ZonMw
max €125 per uur
Zuid-Holland
4 uur per week
15 december 2022
15 juni 2023
Organisatie
Het cluster sport en bewegen bij ZonMw financiert onderzoek en innovatie en stimuleert de toepassing van beschikbare kennis in de sport- en beweegpraktijk. Daarnaast zetten wij ons in om kennis en ervaring uit de praktijk te benutten in nieuw/vervolgonderzoek en innovaties. Zo bevorderen we dat iedereen in Nederland op het eigen niveau, op een verantwoorde manier, duurzaam kan sporten en/of bewegen. Ons uitgangspunt: met kennis maak je inzichtelijk hoe sport en bewegen waarde toevoegt aan de samenleving. Kennis en innovatie in de sport dragen bij aan inclusie en sociale cohesie, aan een betere gezondheid door een actieve leefstijl, aan het bereiken van topprestaties. Zo werken we aan maatschappelijk en economisch rendement van sport en bewegen.
In de komende jaren bouwt ZonMw in samenwerking met partners en stakeholders uit het veld van sport en bewegen aan een andere wijze van onderzoek programmeren en stimuleren van innovaties. Deze zogenaamde missiegedreven aanpak is vernieuwend door de directe betrokkenheid van de burger/gebruiker bij de besluitvorming, het ontwerp en de uitvoering van onderzoek en innovatie, in navolging van het zogenoemde quadruple helix model. ZonMw is kwartiermaker en secretaris van dit proces waardoor onderzoek met impact en maatschappelijk relevante innovaties gefinancierd zullen gaan worden.
Opdracht
Algemeen
ZonMw zoekt een kwartiermaker die samen met ons een werkgroep (crew) samenstellen en aansturen rondom het vraagstuk (wicked problem) ‘Kinderen en jongeren bewegen minder en hun motoriek gaat achteruit’. De crew richt zich op het aanpakken van het vraagstuk in de komende jaren door het aanjagen van onderzoek en innovatie.
De beoogde kwartiermaker zorgt samen met ZonMw onder meer voor werving van leden voor de crew en het opzetten van het strategisch plan.
Toelichting programma
Met het programma ‘missiegedreven ontwikkeling van onderzoek en innovatie’ (MOOI) van ZonMw brengen we een beweging op gang om te zorgen dat onderzoeks- en innovatie trajecten steeds meer en beter bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen waar de samenleving en de sport- en beweegsector voor staan. In het afgelopen jaar heeft ZonMw een zorgvuldig voortraject uitgevoerd waarmee de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen (wicked problems) in kaart zijn gebracht. Inmiddels hebben de MOOI adviesraad en de opdrachtgevers van het programma VWS en NOC*NSF zes wicked problems gekozen waar we de komende jaren mee aan de slag gaan. Meer informatie over de gekozen wicked problems is te vinden op www.zonmw.nl/mooiinbeweging.
Eén van deze wicked problems is ‘Kinderen en jongeren bewegen minder en hun motoriek gaat achteruit - ZonMw’. Kinderen en jongeren bewegen steeds minder en hun motorisch vaardigheden nemen af. Hun snelheid, kracht, coördinatie, lenigheid en uithoudingsvermogen verminderen. Hierdoor krijgen ze minder plezier bij het sporten en bewegen en hebben ze minder zelfvertrouwen. Ze zijn minder gezond, zowel nu als op latere leeftijd. Het probleem groeit en we moeten investeren in de toekomst van onze samenleving. We willen met onderzoek en innovatie aan de slag om kinderen en jongeren beter en meer te laten bewegen.
Wicked problem crew
De volgende stap die we de komende maanden vanuit MOOI zetten is het formeren van een crew per wicked problem. Een crew is een enthousiaste groep mensen samengesteld vanuit in elk geval gebruikers/praktijk, overheden, wetenschap en bedrijfsleven (quadruple helix), die zich eigenaar voelt van de uitdaging en wil bijdragen aan de oplossing ervan. Zij hebben relevante kennis en ervaring en wisselen deze op regelmatige basis met elkaar uit.
In de wicked problem crew wordt gesproken over impactvergroting, hoe bestaande kennis en/of implementatie beter te benutten zijn, het prioriteren van onderzoeks- en innovatievragen en strategieën voor financiering. Daarnaast initieert en verbindt zij initiatieven die bijdragen aan oplossingen en jaagt het ontstaan van consortia aan. De leden hebben commitment om gezamenlijk als crew aan de uitdaging te werken en stellen tijd en expertise beschikbaar. Een crew heeft als output in ieder geval een strategie en financiering voor het aanpakken van het vraagstuk door onderzoek en innovatie.
Het is belangrijk dat de kwartiermaker helpt te zorgen dat er ook ‘unusual suspects’ onderdeel uitmaken van de crew. Hiermee bedoelen we dat de crew ook plaats biedt voor mensen die niet gebruikelijke gesprekspartners zijn, maar wel een essentieel perspectief kunnen toevoegen. We vinden het belangrijk om nieuwe invalshoeken uit andere domeinen te betrekken bij het oplossen van het wicked problem. Bij MOOI in beweging is sturing vanuit de praktijk essentieel en dit zal ook in de samenstelling van de crew vorm moeten krijgen. De kwartiermaker zorgt ervoor dat eindgebruikers nauw betrokken worden en vindt daar een passende vorm voor.
Kaders en ondersteuning ZonMw
De kwartiermaker wordt betaald en ondersteund vanuit ZonMw, vooralsnog tot 21 juli 2023. ZonMw geeft daarnaast ook een opdracht aan de crew en stelt voorwaarden aan crewleden en de samenstelling van de crew. De kwartiermaker is de vertaler/vertegenwoordiger van die opdracht aan de crew. De kwartiermaker stemt strategie en inhoud regelmatig af met een programmamanager van ZonMw, die contactpersoon is vanuit ZonMw als opdrachtgever. Daarbij kan de kwartiermaker tevens een beroep doen op de expertise van de adviesraad van het MOOI-programma.
Daarnaast krijgt de kwartiermaker ook ondersteuning van een secretaris vanuit ZonMw, die praktische ondersteuning kan bieden (bijv. documenteren, organisatie van bijeenkomsten). De kwartiermaker neemt deel aan intervisie met kwartiermakers van andere wicked problems van het MOOI-programma. Ter ondersteuning in de uitvoering heeft de wicked problem crew een werkbudget ter beschikking. De crew kan dit inzetten voor bijvoorbeeld logistieke kosten, (inhoudelijke) opdrachten, organisatiekosten, korte onderzoekjes, schrijven van plannen en teksten of de inzet van marketingexpertise.
Specifieke opdracht kwartiermaker
De kwartiermaker stelt de wicked problem crew samen, in samenspraak met ZonMw, en begeleidt op een gestructureerde en coachende manier het proces van de crew om onder andere te komen tot een strategisch plan[1] voor onderzoek en innovatie. De kwartiermaker ondersteunt tevens bij het vormgeven van het gedachtegoed van de aanpak van MOOI en draagt deze mede uit. Daarnaast draagt de kwartiermaker bij aan een efficiënte verbinding met andere (landelijke en mogelijk regionale) initiatieven en bewegingen gericht op het meer en beter bewegen van kinderen en jongeren en de crewontwikkeling binnen MOOI. De opdracht richt zich vooralsnog op de periode tot 21 juli 2023.
De kwartiermaker:
Competenties/ profiel
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox