Over VNG Realisatie
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vertegenwoordigt ruim 300 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie richt zich op de lokale uitvoering van maatschappelijke opgaven door gemeenten, binnen de kaders van het VNG-beleid. Dit doet zij door:
- Actieve participatie in netwerken van gemeenten en hun partners, in nauwe afstemming met VNG-beleid.
- Het stimuleren van samenwerking via het principe van ‘samen organiseren’.
- Het ontwikkelen van standaarden die de gemeentelijke dienstverlening verbeteren.
VNG Realisatie werkt in opdracht van VNG-beleid aan vier gemeentelijke speerpunten:
- Werken als één overheid: Samen met leden en partners maatschappelijke vraagstukken oplossen binnen de sociale, fysieke en veiligheidsdomeinen.
- Verbeteren van de dienstverlening aan burgers en bedrijven.
- Een efficiënte en wendbare organisatie creëren.
- Anticiperen op de toekomst, zodat gemeenten goed voorbereid zijn op nieuwe ontwikkelingen.
Over het team Implementatie- en Uitvoeringsondersteuning
Het team Implementatie- en Uitvoeringsondersteuning ondersteunt en faciliteert gemeenten bij de implementatie van (nieuwe) wetgeving in hun uitvoeringsprocessen. Dit gebeurt onder andere via grote veranderprogramma’s, zoals:
- Bestaanszekerheid en schuldhulpverlening
- Het Digitaal Stelsel Omgevingswet
Daarnaast werkt het team aan structurele uitvoeringsondersteuning binnen verschillende domeinen, zowel als opvolging op eerdere implementaties als parallel eraan. Het team speelt ook een regisserende rol in de ketensamenwerking met andere overheidsorganisaties. Door structureel contact met gemeentelijke uitvoeringsnetwerken bouwt en onderhoudt het team specialistische kennis en expertise en versterkt het de verbinding met gemeentelijke netwerken.
Over het Project Implementatie Participatiewet in Balans
De hoofdambitie van VNG is het realiseren van bestaanszekerheid voor alle inwoners. Inkomenszekerheid is hiervan een essentieel onderdeel en draagt bij aan het voorkomen van armoede en schulden.
Het Project Implementatie Participatiewet Spoor 1 is onderdeel van het programma Participatiewet in Balans, dat zich richt op verbeteringen binnen de Participatiewet (beter bekend als de bijstand). Dit project is nauw verbonden met het thema bestaanszekerheid.
Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft binnen dit brede thema diverse wetswijzigingen en maatregelen in gang gezet. De uitwerking van Participatiewet in Balans gebeurt op landelijk niveau langs drie sporen:
- Spoor 1: 21 maatregelen en wetswijzigingen die op korte termijn in de huidige Participatiewet kunnen worden doorgevoerd.
- Spoor 2: Fundamentele herziening van de Participatiewet voor de lange termijn.
- Spoor 3: Investeren in de vakkundigheid van professionals en het lerend vermogen van organisaties die werken met de Participatiewet.
De impact van dit programma op de gemeentelijke uitvoering en de gemeentelijke ICT-omgeving is aanzienlijk. Daarom is goede begeleiding van gemeenten essentieel, zodat zowel inwoners als uitvoeringsorganisaties optimaal worden ondersteund.
Het project Implementatie Participatiewet Spoor 1 richt zich op de implementatie van de 21 maatregelen en kent drie fasen:
- Voorbereiding (2021 - 2025)
- Implementatie (2025 - 2027)
- Evaluatie en bijsturing (2026 - 2027)
In overleg met het Ministerie van SZW en Divosa is een implementatie-aanpak ontwikkeld. Het project levert gemeenten concrete implementatieproducten, zoals:
- Impactanalyses
- Handreikingen en routekaarten
- Q&A’s en formats
- Bijeenkomsten en webinars
- Fysieke en digitale voorlichtingsproducten
Omschrijving van de opdracht
De opdracht betreft de volledige projectleiding van Implementatie Participatiewet in Balans Spoor 1, in nauwe samenwerking met het management van VNG Realisatie en de opgavemanager van VNG Beleid. Binnen het bredere programma Bestaanszekerheid en Participatiewet in Balans kan dit spoor naadloos overgaan in sporen 2 en 3.
Concrete taken en verantwoordelijkheden
- Opstellen en actualiseren van het projectplan, inclusief financiële planningen en offertes.
- Leidinggeven en coördineren van het projectteam, waarbij samenwerking tussen projectmedewerkers en experts uit andere teams en organisaties wordt gestimuleerd.
- Rapporteren over voortgang en budgettering, conform de eisen van VNG Realisatie en de VNG als geheel.
- Afstemming met Divosa en SZW over projectvoortgang, budgetten en subsidies.
- Realiseren van mijlpaalprojecten in samenwerking met opdrachtgevers (SZW, VNG) en andere betrokken partijen.
- Zorgdragen voor afstemming met de gemeentelijke omgeving, inclusief SW-leveranciers.
- Organiseren en leiden van bijeenkomsten, webinars en conferenties voor gemeenten en ketenpartners.
- Bewaken van de voortgang en bijsturen waar nodig, met oog voor risico’s en knelpunten.
- Opbouwen en onderhouden van strategische relaties met VNG, Divosa, SZW en andere relevante partijen.
Resultaat van de opdracht
De volgende concrete resultaten worden verwacht:
- Een actueel en afgestemd projectplan, waarin de fasering, doelstellingen en aanpak van de implementatie helder zijn vastgelegd.
- Een aanzienlijk aantal gemeenten heeft een implementatieplan opgesteld en is gestart met de uitvoering van de maatregelen.
- Een structureel overleg met SZW, Divosa en VNG Beleid is ingericht om de implementatie en voortgang te monitoren.
- Gemeenten beschikken over praktische handreikingen, best practices en ondersteunende tools voor de implementatie van de maatregelen.
- Diverse bijeenkomsten, webinars en werksessies zijn georganiseerd om gemeenten te informeren en ondersteunen.
- Periodieke rapportages over voortgang en knelpunten zijn opgesteld voor VNG Realisatie en andere stakeholders.
- Eventuele risico’s en knelpunten in de uitvoering zijn tijdig gesignaleerd, en mitigerende maatregelen zijn voorgesteld en/of doorgevoerd.
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.