Gemeente Alphen aan den Rijn

Kwartiermaker economie

Gemeente Alphen aan den Rijn

De opdracht­omschrijving

Organisatie
Gemeente Alphen aan den Rijn is een 100.000 plus gemeente, onderdeel van het regionaal samenwerkingsverband Holland Rijnland en deelnemer aan de G40. We leveren toonaangevende dienstverlening en zijn een wendbare organisatie. Met elkaar werken we samen voor het beste resultaat voor onze inwoners.

Centraal in het Groene Hart, met een dorps karakter en ‘stadse’ uitdagingen
Alphen aan den Rijn heeft meer dan 112.000 inwoners, die wonen in een van de 8 kernen in het Groene Hart. De stad is prachtig gelegen aan twee rivieren en ligt midden tussen Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Leiden. Dat zorgt ervoor dat de gemeente een dorps karakter combineert met (groot)stedelijke voorzieningen maar ook uitdagingen, bijvoorbeeld om een goede verhouding tussen de stedelijke kern en het landelijk gebied te (blijven) realiseren. Tachtig procent van het beheergebied van Gemeente Alphen aan den Rijn is landelijk gebied. Deze unieke situatie vraagt ook veel van de economische functie van de gemeente. Waar excelleren we in, hoe zijn we complementair aan de gebieden en steden om ons heen en welke rol hebben we in de regio Holland -Rijnland? Net als veel gemeenten kampen we met vele concurrerende ruimtelijke claims, Hoe behouden we ruimte voor de juiste economische functies, hoe sturen we op vitale kernen, recreatieve functies, verbinding onderwijs en arbeidsmarkt, een goed vestigingsklimaat, ruimte voor bedrijven en een stevige regionale agenda? Deze uitdagingen vormen het werkveld voor het nieuw te vormen team Economie

Het is zaak voor Alphen aan den Rijn om deze ontwikkelingen niet alleen te volgen, maar -ook vanuit de positie als grote gemeente in Holland-Rijnland én centraal in het Groene Hart, deze actief te beïnvloeden.

De gemeentelijke organisatie heeft (in de huidige situatie) een platte structuur. De organisatie wordt aangestuurd door een concerndirectie (met ieder hun eigen portefeuille) met direct daaronder teammanagers en opgavemanagers.

Opdracht
De gemeente Alphen aan den Rijn is bezig met een reorganisatie van haar organisatiestructuur en zoekt een kwartiermaker voor het nieuw te vormen Team Economie, die de huidige teamleider gaat ondersteunen met het ontvlechten van het huidige team Economie en Duurzaamheid en de inhoudelijke (door)ontwikkeling en verdere opbouw van het (nieuw) team Economie.

Kwartiermaker Team Economie.
Eenmaal gevormd zal Team Economie vorm en inhoud geven aan beleid expertise en advisering op het brede werkveld van economisch vestigingsklimaat, recreatie en toerisme, onderwijs & arbeidsmarkt en versterking van economische clusters (o.a. Greenport). Het team is herkenbaar voor interne en externe stakeholders, werkt netwerkend met andere teams aan strategische en tactische vraagstukken. Het doel is om een gezonde, sterke en veerkrachtige economie voor onze inwoners, ondernemers en bedrijven te realiseren, samen met ondernemers, onderwijs, ondernemersverenigingen en andere maatschappelijke partners. Voor een sterke regionale economie werken wij met regionale partners samen. Datagedreven werken, pro-activiteit, integraal en netwerkend zijn kernelementen in het werken in dit team.

Wat gaat de kwartiermaker doen
De kwartiermaker opereert parallel aan en in lijn met de ruimtelijke economische koers die op dit moment in een separate opdracht wordt ontwikkeld.

De kwartiermaker werkt, samen met de collega’s uit het huidige team, onder verantwoordelijkheid van de teamleider Duurzaamheid & Economie, aan de onderlinge samenwerking, positionering van het team in de organisatie en toewerken naar een uitvoerbaar teamjaarplan, gebaseerd op Doelen, Inspanningen, Netwerk en Resultaten (DIN). Hierbij worden de onderlinge afhankelijkheden met andere teams (en teamplannen) op elkaar afgestemd en wederzijds geborgd. Deze inzet is afhankelijk van de voortgang en uitkomsten van de huidige ontwikkeling en uitvoeringsopgave Ruimtelijk-Economische koers.

De kwartiermaker ondersteunt de huidige teamleider op het creëren van samenhang in beleidskaders en beleidsuitvoering, vanuit het breder perspectief van de organisatie. Dit betekent o.a. het mee ontwikkelen en uitvoeren van de opgave RE koers die onlangs gestart is in het Fysieke Domein.

De kwartiermaker en de huidige teamleider leggen de basis, op inhoud, werkwijze, houding en gedrag zodat het team per 1 april 2025 als zelfstandig team binnen de sector Ruimtelijk Economische Ontwikkeling in de organisatie kan starten. We zijn voornemens om per die datum een vaste teammanager te hebben die het stokje overneemt.

Competenties

Verantwoordelijkheid
Komt gemaakte afspraken na en accepteert de gevolgen die voorvloeien uit het eigen handelen.
Omgevingsbewustzijn
Is zich bewust van maatschappelijke en politieke ontwikkelingen of andere omgevingsfactoren. Speelt in op deze ontwikkelingen en vertaalt deze naar het eigen werkgebied.
Coachen
Geeft sturing aan een individuele medewerker en/of een groep in het kader van de verdere ontwikkeling, passend bij de (werk)situatie.
Resultaatgerichtheid
Formuleert heldere doelstellingen en resultaten en is er actief op gericht om deze te behalen.
Creativiteit
Komt met verschillende mogelijkheden (ook niet voor de hand liggende alternatieven) voor het oplossen van problemen. Weet geheel nieuwe werkwijzen te bedenken ter vervanging van bestaande methoden en technieken.

 

Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.

De Eisen

  • Aantoonbare werkervaring met complexe processen, projectmatig of in dienstverband die impact hebben op strategie in overheidsorganisatie;
  • Minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring op strategisch of tactisch niveau binnen overheidsorganisatie (leidinggevend, strategische advies, programmamanagement);
  • Afgeronde relevante opleiding op minimaal WO bachelor niveau, waaronder bedrijfskunde, economie of bestuurskunde;
  • Aantoonbare werkervaring met begeleiden en uitvoeren van verbetertrajecten op het gebied van samenwerking, complexe processen en opdrachten (omschrijf duidelijk in het CV);
  • Kandidaat is beschikbaar uiterlijk per 1 november 2024 voor minimaal 24 uur per week;

De Wensen

  • Minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring met organisatieontwikkeling gericht op teamontwikkeling in verandertrajecten (omschrijf duidelijk in het CV);
  • Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring op het gebied van economisch beleid en/of (ruimtelijk)economische programma’s, zoals detailhandel, bedrijventerreinen, evenementen, regionale samenwerking (omschrijf duidelijk in het CV);
  • Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring binnen een gemeente binnen het fysieke domein

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Reageer direct

De opdracht sluit
07 oktober 2024 om 07:00
Je reactie ontvangen we graag minimaal 1 werkdag voor sluiting van de opdracht

Eventuele motivatie volgt in een latere fase

LET OP: Het door jou opgegeven uurtarief is all in, inclusief 10% fee Freep en exclusief BTW

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox