Gemeente Arnhem
max €100 per uur
Gelderland
32 uur per week
01 december 2022
01 juni 2023
Opdracht omschrijving
Opdracht specialist erfgoed/verduurzaming Aanleiding Het beter en meer proactief ondersteunen van monumenteneigenaren bij het verduurzamen van hun panden. De gemeente stelt hiervoor een beleidskader op dat een goede balans heeft tussen het behoud van erfgoed en de noodzaak tot verduurzaming van ditzelfde erfgoed. Op het gebied van energiezuinigheid en comfort scoren monumenten nu over het algemeen niet bijzonder goed. Het beeld bestaat dat verbetering van deze situatie ook nauwelijks mogelijk is, omdat er bij een beschermd monument of er bij een pand in een beschermd gebied van de gemeente 'bijna niks mag'. Willen we deze situatie verbeteren, dan zullen we eigenaren meer laagdrempelig, meer transparant en op meer enthousiasmerende wijze moeten ondersteunen bij het vinden van geschikte oplossingen voor zijn/haar monument. Want die oplossingen zijn er wel degelijk. Al moeten we ook constateren dat een status als beschermd monument of beschermd gezicht de mogelijkheden om te verduurzamen ook zeker kan beperken. Dit vraagt om een heldere afweging per situatie wat wel en niet kan. En om richtlijnen voor een goede uitvoering van dat wat wél kan. Gezien de ontwikkelingen de afgelopen maanden op het gebied van energieprijzen is de druk op het onderwerp nog verder toegenomen. De urgentie om erfgoedeigenaren en -bewoners te ondersteunen bij het verduurzamen van hun monumentaal vastgoed is groot en vraagt om concrete acties. Daarbij is het goed om te weten dat Arnhem op dit moment 9 beschermde gezichten kent en 1409 als object beschermde panden: 559 rijksmonumenten en 850 gemeentelijke momenten. Een kwart van de beschermde monumenten is particulier eigendom.
Opdracht: Het beter en meer proactief ondersteunen van erfgoedeigenaren bij het verduurzamen van hun panden. De erfgoedeigenaren zijn de onderscheiden in drie doelgroepen: particuliere eigenaren, Particuliere verhuurders, en woningbouwcorporaties. 1. Coaching eigenaren bij concrete vragen Uit praktische alle doelgroepen komt de wens naar voren om een coach/aanjager op het gebied van verduurzaming van erfgoed. Het gaat om het beantwoorden van vragen van de doelgroep. 2. Verbeteren informatievoorziening Alle doelgroepen geven aan dat de informatievoorziening vanuit de gemeente t.a.v. verduurzaming van erfgoed beter kan. Het is belangrijk dat we op een laagdrempelige en goed vindbare manier aangeven wat er in grote lijnen allemaal wel/niet mogelijk is. We willen voor om een pagina te maken over verduurzaming van erfgoed op de website van ArnhemAan. Daarnaast willen we een folder maken die onder meer via makelaars verspreid kan worden onder (nieuwe) erfgoedeigenaren. 3. Opstellen “Handboek verduurzaming erfgoed” in combinatie met flitsvergunning of vrijstelling van vergunning Het verduurzamen van een historisch pand is en blijft maatwerk. Toch zien wij mogelijkheden om voor de meeste gangbare maatregelen (vensterisolatie, dakisolatie) uitvoeringsrichtlijnen te formuleren. Wij stellen voor om een “Handboek verduurzaming erfgoed” op te stellen, waarin doormiddel van heldere richtlijnen wordt beschreven hoe verduurzaming van erfgoed in Arnhem uitgevoerd moet worden. Verder stellen wij voor om in overleg met de ODRA te werken aan een flitsvergunning-systeem, waarbij omgevingsvergunningaanvragen die voldoen aan het “Handboek verduurzaming erfgoed” een snel en efficiënt traject kunnen doorlopen. Of mogelijk zijn er ook maatregelen die, indien zij conform het handboek zijn, vrij kunnen worden gesteld van vergunningplicht. |
Verantwoordelijkheden
1. Coaching eigenaren bij concrete vragen
Uit praktische alle doelgroepen komt de wens naar voren om een coach/aanjager op het gebied van verduurzaming van erfgoed. Het gaat om het beantwoorden van vragen van de doelgroep.
2. Verbeteren informatievoorziening
Alle doelgroepen geven aan dat de informatievoorziening vanuit de gemeente t.a.v. verduurzaming van erfgoed beter kan. Het is belangrijk dat we op een laagdrempelige en goed vindbare manier aangeven wat er in grote lijnen allemaal wel/niet mogelijk is. We willen voor om een pagina te maken over verduurzaming van erfgoed op de website van ArnhemAan. Daarnaast willen we een folder maken die onder meer via makelaars verspreid kan worden onder (nieuwe) erfgoedeigenaren.
3. Opstellen “Handboek verduurzaming erfgoed” in combinatie met flitsvergunning of vrijstelling van vergunning
Het verduurzamen van een historisch pand is en blijft maatwerk. Toch zien wij mogelijkheden om voor de meeste gangbare maatregelen (vensterisolatie, dakisolatie) uitvoeringsrichtlijnen te formuleren. Wij stellen voor om een “Handboek verduurzaming erfgoed” op te stellen, waarin doormiddel van heldere richtlijnen wordt beschreven hoe verduurzaming van erfgoed in Arnhem uitgevoerd moet worden.
Verder stellen wij voor om in overleg met de ODRA te werken aan een flitsvergunning-systeem, waarbij omgevingsvergunningaanvragen die voldoen aan het “Handboek verduurzaming erfgoed” een snel en efficiënt traject kunnen doorlopen. Of mogelijk zijn er ook maatregelen die, indien zij conform het handboek zijn, vrij kunnen worden gesteld van vergunningplicht.
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox