gemeente Almere
geen max tarief
Flevoland
32 uur per week
07 februari 2022
30 juni 2022
Opdracht: Projectleider Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voor totstandkoming normenkader individuele begeleiding en dagbesteding gemeente Almere
Start opdracht: februari 2022
Eind opdracht: 1 juni 2022
Mogelijkheid tot verlenging: ja
Aantal uren per week: 24 tot 32 uur
Inhoud opdracht
De gemeente Almere (afdeling Zorg & Welzijn) zoekt een ervaren projectleider Wmo voor het opstellen van een normenkader individuele begeleiding en dagbesteding.
Achtergrond opdracht
In 2018 is de gemeente Almere begonnen met resultaatgericht indiceren via ondersteunings-arrangementen voor individuele begeleiding, dagbesteding en/of huishoudelijke ondersteuning. Via de meerjarige aanpak ‘Grip op de Wmo’ is deze methodiek geëvalueerd. Dit heeft ertoe geleid dat de inkoop en inrichting van de Wmo-uitvoering er anders uit komen te zien. De gemeente Almere heeft besloten om vanaf 2023 over te gaan van een arrangementensystematiek naar indicaties per product in uren per periode. Daarom is er behoefte aan een objectief normenkader (indicatieprotocol) dat Wmo-consulenten kunnen gebruiken bij het indiceren van individuele begeleiding en/of dagbesteding. Dit normenkader moet Almeerders helderheid en rechtszekerheid bieden en duidelijk maken hoe wij als gemeente komen tot een bepaalde ureninzet. Voor de huishoudelijke ondersteuning werken wij sinds mei 2021 al met zo'n onafhankelijk gevalideerd protocol.
Werken met traject en producten vanaf 2023
In september 2020 is een proeftuin van start gegaan in Almere als onderdeel van de aanpak ‘Grip op de Wmo’. Met een aantal zorgaanbieders is ruim een jaar gewerkt aan een alternatieve werkwijze
voor individuele begeleiding en dagbesteding. Uit de proeftuin is gebleken dat de gemeente meer zou moeten differentiëren in de ondersteuning van inwoners op basis van (de complexiteit van) hun ondersteuningsvragen, de grootte van hun steunend netwerk en hun mogelijkheden om nieuwe vaardigheden aan te leren. Vanaf 2023 werken we daarom met drie trajecten om nog beter in te spelen op de specifieke omstandigheden en ondersteuningsbehoeften van inwoners:
Aan elk traject liggen andere verwachtingen van inwoners, zorgprofessionals en Wmo-consulenten ten grondslag. De trajecten zijn gericht op de inzet van individuele begeleiding en/of dagbesteding. Hiervoor zijn er straks zes producten: vier binnen traject 2 (individuele begeleiding en dagbesteding basis en specialistisch) en twee binnen traject 3 (individuele begeleiding en dagbesteding). De uitvoering van de huishoudelijke ondersteuning staat hier vanaf 2023 los van. Zorgaanbieders zorgen onderling wel voor de benodigde afstemming en samenhang in de ondersteuning.
Voor traject 1 is er geen apart Wmo-product. Voor inwoners in dit traject kunnen we bestaande voorzieningen (bijvoorbeeld via het wijkteam en/of team gezinsbegeleiding) inzetten en/of producten voor individuele begeleiding uit traject 2 of 3.
Zelfredzaamheidsmatrix
Binnen gemeente Almere wordt gewerkt met de Zelfredzaamheidsmatrix om bij een aanvraag voor ondersteuning de mate van zelfredzaamheid te bepalen. Deze meting is ook een belangrijk meetinstrument bij (tussentijdse) evaluatie. De leefgebieden die in deze matrix worden gehanteerd dienen terug te komen in het normenkader
Werken met verschillende typen doelen
Uit de eerder genoemde proeftuin is verder gebleken dat het waardevol is om onderscheid te maken in verschillende typen ondersteuningsdoelen van inwoners. Mogelijk kunnen deze ook een plek krijgen in het normenkader, omdat elk type doel mogelijk een andere intensiteit van begeleiding vraagt. Globaal zien we drie typen doelen:
Kandidaatomschrijving
We zoeken een ervaren projectleider op strategisch niveau met brede kennis (van zowel beleidsontwikkeling, data-analyse als uitvoering) en met op zijn of haar cv aantoonbare ervaring met de Wmo. Daarbij heb je ervaring met de bestuurlijke besluitvorming die daarbij nodig is. Ook ken je de context van het Sociaal Domein, waarin nauwe samenwerking is gewenst met cliëntorganisaties en de formele advisering die onderdeel is van dit project.
Je bent koersvast en resultaatgericht en weet met draagvlak en energie complexe opdrachten tot een succesvol einde te brengen.
Organisatie
De projectleider komt in het team Strategie en Sturing, onder aansturing van een implementatiemanager. Een team van beleidsadviseurs, inkoopadviseurs, financieel adviseurs, juristen, inhoudelijke specialisten en ondersteuning maakt deel uit van projectstructuur.
Wat houdt de functie in?
Als eindverantwoordelijk projectleider ben je verantwoordelijk voor de totstandkoming van een kwalitatief, eenduidig en objectief normenkader dat aansluit bij de uitgangspunten van het Almeerse beleid en dat de Wmo-consulenten ondersteunt bij de keuze welke ureninzet passend is bij de ondersteuningsvraag van een inwoner. Dit normenkader past bij de verschillende producten en houdt (waar relevant) rekening met de verschillende typen doelen, de verschillende leefgebieden in de Zelfredzaamheidsmatrix en de context waarbinnen de ondersteuningsvraag wordt gesteld. Het normenkader bevat verder het gemiddelde aantal handelingen bij elk ondersteuningsdoel om iemand te kunnen helpen en een beschrijving van de bijbehorende activiteiten en handelingen.
Je bewaakt de voortgang, de risico’s en de afhankelijkheden van andere projecten. Je adviseert en de implementatiemanager en rapporteert aan deze persoon.
Periode van de opdracht
Eind juni moet het normenkader gebruiksklaar zijn. Het wordt onderdeel van verschillende trainingen aan Wmo consulenten die in het najaar van 2022 plaats zullen vinden. Ook wordt er in het najaar van 2022 gestart met het omzetten van indicaties van inwoners, waarvoor het normenkader als basis dient.
Waar jij over beschikt
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox