop, techniek en projectrealisatie in grond-, weg- en waterbouw. Diverse constructeurs, hydrologen, werkvoorbereiders, projectleiders, directievoerders, planners, risico-analisten en innovatie-aanjagers bieden expertise op water- en deltatechnologie, stedelijke inrichting en milieu, infrastructuur, verkeersadvies, project- en contractmanagement. Zij werken onder meer aan het creëren van land voor IJburg, de instandhouding van tientallen bruggen en kilometers walmuur, de renovatie van tunnels en de inrichting van honderden straten en vele gebiedsontwikkelingen.
Het team WGM (Water, Groen en Milieu) richt zich op specialistische vraagstukken op het gebied van o.a. water, groen, milieu, geotechniek, bodem en ondergrond, sloop en duurzaamheid. We leveren integrale adviezen, in alle planfasen van idee tot en met uitvoering. Voorbeelden van projecten zijn de ontwikkeling van de Zuidas, Noord/Zuidlijn en IJburg tot aan een binnenstedelijke straat of kavel die wordt herontwikkeld.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox