Nationale Politie
max €105 per uur
Utrecht
36 uur per week
01 oktober 2025
30 september 2027
Opdrachtomschrijving
De Dienst Informatievoorziening (IV) is onderdeel van het Politiedienstencentrum (PDC) en is de organisatie voor de totstandkoming en continuïteit van de ICT. Zij zorgt voor de beschikbaarheid van de Informatievoorziening (waar nodig 24/7) en de gebruikersondersteuning. Tevens ontwikkelt de dienst nieuwe functionaliteit en is verantwoordelijk voor doorontwikkeling en het onderhoud van de bestaande IV-applicaties.
Het InfraBedrijf is onderdeel van de Dienst IV en levert hoogwaardige IV-diensten aan de politie met een daarbij horende service en ondersteuning. Het InfraBedrijf is in transitie van een ITIL organisatie naar een Agile organisatie waarin in Agile (Scrum) teams gewerkt wordt. Voor het begeleiden van de teams is het InfraBedrijf op zoek naar Scrum Masters.
Primair help je het Agile (Scrum) Team (meestal twee teams) bij het Agile werken door ze te coachen en te faciliteren om een goed draaiend scrum (DevOps) team te worden en te blijven. Hiervoor maak je gebruik van de teamontwikkeling fases (bijvoorbeeld Tuckman) en de Scrum waarden.
Je faciliteert en coacht de Product Owner bij zijn of haar werkactiviteiten en ondersteunt het operationele- en het lijnmanagement bij hun groei in Agile Leiderschap. Zo begeleid je, samen met collega Scrum Masters, het InfraBedrijf van de politie in haar ontwikkeling om een lerende organisatie te worden, waarbij teams, clusters, domeinen en management zich verder kunnen ontwikkelen in het Agile werken.
De standplaats is Odijk. De werkzaamheden kunnen plaatsvinden op verschillende locaties; het reizen tussen verschillende locaties kan deel uitmaken van de opdracht.
Verantwoordelijkheden
Faciliteren en coachen van één of meer scrumteams (team en productowner) en het managen van de impediments in een complexe omgeving.
Het zichtbaar maken van de productiviteit van de teams en de gemaakte progressie.
Samen met collega Scrummasters het opzetten en uitwerken van activiteiten gericht op het verder implementeren van de Agile mindset en werkwijzen. Dit specifiek afgestemd op het InfraBedrijf binnen de Dienst IV.
Belangrijke taken van een Scrum Master zijn:
1. Faciliteren van Scrum Events;
2. Coachen in Agile mindset;
3. Coachen van de product owner;
4. Coachen van het team;
5. Ondersteunen van het team;
6. Bevorderen interne samenwerking;
7. Scrum inzichtelijk maken voor betrokkenen en stakeholders.
Voor deze opdracht is een Betrouwbaarheidsonderzoek plus (BO+) van toepassing. Een positief besluit is een vereiste voor het uitvoeren van deze opdracht.
Let op: Vanaf 1 november wijzigt het diensteverleningsmodel van het DAS naar de Intermediaire Dienstverleners, het is mogelijk dat deze overeenkomst wordt gemigreerd. Meer informatie volgt.
De Scrummaster wordt in eerste instantie ingezet voor het faciliteren van minimaal 2 teams. De Scrummaster is verantwoordelijk voor het procesmatig uitvoeren van het scrumproces en het duidelijke zichtbaar maken van de toenemende toegevoegde waarde van de teams. Voor het geval van belemmeringen die de groei van de teams beperken moet de Scrummaster deze zichtbaar en duidelijk maken aan de lijnmanagement en het lijnmanagement adviseren bij de juiste/ gewenste oplossingen.
Als Scrummaster realiseer je de volgende activiteiten:
Interne contacten zoals teamleden, Scrum Masters, productowners, MT leden, Agile coaches.
Competenties
Coachen: Vooral ben je de teamcoach die de teams ondersteund in hun ontwikkelingen (bv volgens het Tukman model). Dat doe je niet door alleen uitleg te geven maar "hands-on" samen met de teams naar de volgende stap. Daarnaast verken je de ontwikkelbehoeften van de teamleden en stimuleert, motiveert en coacht hen om hun vakbekwaamheid op een hoger niveau te brengen en de medewerkers zo verder te ontwikkelen.
Creativiteit: Originele of nieuwe ideeën en oplossingen kunnen bedenken; invalshoeken vinden die afwijken van de gevestigde denkpatronen.
Durf: Risico’s nemen om er (op termijn) voordeel mee te behalen.
Initiatief: Kansen creëren of problemen signaleren en ernaar handelen zonder af te wachten.
Overtuigingskracht: Toont gedrag dat er op is gericht om anderen te overtuigen van een bepaald standpunt en instemming te krijgen met bepaalde plannen of ideeën.
Systeemdenken: Herkent zowel het groter verband als de interne samenhang binnen vraagstukken en is zich bewust van de eigen positie en invloed in dat grotere geheel.
Organisatiesensitiviteit: Speelt in op interne politiek en is alert op veranderingen binnen de organisatie. Onderkent de invloed en de gevolgen van eigen beslissingen of activiteiten op de andere organisatieonderdelen.
Organisatievermogen: Bepaalt prioriteiten en geeft de benodigde acties, tijd en middelen aan om ervoor te zorgen dat activiteiten plaats vinden en zaken geregeld worden. Evalueert de voortgang en stelt waar nodig de planning en opzet bij.
Klantgerichtheid: Herkent en onderzoekt de wensen en behoeften van anderen en speelt daarop in.
Netwerkvaardigheid: Ontwikkelt en onderhoudt relaties, allianties en coalities buiten de eigen organisatie en benut deze voor het verkrijgen van informatie, steun en medewerking.
Maatschappelijke oriëntatie: Is alert op en verdiept zich in de relevante (maatschappelijke, politieke en vakinhoudelijke) ontwikkelingen of andere omgevingsfactoren en benut deze kennis effectief voor de eigen functie of organisatie.
Zo werkt onze dienstverlening
Heb je interesse in deze opdracht?
Reageer directOntvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox