Gemeente Amsterdam
max €135 per uur
Noord-Holland
36 uur per week
22 januari 2025
22 januari 2025
Opdrachtomschrijving
De afdeling Stedelijk Beheer van V&OR beschikt over eigen ICT-systemen en -applicaties waarmee data worden vergaard in de openbare ruimte. Een ervan is de softwareapplicatie ‘Cleopatra’ voor het geautomatiseerd handhaven van inrijdverboden in gebieden in de stad waar de toegang aan bepaalde categorieën gemotoriseerd verkeer door de gemeenteraad is ontzegd (op basis van kentekenherkenning). Het gaat met name om de milieuzones, maar ook de onderdoorgangen (fiets- en voetgangerspassages) van het Rijksmuseum en het Centraal Station en op termijn eventueel ook voor beperkingen aan de routes voor zwaar verkeer, selectieve toegang tot taxistandplaatsen en autoluwe delen van de stad. Daarnaast levert de applicatie data voor de reistijdensoftware en het waarnemingenarchief. Tot slot heeft de afdeling het tijdelijke landelijke digitale loket gebouwd voor het aanvragen van ontheffingen voor de zero-emissiezones.
Aan de doorontwikkeling van deze applicaties wordt gewerkt door een team ontwikkelaars in opdracht van de gemeente Amsterdam. Voor het aansturen en inhoudelijk begeleiden van dit team (ca. 5 fte) is een scrum master nodig die ook zorgdraagt voor de technische leiding.
Werkzaamheden
• In nauwe samenwerking met de product owner en de implementatiemanager Cleopatra, de functioneel beheerder, de projecten en de privacy- en securityofficers het voorbereiden van modules voor het handhaven van de toegangsregels van nieuwe zones, met name het bewaken van de haalbaarheid van de wensen en het helpen verduidelijken van de uitvraag, onder meer door middel van het helpen opstellen van user stories, het opstellen van de business rules, het realiseren van de benodigde koppelingen (dynamische bebording, camera’s, DigID, E-herkenning) en het analyseren en onderhouden van afhankelijkheden met andere technische voorzieningen (VPN, servers etc..)
• Het opleveren van de documentatie met betrekking tot de architectuur en inrichting van de applicatie en de modules,
• Het uitvoeren van workarounds en patches, zoals op de database
• Het aanpassen van de technische configuratiebestanden
• Het borgen van de beveiliging van de applicaties
• Het presenteren van de uitgevoerde werkzaamheden aan de business tijdens de demo’s
• Het coördineren en uitvoeren van de technische beheer- en onderhoudswerkzaamheden van de applicatie.
Gemeentelijke organisatie
De gemeentelijke organisatie bestaat uit 5 clusters, een bestuurs- en concernstaf, 7 stadsdelen en 1 stadsgebied. De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De 5 clusters zijn: Ruimte en Economie, Sociaal, Stadbeheer, Bedrijfsvoering, Digitalisering, Innovatie en Informatie. De clusters hebben expertise op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad. Meer informatie over de gemeentelijke organisatie is te vinden op: https://www.amsterdam.nl/.
De opdrachtgever(s)
V&OR/Stedelijk Beheer beheert in de gemeente Amsterdam een groot deel van de spullen op straat, zoals verhardingen, gemeentelijke tunnels, bruggen en kademuren, verkeerslichten, verkeersinformatiesystemen, openbare verlichting, enz. enz., in samenwerking binnen de directie met onder meer de beleidsafdeling en de afdeling Stadsregie/Verkeersmanagement, en buiten de directie met alle andere onderdelen van de gemeente die verantwoordelijkheden hebben in de openbare ruimte.
Voor het bereiken van de gemeentelijke doelen op het vlak van het verkeer, verkeersveiligheid, leefbaarheid en luchtkwaliteit beschikt de directie over een industrieel ICT-systeem dat de mobiliteitsketen van de gemeente ondersteunt met een team van 10 systeembeheerders en een aantal softwareontwikkelaars.
Planning van de sollicitatieprocedure: na de sluiting wordt een selectie gemaakt van de kandidaten met wie de afdeling in gesprek zal gaan. Op basis daarvan volgt een tweede gesprek met de kandidaat of kandidaten die het beste lijken aan te sluiten bij het gevraagde profiel en de de afdeling.
Zo werkt onze dienstverlening
Heb je interesse in deze opdracht?
Reageer directOntvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox