gemeente Nieuwegein

Medewerker onderzoek Positieve Gezondheid en Buurtkracht

gemeente Nieuwegein

De opdracht­omschrijving

Organisatie
Nieuwegein is een jonge, levendige stad met historische accenten. Een complete stad met veel ruimte en groen, uitstekende voorzieningen en moderne woningen. Nieuwegein ligt centraal gelegen en heeft eigen aansluitingen op de doorgaande autowegen A27, A2 en A12 en beschikt over efficiënt openbaar vervoer, waaronder een sneltramverbinding met de buurgemeenten IJsselstein en Utrecht. In deze complete stad ligt voor de Gemeente Nieuwegein ook een taak in het verduurzamen van de stad.

Voor de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Nieuwegein zoeken wij versterking. Het is een tijdelijke opdracht tot eind augustus 2020 in het programma Gezond Stedelijk Leven. De opdracht bestaat uit twee onderzoeken.

  1. Onderzoek Positieve Gezondheid
    • Positieve Gezondheid is onderdeel van de Transformatieagenda Sociaal Domein. Dit onderzoek is gericht op  de effecten van de inzet op positieve gezondheid in Nieuwegein voor 18 uur per week.
  2. Onderzoek Buurtkracht
    • Buurtkracht is onderdeel van de Transformatieagenda Sociaal Domein. Dit onderzoek is gericht op de effecten van buurtkracht in Nieuwegein voor 18 uur per week.

Context onderzoek Positieve Gezondheid
Binnen de Transformatieagenda zet de gemeente Nieuwegein sinds 2017 in op Positieve gezondheid. Dit doen we samen met maatschappelijke partners die verenigd zijn in het netwerk Lijfstyle. We willen dat onze inwoners veerkrachtig zijn en maximaal tot bloei kunnen komen in Nieuwegein. In de gezondheidszorg is de aandacht primair gericht op herstel: “het verhelpen of ondersteunen bij ziekte” en niet op het bevorderen van mentale en fysieke veerkracht.

Deze pijler van het programma Gezond stedelijk leven voor iedereen richt zich juist op het actief bevorderen van veerkracht en daarmee positieve gezondheid en bloei. Met name voor mensen die fysiek en/of mentaal kwetsbaar zijn, leidt het versterken van veerkracht en het geloof in eigen kunnen tot een minder groot beroep op zorgvoorzieningen, maar veel belangrijker nog tot het meedoen, van betekenis zijn voor een ander en onderdeel uitmaken van de samenleving.

We geven invulling aan deze pijler door zoveel mogelijk de uitgangspunten van Positieve gezondheid leidend te laten zijn in activiteiten vanuit de maatschappelijke partners. We zetten in op informatieverstrekking bijvoorbeeld via het Gezondheidsplein van de bibliotheek. Via het project Maximaal gezond en het project Bewegen op recept willen het ‘op recept model’ duurzaam doorvoeren binnen de eerstelijn en de samenwerking tussen het medische en het sociale domein versterken. We zijn in gesprek met de zorgverzekeraar VGZ over een preventiebudget. Met dit laatste project zijn we tevens een van de GROZzerdammen van de topsector Life Sciences & Health.

Doel en resultaten van het onderzoek Positieve Gezondheid
Met het oog op de oplopende tekorten binnen het Sociale domein willen wij een beeld krijgen wat de eerste resultaten cq effecten van het programma Positieve gezondheid in Nieuwegein zijn. Daarnaast willen we weten wat de landelijke verwachtingen zijn van positieve gezondheid.

Om dit doel te behalen zijn de onderstaande resultaten onderdeel van de opdracht:

  • Een kort projectplan opleveren met tijdspad en resultaten
  • Literatuurstudie naar Positieve gezondheid in gemeentes/in de wijk
  • Deskresearch naar landelijk beeld van inzet op positieve gezondheid
  • Resultaten cq effecten in Nieuwegein meten o.a. or middel van interviews onder organisaties, professionals en bewoners
  • Voorziene effecten in de toekomst in Nieuwegein, wat is het lange termijn perspectief?
  • Relatie leggen met onderzoek naar Buurtkracht en andere programma’s in de gemeente Relatie leggen met werkzaamheden en programma’s/projecten van partners in de stad, regio en land
  • Aanbevelingen en scenario’s hoe verder? Welke mogelijkheden en kansen zijn er?

Je werkt onder functionele aansturing van de programmamanager Gezond Stedelijk Leven - Positieve Gezondheid.

Context onderzoek Buurtkracht
Binnen de Transformatieagenda zet de gemeente Nieuwegein sinds 2016 in op Buurtkracht. Met de pijler Buurtkracht werkt de gemeente Nieuwegein in de afgelopen jaren aan het versterken van de inwoner, de buurt en daarmee de stad Nieuwegein De overheid staat voor de opgave inwoners zowel vertrouwen als ruimte te bieden. Professionals streven naar een aansluiting bij de vraag van bewoners en initiatieven en passen daartoe nieuwe werkvormen en methodieken toe. Als de aansluiting er is, ontstaan er krachtige gemeenschappen die maatschappelijke vraagstukken zelf het hoofd kunnen bieden. Dit noemen we buurtkracht of community building.

De gemeente wil aansluiten en het maatschappelijke middenveld ook. Zo werkt het vrijwilligershuis in de ondersteuning van inwonersinitiatieven. Huisartsen praten met elkaar over de betekenis voor gezondheid van een sterke buurt en hun rol daarin. De Tweede Verdieping initieert en faciliteert community building op allerlei manieren (bijvoorbeeld Pluscafé en Gezondheidsplein). Een initiatief vanuit wijkplatform Galecop om met de aanpak van ‘Mijn Buurtjes’ de buurt te versterken illustreert deze trend eveneens.

Bij KOEK worden buurtbewoners gestimuleerd en gemotiveerd om hun passie en inspiratie in te zetten voor zichzelf en de samenleving. KOEK staat voor Klimmen Op Eigen Kracht is sinds juni 2018 actief in Jutphaas/Wijkersloot, oa met de Pipowagen en verschillende activiteiten. Met het matching fund Geins Geluk dragen we bij aan bewonersinitiatieven. Wijkcoördinatoren en buurtverbinders ondersteunen deze initiatieven.

Sterke gemeenschappen ontstaan niet vanzelf. Daarvoor is inzet nodig in het verbinden, enthousiasmeren en faciliteren van deze buurten en gemeenschappen. In de afgelopen jaren hebben we gewerkt aan de bouwstenen van buurtkracht en daar een aantal dingen voor opgezet en ontwikkeld. Deze bouwstenen kunnen niet los van elkaar gezien worden.

Doel en resultaten van het onderzoek Buurtkracht
Met het oog op de oplopende tekorten binnen het Sociale domein willen wij een beeld krijgen of en zo ja wat de eerste resultaten cq effecten van het programma Buurtkracht en de bouwstenen die daarin zitten in Nieuwegein zijn. Daarnaast willen we weten wat de landelijke ontwikkelingen zijn ten aanzien van inzet op buurtkracht.

Om dit doel te behalen zijn de onderstaande resultaten onderdeel van de opdracht:

  • Een kort projectplan opleveren met tijdspad en resultaten
  • Korte literatuurstudie naar Buurtkracht, de ABCD methode en KOEK
  • Korte deskresearch naar landelijk beeld van inzet op buurtkracht
  • Resultaten cq effecten in Nieuwegein o.a. door middel van interviews onder bewonersinitiatieven, deelnemers aan KOEK, betrokken professionals
  • Relatie leggen met het onderzoek naar Positieve Gezondheid en andere programma’s in de gemeente.
  • Relatie leggen met werkzaamheden en programma’s/projecten van partners in de stad, regio en land
  • Aanbevelingen en scenario’s hoe verder, op welke wijze kunnen we buurtkracht in de stad borgen. Welke kansen zijn er?

Je werkt onder functionele aansturing van de programmamanager Gezond Stedelijk Leven - Positieve Gezondheid.

Competenties

  • Zelfstandig kunnen werken
  • Proactieve houding
  • Digitaal vaardig, ook in het opzoeken en achterhalen van zaken
  • Sociaal vaardig
  • Interviewvaardigheden
  • Flexibiliteit
  • Bereidheid om in de avonden en met hoge uitzondering in weekenden te werken ihkv interviews

 

Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.

De Eisen

  • Beschikbaar per 6 juli 2020 tot 1 september 2020
  • Aantoonbare werkervaring als onderzoeker
  • Een afgeronde opleiding op minimaal wo bachelor niveau

De Wensen

  • Aantoonbare werkervaring op het gebied van (positieve) gezondheid
  • Minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring in de afgelopen 5 jaar als onderzoeker
  • Aantoonbare werkervaring met het uitvoeren van een literatuurstudie
  • Aantoonbare werkervaring met het uitvoeren van deskresearch
  • Aantoonbare werkervaring met het afnemen van interviews
  • Aantoonbare werkervaring op het gebied van community building

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Deze opdracht is gesloten, reageren is helaas niet meer mogelijk

Gesloten

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox