Nationale Politie
max €96 per uur
Utrecht
32 uur per week
01 oktober 2025
30 september 2027
Opdrachtomschrijving
Wil jij een bijdrage leveren aan de crisisbeheersing in Nederland in een snel veranderende wereld? Vind je het een uitdaging om crisispartners bij elkaar te brengen en te ondersteunen bij hun aanpak? En wil je meebouwen aan het Knooppunt Coördinatie Regio’s-Rijk (KCR2)? Dan biedt het Landelijk Operationeel Coördinatie Centrum (LOCC) je een unieke kans om ervaring op te doen op bovenregionaal, nationaal en internationaal niveau.
Wie zijn wij?
Het LOCC is opgericht in 2005. Wij ondersteunen crisispartners bij incidenten, crises of calamiteiten, of bij de dreiging daarvan. Dit doen we door hen te voorzien van relevante en actuele informatie en door de samenwerking tussen partners te coördineren. Het gaat daarbij om bovenregionale, nationale of internationale crises. Ook kunnen overheden en crisisorganisaties bij ons een verzoek indienen voor extra bijstand (de extra inzet van mensen en/of middelen).
De afgelopen jaren is de wereld van crisisbeheersing behoorlijk veranderd. Door enkele landelijke crises ontstond de ambitie om de informatievoorziening en de coördinatie te verbeteren. Daarvoor is KCR2 (Knooppunt Coördinatie Regio’s-Rijk) ingesteld. Doel is om via een betere operationele informatiedeling de bovenregionale en landelijke coördinatie bij een crisis beter te laten verlopen. In KCR2 werken veiligheidsregio’s, het Rijk en crisispartners doorlopend samen. Het bestaande LOCC zal straks de basis vormen voor de nieuwe organisatie en een brug zijn tussen landelijke en regionale crisispartners. Zo maken we samen Nederland veiliger.
Medewerkers van het LOCC-KCR2 zijn ervaren professionals afkomstig van verschillende hulpdiensten en crisispartners zoals Politie, Brandweer, Defensie, GHOR, Veiligheidsregio, gemeenten, NCTV, en het RIVM. Het LOCC telt ongeveer 35 personen en maakt deel uit van het ministerie van Justitie en Veiligheid en is gevestigd in Zeist, onder één dak met diverse andere organisaties op het gebied van crisisbeheersing.
De organisatie heeft een overzichtelijk besturingsmodel met vier domeinen. Elk domein wordt aangestuurd door een domeinmanager.
Deze functie van senior communicatieadviseur valt in het domein Support en flexibele capaciteit i.o. Dit domein ondersteunt de organisatie op de PIOFACH aandachtsgebieden maar ook in het primaire proces zoals bij projecten, beheer en relatiemanagement flexibele capaciteit en vakbekwaamheid van interne medewerkers en die van de flexibele capaciteit.
Als senior communicatieadviseur adviseert de kandidaat aan het management en geeft de kandidaat uitvoering aan communicatie voor de hele organisatie.
Verantwoordelijkheden
- De kandidaat adviseert het management over (marketing) communicatieaanpak.
- De kandidaat organiseert en coördineert t.b.v. de nieuwe organisatie de implementatie van het strategische (marketing) communicatieplan.
- De kandidaat coördineert en ondersteunt de realisatie van communicatiemiddelen.
- De kandidaat signaleert knelpunten en informatiebehoeften.
- De kandidaat organiseert en coördineert evenementen en bijeenkomsten, samen met collega’s en eventueel externe professionals.
- De kandidaat adviseert over het gebruik van social media en beheert de social media van de organisatie.
- De kandidaat schrijft en redigeert teksten.
Voor deze opdracht is een AIVD B screening van toepassing. Een positief besluit is een vereiste voor het uitvoeren van deze opdracht. Dit kan maximaal 8 weken duren waardoor bovenstaande startdatum een fictieve startdatum betreft. Starten kan zoveel eerder als mogelijk, na doorlopen van de screening
Let op: Vanaf 1 november wijzigt het diensteverleningsmodel van het DAS naar de Intermediaire Dienstverleners, het is mogelijk dat deze overeenkomst wordt gemigreerd. Meer informatie volgt.
De kandidaat draagt bij aan een eenduidige, effectieve en strategische (marketing)communicatie door het adviseren van management, coördineren van communicatiemiddelen en organiseren van impactvolle events en content. Met scherp oog voor interne en externe informatiebehoeften verbindt de kandidaat doelgroepen en versterkt het de imago van de politieorganisatie.
In KCR2 werken veiligheidsregio’s, het Rijk en crisispartners doorlopend samen. De crisispartners zijn onder andere Politie, Brandweer, Defensie, GHOR, Veiligheidsregio, gemeenten, NCTV, en het RIVM. Onze interne organisatie; deze telt ongeveer 35 personen en maakt deel uit van het ministerie van Justitie en Veiligheid en is gevestigd in Zeist, onder één dak met diverse andere organisaties op het gebied van crisisbeheersing. En onze beheersorganisatie het Politiedienstencentrum.
De kandidaat heeft minimaal een erkend, volledig, volwaardig en afgerond HBO-diploma op het gebied van communicatie of marketingcommunicatie.
Competenties
Klantgerichtheid:
Herkent en onderzoekt de wensen en behoeften van anderen en speelt daarop in.
Probleemanalyse:
Signaleert problemen, zoekt en herkent belangrijke informatie, rafelt vraagstukken uiteen en legt verbanden tussen gegevens.
Samenwerken:
Heeft oog voor het groepsbelang en draagt actief bij aan het gemeenschappelijke resultaat.
Politiek-bestuurlijke sensitiviteit:
Anticipeert op en onderkent de relevantie van gebeurtenissen in de politiek-bestuurlijke context die van invloed zijn op de positionering van de politie.
Mondelinge- en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid:
Maakt feiten, meningen en ideeën aan anderen in begrijpelijk Nederlandse taal mondeling en schriftelijk duidelijk.
Zo werkt onze dienstverlening
Heb je interesse in deze opdracht?
Reageer directOntvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox